Közélet

2009.06.17. 17:06

Karantén Újvárfalván, sertéspestisgyanú miatt retteg a falu

Karanténba kerültek a nadalosi disznók. Hetven mangalicát gázosítottak el sertéspestis gyanúja miatt. A vizsgálat végéig sem levágni, sem eladni nem szabad a disznókat.

F. Szarka Ágnes

Egy mangalica telepet kerestünk szerdán Újvárfalván, de az állatoknak csak hűlt helyét találtuk. Két fiatalember épp a karámokat szedte szét. Látszott: takarítanak. Futótűzként terjedt a faluban a hír, hogy sertéspestises volt az állomány. Az utcában hamar összeverődtek a helybeliek, egymás szavába vágva ecsetelték félelmeiket.
– Tegnap elgázosították a disznókat – mondta egy férfi, – volt vagy hetven darab. Annyi autó volt itt, hogy na! Először azt mondták, hogy sertéspestis, utána meg azt, hogy nem lesz itt semmi baj. Már korábban is pusztultak a disznók, de nemcsak itt, hanem a faluban máshol is. Azt is hallottam, hogy egy kútba dobálták be a dögöket. Az biztos, dögszállító autót erre nem láttunk.
– Már legalább öt éve megvan ez a telep – szólt közbe egy nő. – Volt itt egyszerre vagy ötszáz disznó. Főként mangalicák, aztán meg durok fajta. Évekig nem volt itt semmi baj. Egy család gondozta a jószágokat. De az utóbbi időben nagyon elhanyagolták őket.


Nagyobb térképre váltás

– Kukoricán éltek, tápot csak a malacok kaptak – így a szomszédasszony, – szállítás sem volt. Levágták őket vagy mit csináltak, nem tudom. Nagyon sok a bogár, a köpőlégy. Még ablakot sem lehet nyitni tőlük. Az utcában sok a kisgyerek, nehogy valami bajuk legyen. Bár lehet, hogy emberre nem ártalmas. De a disznóra biztos. A mamánál volt disznó, de az tisztán tartotta. Azok nagy fehér állatok voltak.
– Nekem tavaly bement egy mangalica a kukoricámba, úgy kellett kitolnom. Sovány volt és kopasz. Biztosan valami baja volt. Rögtön bementem hipós vízzel kezet mosni.



– Mentek azok mindenfele. A faluban máshol is volt beteg disznó. Egy anyakoca biztosan megdöglött. A másik háznál meg kezelnek egyet.  Elég sokat látjuk itt az utóbbi időben az állatorvost. De az állatorvos sem mondta meg az igazat. Nekünk mindegy, hogy a tulajdonos ki fia, borja. A lényeg, hogy disznó többet itt ne legyen!

Kora délután Lövey László az Állategészségügyi igazgatóság igazgató főállatorvosa elrendelte Újvárfalva- Nadalosban védőkörzet létesítését. A határozat szerint a községben a klasszikus sertéspestis megbetegedés gyanúja miatt került sor a sertésállomány felszámolására. A klinikai vizsgálatok és a járványügyi nyomozás egyértelműen nem tudta kizárni, sem megerősíteni a fertőzést. A védőkörzetben a korlátozó intézkedéseket legalább július 21-ig fenn kell tartani. Addig a sertéstartó udvarokba idegen személy nem léphet be, onnan élősertés és nyers hús vagy abból készült termék nem szállítható ki. Az állatokat gondozók csak átöltözés, személy- és lábbelifertőtlenítés után léphetnek ki. A védőkörzetben észlelt, rendellenesen viselkedő vaddisznókat ki kell lőni. Ez utóbbira azért van szükség, mert a betegség gyanúja egy részben szabadtartásos állományban merült fel.

A telep tulajdonosa megkeresésünkre azt mondta: egyetlen laboratóriumi vizsgálat sem bizonyította be, hogy a megbetegedést sertéspestis okozta, sőt más fertőző betegségre sem adott egyértelmű bizonyítékot. Felmerült, hogy az állatok elhullását a takarmányba került vegyszer okozhatta. Amíg nem derül ki, marad a zárlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!