Közélet

2009.03.06. 19:04

Nézze meg, mennyivel keres többet Gyurcsány Lamperthnál!

Az országgyűlési képviselők jövedelmi viszonyai a legtöbb európai országban kimagaslanak az átlagból, így próbálván elejét venni a korrupciónak és az elaprózódásnak. (Hogy mennyi sikerrel, az nem csak a Zuschlag-ügy óta erősen viszonylagos.) Az EU-parlamenti fizetések például, amelyek óriási tagországi eltéréseit hamarosan egységesítik, még a jóléti államok átlagjövedelmeihez képest is magasak.

Balassa Tamás, Márkus Kata

Hazánkban a 386 parlamenti képviselő közül – néhány hely betöltetlen – az első száz honatya bruttó 1-2 millió forintot keres havonta. Ehhez jön a sokat vitatott számla nélküli költségtérítés, ami után február óta 15 százalék adót kell fizetni, és az is lehet, hogy népszavazás törli el a kiváltságosnak tartott intézményt.

A képviselők első egyharmada döntően és tisztán a politikából él, persze vannak kivételek. A HVG legfrissebb száma kigyűjtötte a céghalmozókat: 49 képviselőnek legalább két vállalkozásban van tulajdonrésze és/vagy tisztsége.



Somogyi nincs ebben a listában, egy cége azonban többeknek van. A somogyi jövedelmi toplistát miniszteri megbízatása óta vezető Gyenesei István a Hátszél Kft. révén 460 ezer osztalékot vett föl 2008-ban. Ezzel a képviselő között az osztalékjövedelmekben a 9. helyen áll. Átlagos bruttó jövedelme havonta 1,9 millió forint körül alakult, ezzel a hatodik. Céges kötődése immár Lamperth Mónikának is van, a miniszterelnök somogyi kabinetvezetője novemberben hozta létre a Lamperth Női Karriertanácsadó Iroda Kft.-t.

[caption id="" align="alignright" width="340"] A somogyi országgyűlési képviselők és néhány ismert politikus jövedelme
[/caption]A céges osztalékokkal rendelkezők listájának élén – csakúgy mint a cégekben nem érintett képviselőkkel kiegészített teljes listán – az MSZP-s Kapolyi László áll az élen 1,9 milliárdos tavalyi osztalékával (System Consulting Zrt). Gyurcsány Ferenc (Altus Zrt.) mindkét listán második, osztalékrészesedése 114 millió forint volt az elmúlt évben, fizetése havonta 11,2 millió forint.

Megyénk tizenhárom – hat egyéni választókerületi és hét listás – parlamenti képviselőjének jövedelmi rangsorának élén a jelenlegi egyetlen somogyi kormánytag, a független Gyenesei István áll. Őt a kutatás-fejlesztési államtitkár, megyei közgyűlési tag, MSZP-s Kolber István követi. Egy KDNP-s bizottsági elnök, polgármester, a csurgói Szászfalvi László következik, nem sokkal előzve meg szintén KDNP-s polgármestertársát, a somogyvári Móring Józsefet, parlamenti jegyzőt, két bizottság tagját. Rákóczy Attila (MSZP) nagyatádi alpolgármesterként és egy betéti társaság kültagjaként egészíti ki parlamenti jövedelmét. Lamperth Mónika (MSZP) és Herényi Károly (MDF) fért még bele az első kétszázba: előbbi bizottsági tag, kormányfői kabinetvezető, utóbbi frakcióvezető és négy bizottságnak is tagja.
A somogy képviselői jövedelmi listát Mátrai Márta és jócskán leszakadva Suchman Tamás zárja.

Nem emelkedik a vezetők bére a kaposvári önkormányzati tulajdonú cégeknél

Tudomásul vettük, és egyet értünk a többségi tulajdonos kérésével – mondta el Komáromi Attila, a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. igazgatója utalva arra a novemberben kelt levélre, melyben Szita Károly polgármester arra kérte a többségi önkormányzati tulajdonban lévő kaposvári cégek vezetőit, tisztségviselőit, a felügyelő bizottságok tagjait, a válságra való tekintettel az idén tekintsenek el a béremeléstől. – A cégvezetés bére tehát nem növekszik, ám bércsökkentést sem tervezünk. A cég dolgozóira nem vonatkozott a bérbefagyasztásra vonatkozó kérés, ez ügyben tehát még nem született döntés a vagyonkezelőnél.

Csapó József vezérigazgató szerint a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vezetői, tisztségviselői és felügyelőbizottsági tagjai körében nem lesz semmiféle bérfejlesztés az idén. A dolgozóknak a bérmegállapodásnak megfelelően a zrt. végrehajtotta a 4,9 százalékos bérfejlesztést januártól – mondta. – A cég egyébként a rendelkezésére álló valamennyi tárgyi és humán erőforrásával takarékoskodni fog az idei esztendőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!