Közélet

2009.07.31. 08:10

A szélsőséges időjárás válságba taszítja a strandokat

A szélsőséges időjárás és a gazdasági válság miatt bajba kerülhetnek a somogyi strandok. A vendégek ugyanis inkább otthon maradnak, akik pedig kilátogatnak, nagyon megnézik, mire költenek.

Kolumbán Tünde, Jeki Gabriella

Esős hétvégék és rekkenő hőség. A szélsőségesen változó időjárás nem tett jót Somogy idegenforgalmának. A csapadékos júniust és a gyenge júliusi kezdetet egy verőfényes augusztus sem biztos, hogy ellensúlyozza.

– A gazdasági válság többeket kiszorít a nyaralás élményéből – ezzel a mondattal is jellemezte az idei szezont Halász Klára, a siófoki Tourinform iroda vezetője, akitől megtudtuk: a Balaton fővárosának vendégforgalmában a tavalyihoz képest 15 százalékos visszaesés tapasztalható. Telt ház erre a hétvégére sem várható Siófokon.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A napokban rekordot döntött a látogatók száma az atádi strandon
[/caption]
– A beutazás nagyon lecsökkent, a magyarok közül is az üdülési csekkel rendelkezők érkeznek, de ők is kevesebben vannak, mint tavaly – mondta Halász Klára. A turizmusban érdekelt balatoni szakemberek állítják: ha az utolsó nyári hónap erős lesz, az sem tesz már csodát. A zamárdi Bacsa András azt mondta: csupán másfél hete érezhető, hogy megugrott a vendégek száma a Balatonnál. A vendéglátós szakember azt tapasztalja, hogy az üdülési csekkel érkező középréteg a szolgáltatásokra alig költ. A parti vendéglátósok zöme úgy látja, hogy 2009 nyarán a turisták többsége az eddigieknél jobban meggondolja, mire ad ki pénzt.

A nyáron eddig szinte minden hétvégére megérkezett a rossz idő, ami különösen a strandokat érintette érzékenyen. A déli parti fürdők látogatottságában azonban eltérések tapasztalhatók. A balatonszemesi élményfürdőben visszaesett a forgalom, a siófoki Nagystrand viszont hozza a tavalyi belépőszámokat. A szemesi élményfürdőben a vendégek azzal próbálnak spórolni, hogy csak este 6 órakor veszik meg a jegyet, amikor már fél áron juthatnak hozzá.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Remélik, elérik a 80 ezres látogatószámot
[/caption]
A dél-somogyi fürdőhelyeken aggódva figyelik az eget a strandok üzemeltetői. Lipics István barcsi fürdővezető azt mondja: elmaradtak a tavalyihoz képest, de talán az augusztus egyenesbe hozza a mérleget. Hétköznap ezer felett, hétvégenként akár 1500-an is megfordulnak a gyógyfürdőben, eddig közel 95 ezren jártak itt. Köztük 30-40 százalékban horvátok.

Nagyatádon az utóbbi tíz napban szinte rekordokat döntögettek, ez azonban csak arra jó, hogy behozzák az eddigi lemaradást. – Most nagyjából 57 ezer látogatónál tartunk – hangsúlyozta Ihárosi István igazgató –, s ha marad a jó idő, nyár végére talán elérhetjük a 80 ezret. A városban jelentős a horvát turisták száma, akik ha napos égboltot látnak, máris Nagyatád felé veszik az irányt Kaproncáról, Bjelovárról és sokan még Zágrábból is. Ők a látogatók 30 százalékát teszik ki.



Igalban 130 ezer vendéget remélnek, ha az időjárás is engedi. Volt olyan hétvége, ami még a hétköznapi átlagot is alulmúlta. Az átlag 600-800 látogatóval azonban elégedettek itt.
– Lehetne jobb is, de egyáltalán nem vagyunk elkeseredve – tájékoztatott Pozsár Sándor, az Igali Gyógyfürdő Kft. ügyvezető igazgatója. – Látványosan nehezebben indulnak el az emberek otthonról, ami egyrészt az időjárásnak, másrészt a rosszabb anyagi helyzetnek tudható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!