Közélet

2009.03.01. 20:12

Tízből kilenc roma állástalan

Süket fülekre talált a szaktárcákhoz és a regionális munkaügyi hivatalhoz eljuttatott felvetésünk – mondta Bogdán Péter, a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat ( SMTCKÖ) kabinetvezetője, s azt is: a kormány négy hónapot kivett az egyszerű ember foglalkoztatási lehetőségéből.

Varga Andrea

– A foglalkoztatáspolitika változása kapcsán a roma emberek kilátástalan helyzetbe kerültek – folytatta a kabinetvezető. A  közhasznú foglalkoztatás teljesen eltűnt 2009. elején, s noha a kormány megfogalmazta az Út a munkához című programot, időbe telik, amíg annak eredménye lesz. Az önkormányzatoknak ugyanis közfoglalkoztatási tervet kell ehhez készíteni, április 15-i határidővel, s csak ezután lehet számolni azokkal a támogatásokkal, amik a regionális munkaügyi központoktól vagy a kirendeltségektől lehívhatók. Május 1-ig terjedően, négy hónap kimarad a lehetőségekből, miközben a romák 90 százalékának nincs állása Dél-Somogyban.


Aláírták az együttműködést

A „Roma Integrációért” Vállalkozók Országos Szövetsége (RIVOSZ) elsőként a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzattal írt alá együttműködési megállapodást. Vállalják, hogy közösen munkálkodnak a munka világán keresztül vezető roma integráció elősegítésében, együtt lépnek fel a közös célokat szolgáló érdekeik érvényesítésében.Többek között konkrét javaslatokat terjesztenek elő az Új Magyarország Fejlesztési Terv beruházásoknál, régiós, önkormányzati, egyéb támogatott építési projekteknél a hátrányos helyzetű munkavállalók, köztük a romák minél nagyobb arányú munkához juttatására, foglalkoztatására.

– A „cigánykérdést” az országos média napirenden tartja, alkalmat ad több különböző vélemény kinyilatkoztatására – így Horváth János RIVOSZ elnök. Halljuk: pozitív változást eredményező kitörési lehetőségként az oktatást, munkát tartják legtöbben a roma integrációhoz vezető útnak, s ezzel mi is egyetértünk. A szépséghiba az, hogy ezt régóta halljuk, de eddig sem a cigányság, sem a többségi társadalom választott vezetői nem tudtak kellő hatékonyságú, rövidtávon is eredményes, gyakorlatban megvalósítható koncepcióval előállni. Halaszthatatlan, hogy olyan foglalkoztatási  program induljon, amely komplexen kezelni tudja és elősegíti – a valóban egyedüli megoldást jelentő – a munka világán keresztül vezető roma integrációt. A romáknak lehetőséget kell adni, hogy tetteikkel bizonyíthassák: dolgozni akarnak és a társadalom egyenrangú, hasznos tagjai lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!