Közélet

2009.10.01. 20:03

Zenei világnap magyar módra: Kodály kiszorul az oktatásból

A kormány negyedével kívánja csökkenteni az alapfokú művészeti oktatás állami normatíváját. Számos somogyi szülő és pedagógus elképesztőnek tartja az ötletet, a kaposvári zeneiskolában akár elbocsátásokra is sor kerülhet.

Harsányi Miklós

Kényszerpályára csúszhat a zenei oktatás – kongatta meg a vészharangot október elsején, a zene világnapján több somogyi szakember. Kokas Ferenc, a kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola igazgatója szerint könnyen bekövetkezhet, hogy számos gyermeket nem íratnak be az intézményekbe, vagy kiveszik őket a zeneiskolából. Az ok: nem lesz pénz a taníttatásukra.
– A havonta lebontott összeg jelentősen megugrik, ha elfogadják a tervezetet – ismerte el a szakember. – Növendékeink – tanulmányi átlagtól függően – most havi 1700-2200 forintot fizetnek. Ez akár négy-ötezer forintra is nőhet.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kényszerpályára csúszhat a zenei oktatás
[/caption]

A pedagógusokat felzaklatta az elképzelés. Az egyik kaposvári tanár úgy fogalmazott: Kodály országában ilyet tenni több mint bűn. – Félünk, hogy elveszítjük az állásunkat – jegyezte meg egy munkatársa.
A költségvetés jövő évi tervezete a magyar művészetoktatástól kívánja a legnagyobb arányban elvonni az állami támogatást – állítja a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége (MZMSZ). Úgy látják: a szülőkre és az önkormányzatokra a már megkezdett tanév során újabb anyagi terheket rónak.
– Ez ebben a formában gyermeki jogokat sért, a tanévközi váltás aláássa a jogbiztonságot, s ha megvalósítják, akkor a nemzetközi hírű zeneoktatásunk alapjait bontják el – olvasható az állásfoglalásban. Kokas Ferenc, a kaposvári zeneiskola igazgatója, aki egyben az MZMSZ elnökségi tagja, úgy vélte: az is kérdéses, hogy a központi elvonás után milyen segítséget képes adni majd az önkormányzat. Részben ettől függ, hogy melyik verzió mellett teszi le voksát a zeneiskola.



– Sajnos, az egyik lehetőség, hogy a szülőkre kell hárítani a többletköltséget – folytatta. – Egy másik elképzelés szerint akár tanári elbocsátásokra is sor kerülhet. Így csökkenthetjük a kiadásokat.
Arra a kérdésre nem kívánt válaszolni a szakember, hogy ez hány személyt érinthet. Kokas Ferenc szerint ideális megoldás lenne, ha a szülők és az önkormányzatok közösen segítenék a művészeti oktatást. Ezt szorgalmazzák a jelenlegi helyzetben.
– Véleményem szerint előbb-utóbb vissza kell állnia a rendnek – utalt a közelgő változások utáni állapotokra. – Jó lenne, ha mindenkiben tudatosulna: a művészeti oktatás nemcsak zeneszeretetre nevel, hanem a gyermek hasznos szabadidő-eltöltését is biztosítja.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A szakemberek attól félnek, kisemmizik a művészeti képzést Magyarországon
[/caption]

A pusztulás rémképét festette fel több általunk megkérdezett tanár. Egy országosan is elismert szakember nehéz szívvel hallgatta az elvonásról szóló hírt. – Ha tényleg zöld utat kap az elképzelés, onnan már nem lesz visszaút – osztotta meg magánvéleményét. Kéthelyi, sávolyi, kelevízi, somgyfajszi, niklai s helyi fiúkat és leányokat tanítanak a marcali zeneiskolában. Pillanatnyilag 180-an járnak az intézménybe. – Ha a kormány elfogadja a tervezetet, akkor ez a zeneoktatás ellehetetlenülését jelentheti – háborgott Kósz Gyöngyi igazgató. – Remélem, hogy nem ez a cél.

Marcaliban már jelenleg is jó pár olyan diákkal foglalkoznak, akiknek a családja igen nehezen teremti elő a fizetnivalót.
Németh Gábor, a siófoki művészeti iskola igazgatója is úgy tudja: minden bizonnyal már februártól emelkednek a költségek. Náluk félévente 7500 forint a térítési díj, s pillanatnyilag is akadnak olyan családok, akik inkább havonta fizetnek. A féléves összeg előteremtése ugyanis megerőltető lenne számukra.  


Kisemmizik a művészeti képzést az országban

– A további tárgyalásokhoz segítheti a figyelemfelkeltést, ha a zene világnapjának környékén minden hangversenyen megáll két műsorszám között egy percre a zene, s teljes csönddel gondolunk a kisemmizni szánt művészetoktatásra – közölte az MZMSZ. – Érzékeljék ezt a velünk ilyenkor ünneplő képviselők, polgármesterek, s gondolkodjanak el, hogy hol ünneplik nevelésünk sikereit, eredményeit, ha pusztítják azt, ami van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!