Közélet

2009.07.28. 12:35

Tragikus fürdőzés Siófokon: meghalt a négyéves kisfiú

Meghalt az a kisfiú, aki még múlt vasárnap esett be a siófoki Galerius fürdő élménymedencéjébe. A négyéves taksonyi kisgyerek július 19-én délután nagyanyjával és két felnőtt rokonával érkezett a fürdőbe. A kisfiúra a medence térben a nagymama vigyázott, sajnos nem eléggé.

Kolumbán Tünde

Perjési Sándor, a Galerius fürdő vezetője a Sonline.hu-nak elmondta: a nagymama állítása szerint csak néhány pillanatra nem figyelt oda a kisfiúra a gyermekmedencénél, a gyerek valószínűleg ez idő alatt indult a 1,2 méter mély élményfürdő felé.
A kisgyerekre az egyik vendég talált rá a medence dél-nyugati sarkában, akkor már a víz alatt lebegett. – Az uszodamester ezután elkezdte az újraélesztést, perceken belül pedig a mentők is megérkeztek. 45 perc újraélesztés után akkor sikerült stabilizálni a kisfiút – emlékezett vissza a tragikus eseményekre a fürdővezető, aki mint mondta: senki sem tudja, hogy mennyi ideig lehetett a gyerek a víz alatt.
A kisfiút mentőhelikopter szállította a veszprémi kórház gyermek intenzív osztályára, életét azonban nem tudták megmenteni, július 24-én meghalt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fotóillusztráció a Galerius fürdőből
[/caption]

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya gondatlan emberölés miatt indított eljárást az ügyben.
A rendőrség kedden tartott helyszíni szemlét a Galeriusban és fürdő vezetése is elvégezte a belső vizsgálatot a történtek miatt, amit átadtak a hatóságnak. –Nagyon megrázott minket is az eset – szögezte le Perjési Sándor és megjegyezte: a fürdő dolgozói közül senki sem tehető felelőssé a történtek miatt.

A fürdővezető úgy véli: ha a kisgyerek esetleg tudott is kiabálni, mielőtt elsüllyedt, azt aligha hallhatták meg mások, hiszen a baleset délutánján 288-an zsibongtak a fürdőben, a hangzavart pedig az élményelemek működése is fokozta.



A Galeriusban egy vízőr és egy uszodamester figyel a fürdőzőkre. Perjési Sándor azt mondta: a baleset óta többször végiggondolták és szakemberrel is beszéltek arról, hogy lehetne-e fokozni a fürdőben a biztonságot, de arra jutottak, hogy a bevált megelőző intézkedéseken túl nem tudnak pluszt nyújtani. Kamera a személyiségi jogok miatt nem működhet a fürdőben és a gyermekmedencét sem tudnák elzárni úgy, hogy a kicsik onnan ne tudjanak átmenni a mélyvizű medencékbe.
A Galerius házirendje minden esetre megtiltja, hogy 6 évesnél fiatalabb gyerekek szülői felügyelet nélkül tartózkodjanak a medencetérben. Erre mostantól a pénztárnál fokozottabban hívják fel a vendégek figyelmét.


Nagyobb térképre váltás
 
Gyakran felelőtlenek a szülők

A Galerius három éves működése alatt még nem történt tragdédia a fürdőben, noha Perjési Sándor azt mondja: mindennaposak azok esetek, amikor az úszómesternek kell segíteni kicsi gyerekeken. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülők gyakran felelőtlenül, úszógumi vagy karúszó nélkül hagyják egyedül fürdeni az úszni nem tudó kicsiket.
Nemrégiben az is előfordult, hogy egy kisgyerek a fürdő meredek csúszdáját egyedül használta, úgy, hogy az édesanyja észre sem vette, hogy a kicsi lecsúszott az élménymedencébe érkező játékon. Ennek a gyereknek az volt a szerencséje, hogy a vízőr épp a csúszda mellett volt és azonnal ki tudta kapni a vízből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!