Közélet

2009.10.05. 08:29

Vizezett lötty helyett házi tej az automatából

Miközben tömeges csőd fenyegeti a somogyi szarvasmarhatelepeket, a nagybajomiak új értékesítési formába kezdtek. Szombattól automatából árulják a tejet Kaposváron.

Harsányi Miklós

Az olaj és a sült hús mindent átható szaga ugyan elnyomta a friss tej illatát a vásárcsarnokban, ám a vásárlóknak rögtön feltűnt a fémautomata. Tíz darab, egyenként húszliteres megazacskót rejt a gép gyomra. Ebben tárolják a négy Celsius-fokra hűtött tejet.
A tej átlagos zsírtartalma 4,1 százalék, az átlagos fehérjetartalom 3,3-3,4 – olvasható a nagypiacon felállított készüléken. Rendszeres laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá a vitaminokban, ásványi anyagokban és kalciumban gazdag italt. A nagybajomi gazdaságból a hajnalban lefejt tejet szállítják a megyeszékhelyre; egy literért 150 forintot kérnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nagybajomi tej csurog az automatákból
[/caption]

– Ép ésszel nem lehet felfogni, ami manapság a tejpiacon zajlik – fejtegette Czeferner József, a nagybajomi Agrárgazdasági Zrt. elnöke. – Ezért új lehetőségeket igyekszünk kipróbálni. Lezüllesztették az ágazatot, a becsületesen dolgozó gazdaságok zöme egyszerűen nem bírja a versenyt. Mit tegyenek a vállalkozások, ha egy liter tej átlagos átvételi ára 53-54 forint körül alakul? Az előállítási költség ugyanakkor stabilan 78-80 forint.Az egyik somogyi tehenészet sorsa éppen a közelmúltban, a nyár végén pecsételődött meg. Felszámolják a telepet. A nagybajomiak ezt akarják elkerülni: gondoltak egy merészet, s kísérletbe kezdtek. A helyi sportcsarnoknál a napokban helyeztek ki egy automatát. Ott és a kaposvári nagypiacon felállított gépből kizárólag a gazdaságban megtermelt tejet árusítják. A berendezés közel 1,4 millió forintba került. Számításuk szerint jó esetben 2,5-3 év alatt térül meg a gép ára.  


Rendkívüli a helyzet

– Nagyon tetszik a nagybajomi kezdeményezés és példa – mondta Szabó Tamás, a Magosz somogyi és régiós elnöke. – A helyben előállított termék saját értékesítésével próbál előrejutni a vállalkozás. – Szabó szerint a termelők támogatása s a gazdasági problémák határozott és gyors megoldása jelenthet kiutat a mostani rendkívüli helyzetből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!