Közélet

2009.05.12. 14:18

Áldozatokon segítenek a Balatonnál

Rajtunk is múlik, milyen szájízzel megy haza a külföldi turista, még akkor is, ha baj érte – mondta a siófoki áldozatvédelmi iroda megnyitásának apropóján Fügedi László, a magyar áldozatvédő civil szervezet, a Fehér Gyűrű Egyesület elnöke.

Kolumbán Tünde

Fügedi László az idei szezon egyik jelentős lépésének tartja, hogy két év kihagyás után sikerült az északi parton a balatonfüredi irodájukat is újranyitni.

A Fehér Gyűrű irodái országszerte a bajba jutott, bűncselekmény áldozatává vált turistáknak nyújtanak azonnali anyagi, jogi segítséget anékül, hogy a támogatás feltételét bármilyen kötelezettséghez, akár egyesületi tagsághoz kötnék. Bármennyire is fontos feladatot tölt be a civil áldozatvédelem, az egyesület anyagi támogatottsága rendkívül mostoha.



– Ha a 2002-ben nyújtott támogatást vesszük alapul, amikor a Fehér Gyűrű megnyitotta idényjellegű irodáit a Balaton északi és déli partján, akkor az idei támogatás ennek közel az ötöde, 8,3 millió forint – mondta Fügedi László.  – A támogatás csekélységét jellemzi, hogy csak a siófoki irodához tavaly 276 magyar és külföldi turista fordult segítségért. 192 áldozatnak nyújtottunk több mint kétmillió forintos támogatást. 2002 óta összességében 42 millió forinttal segítettük a bűncselekmények áldozatait – tette hozzá az elnök. Fügedi László arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába az uniós ajánlás, a 2006-os áldozatvédelmi törvény csak az állami irodák finanszírozását fedezi.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fügedi László, a Fehér Gyűrű Egyesület elnöke
[/caption]
Az, hogy a siófoki és a füredi irodát működtetni tudják, többnyire az önkormányzatok, gazdasági szervezetek, és a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) támogatásának köszönhető. A BFT által megítélt forrásból az egyesület szeretné a honlapját is fejleszteni, amin idén először  olyan szolgáltatás jelent meg, aminek révén a külföldön nyaraló magyar turisták is segítséghez juthatnak, ha rosszul sül el a vakáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!