Közélet

2009.06.10. 18:58

Kamera a fészekben: millióan nézték a celebek huncutkodását

Chuck és Ludmilla Darányból, Karcsi és Lili Nagybajomból – fészekben laknak ugyan, mégis ők a legismertebb somogyiak.

Nagy László

Kettő is Somogyban van a kilenc bekamerázott magyarországi gólyafészek közül: Darány és Nagybajom madarait sok százezer ember figyeli világszerte. A darányi Chuck és Ludmilla huncutkodását egymilliónál is többen lesték, s fészkük ma már túl van az 1,2 millió látogatón. A bajomi madarak is rendkívül népszerűek, mindennapjaikról gólyanaplót vezet lelkes közönségük.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A fészek már túl van egymillió látogatón
[/caption]

– Japántól Peruig, Ausztráliától Mikronéziáig talán nincs is olyan vidék, ahonnét ne lett volna látogató. Rajongói klubja van a madaraknak, egész iskolák kísérik figyelemmel az életüket, idén már harmadszor szervezünk nemzetközi gólyatalálkozót – sorolja Cseresznyés Géza, a darányi iskola igazgatóhelyettese. A gólyák ismertségüket négy éve szerezték, amikor költésük miatt leállították az iskola tetőcseréjét. A tantestület akkor kamerázta be a fészket először, és a gólyapár nézettsége azóta néhányszor lekörözte már a vasúti menetrendet is. Náluk már csak a három fióka – Totyi, Tóbiás és Tekergő – váltott ki idén nagyobb érdeklődést.


Nézze meg Ön is a darányi gólyákat!


A nagybajomi gólyák mamája Major Zoltánné. A lelkes tanárnő nem csak a bekamerázott fészekre, hanem valamennyire odafigyel. – Jelenleg nyolc fészekben él gólyapár, s többségüknél költés is volt. A bekamerázott fészekben is született két fióka, de a nagy vihar után már csak egy maradt – mondta. – Valóban rengetegen nézik őket interneten, és mára kialakult egy hatvan tagú rajongói klub is, akik télen-nyáron tartják egymással a kapcsolatot.
Magyarországon mintegy 4800-5000 gólyapár költ. Fokozottan védett madarunk természetvédelmi értéke 100 ezer forint.Európában ugyanakkor egyre kevesebb a gólya; néhány országból már teljesen kipusztult. Ugyan Magyarországon él a kontinens legnagyobb fehérgólya állománya, azonban itt is egyre csökken a számuk. A múlt század közepén még háromszor annyi gólyapár költött nálunk, mint jelenleg. A somogyi állomány az ötvenes évek óta folyamatosan csökkent, de az utóbbi tíz évben lelassult ez a folyamat. A visszatérésük nehézségei, hűvös májusok, a gazdálkodás átalakulása – a többi között ezek az okok játszanak szerepet nemzeti madarunk ritkulásában.

A világranglista élén

A Magyar Madártani Egyesület Nagyhalászban található gólyafigyelő webkamerája bekerült az EarthCam legjobb tíz webkamerája közé. A világszerte működő webkamerák egyik legnagyobb tematikus gyűjteményének, az EarthCamnek a jelmondata: Where The World Watches The World, vagyis ahol a világ nézi a világot. Ennek megfelelően számos webkamera tekinthető meg a honlapon és a látogatók szavazhatnak a legjobbakra.

Ezek is érdekelhetik