Közélet

2010.01.05. 16:18

A házi őrizetben lévő Seffer Istvánt jelölték Az Év Orvosának

Seffer Istvánt is jelölték az Astellas-díjra Az Év Orvosa pályázaton. Az elismerést a betegek történetei alapján, neves közéleti zsűri javaslata és internetes szavazás után idén harmadszor adják át. Mintegy kétszáz történet került föl a világhálóra, a kilenc tagú zsűri huszonhetet választ ki, ezekre lehet majd szavazni rövidesen.

Balassa Tamás

A kaposvári plasztikai sebészt két betege ajánlotta az elismerésre. Ezt a tényt szokatlan szövegkörnyezetbe helyezi, hogy a neves és népszerű orvos-tanár az őssejtügyként megismert történet szereplőjeként házi őrizetben van. Emberi test tiltott felhasználásának alapos gyanújával vették őrizetbe július végén Yulij Baltaytis ukrán professzorral, egy ukrán asszisztensnővel és egy magyar cégvezetővel egyidőben. A nyomozás azóta is folyik. A gyógyult betegek hálája azonban ettől független, és természetesen megváltoztathatatlan.

Az orvos-beteg kapcsolat bizonyítottan elősegíti a gyógyulást, ezért a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány az orvosi hivatás jobb elismerésére érdekében díjat alapított. Ezt három orvos nyerheti el a páciensek javaslata alapján. Azok kaphatják meg, akik szakértelmükkel és emberségükkel egyaránt kivívják betegeik elismerését. Somogyból Horváth Ágota kaposvári háziorvost, valamint Somogyiné Ezer Évát és a Kaposi Mór Oktató Kórház onkológiai osztályát találtuk a jelöltek között.



A történeteket decemberig lehetett beküldeni, ezeket egyeztették az orvosokkal, s beleegyezésük után feltették egy internetes portálra. A legmeggyőzőbbeket az empátia, az elhivatottság, a kapcsolat, az odafigyelés és az orvosi kvalitások alapján közéleti zsűri választotta ki. Az ítészek között Nagy Bandó András humorista, Nagy Tímea olimpiai bajnok vívó, Kolláth György alkotmányjogász, Éger István kamarai elnök és Schäffer Erzsébet újságíró is állást foglalt. A történetekre, orvosokra e héttől lehet szavazni a világhálón. A díjat február közepén adják át.

Gyógyulás a mellrákból, és egy roncsolt kar tizennyolc műtétje a Dream Team-mel

Seffer István
orvosi és emberi helytállását felidéző esetek egyikét egy nő írta, akit harmincegy éve gyakornok katonaorvosként segített, majd egy éve mellrákból gyógyított meg a plasztikai sebész. A másik történet 2006-ban egy autóbalesettel kezdődött, melyben a sérült karja a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. Az orvosok mégis küzdöttek érte, először a siófoki traumatológián Albert Sándor, később Kaposváron Seffer István, Ferenczy József, Nyárády József, Almásy Róbert és Molnár Zsolt: munkájukat Seffer István koordinálta. Tizennyolc műtét és 30 hétnyi kórházi kezelés után a „szerző” Dream Team-ként emlékezik meg a gyógyítókról.

1. történet Seffer Istvánról (szerkesztés nélkül)
 
31 évvel ezelőtt egy tragédia során a segítségadás, az önzetlen emberi szeretet hozott össze egy fiatal gyakornok katonaorvossal, aki ma Kaposvár ismert, országosan elismert plasztikai sebésze; dr. Seffer István. Az eltelt évek során velem csak közvetve került kapcsolatba, amikor édesanyámat, majd a férjemet megműtötte. Egy éve történt, hogy mellrákot diagnosztizáltak nálam. Nagyon elkeseredett állapotban kerestem fel. Tudtam, hogy benne megbízhatok, amit mond, az a való tény; amit javasol, követni fogom. A kivizsgálás eredményeit átbeszélte velem, a sorra kerülő műtétre lelkileg is felkészített. Mire a műtőasztalra kerültem, tudtam, a jobb mellem megmarad, a gócot eltávolítja a szükséges kimetszésekkel. A műtétet követő varratszedés során is éreztem törődését, a sorsom további alakulását megbeszélte velem. Elhitette, hogy szükségem van a kemoterápiára, majd a sugárkezelésre. Lelket öntött belém, hogy életem legnehezebb időszakát megkönnyítse. Reményt adott, amikor elcsüggedtem. Éreztem, hogy az én orvosomnak küldetése van, áthatja a szolgálat öröme. Ilyet csak az tud nyújtani, aki igaz ember, akinél nem a pénz az elsődleges, hanem a beteg! Köszönöm, amit értem tett, úgy érzem, amíg élek, hálával tartozom neki. Szívemből kívánom, hogy tudását, munkáját mindig kísérje elismerés!”

2. történet Seffer Istvánról (szerkesztés nélkül)

„Sokáig gondolkodtam, hogy szeretném-e újraélni a gyötrelmeket, felidézve a fájdalmakat, reménytelenséget, bizonytalanságot és azt, hogy már soha nem lehetek az a vidám, 100%-ig ép ember, aki a baleset előtt voltam. Végül úgy döntöttem, mégis megteszem, tanulságból, tiszteletből, végtelen szeretetből és hálából, azok iránt, akik tudásukkal, mélységes együttérzésükkel, kitartásukkal megmentettek, a lehetőségekből kihozták a maximumot és emberséggel végig kísérték gyógyulásomat. Természetesen ebben nemcsak orvosok, hanem ápolók, asszisztensek, barátok, a gyerekeim és a családom is keményen benne vannak, de ez a nagyszerű díj most nem értük szól, hanem „csak” az orvosokért.
2006.február 17-én autóbalesetet szenvedtem. Egyszerűen elcsúsztunk a jégen, az autónk felborult és a kitört ablakon keresztül kiesett a jobb karom. Az autó hosszan csúszott az oldalán, a karom pedig csúszott vele és ütődött mindenhová. Este 10 óra volt és Siófokról 35 percig tartott, amíg a mentő megérkezett. 13 km-t kellett megtennie csak a jégpáncéllá vált úton. A mentőautóban sajnos, semmi bíztatót nem tudtak mondani. A karom súlyosan sérült, a rádiusom három, az ulnám négy darabba tört, a karomat csak az idegek és az artéria tartotta, a lágyrészek felismerhetetlenségig roncsolódtak.

A vénáim összetekeredtek, mint a spagetti, az izmok elszakadtak. Gyógyításom több kiváló orvos együttműködésének eredménye. Az együttműködő orvos csapatot „Dream Tem-nek” kereszteltem, tagjai: Dr. Albert Sándor, Dr. Seffer István, Dr. Ferenczy József, Dr. Nyárády József, Dr. Almásy Róbert, Dr. Molnár Zsolt volt. Áldozatos munkájukat Dr. Seffer István koordinálta

Az első csoda a siófoki traumatológián ért, ahol az ügyeletes „behívós” sebész Dr. Albert Sándor nem amputálta azonnal a jobb karomat. Négy órás műtét során összevarázsolta a darabokat. Azt hittem, hogy ezután minden rendben lesz és ugyanolyan lesz minden, mint a baleset előtt. A realitás sajnos teljesen más volt. Kb. egy hónapig feküdtem a siófoki kórházban, ahol még háromszor kellett megoperálni a lágyrészek és a megmaradt izmok folyamatos elhalása miatt. A hatalmas nyílt sérülés és a lágyrészek hiánya miatt elszáradtak az inaim és az eltört csontjaimat is a kiszáradás fenyegette. Konzultációra a neves budapesti szakintézmény orvos igazgatójához mentem, aki megvizsgált és azt mondta, hogy minden ok, majd felhívta a kezelőorvosomat és az azonnali amputációt javasolta.

A lágyrészek rekonstrukcióját a Seffer Klinikán, Dr. Seffer István és Dr. Ferenczy József és Dr. Almásy Róbert végezték lehetetlent nem ismerve, folyamatosan együttműködve Dr. Albert Sándorral. Istennek hála, nem fogadták meg a neves professzor tanácsát! Egy év után kiderült, hogy nagyfokú csontelhalás miatt a lábamból át kell ültetni a lábszárcsontom jelentős részét a karomba. Ezt a nem mindennapi műtétet Pécsen, Dr. Nyárády József végezte Dr. Albert Sándor, Dr. Seffer István, Dr. Ferenczy József, Dr. Molnár Zsolt részvételével. A kórtörténetem nagyon hosszú, igaz két év alatt, de 18-szor operáltak, kb. 30 hétig voltam kórházban és szinte minden testrészemet felhasználták a karom megmentésére. Nem tudok mindent leírni és újraélni. Csak azt tudom, hogy soha nem találkoztam addig olyan „ember” orvosokkal, mint azokkal, akiket a szerencsém mellém állított ebben a heroikus küzdelemben. Akik nemcsak a szakmájuk legjobbjai, hanem mint emberek is a legnagyobbak közé tartoznak.

Végig mellettem voltak, soha nem engedtek elkeseredni, fantasztikus energiával, tudással és szüntelen türelemmel magyaráztak, gyógyítottak, támogattak és ápoltak. Hihetetlen bizakodásuk miatt én is kötelességemnek éreztem, hogy mindent megtegyek a saját gyógyulásom érdekében. Azért, hogy meggyógyítsanak összefogtak és fityiszt mutattak a lehetetlennek. Dr. Seffer István és rajta keresztül a DREAM TEAM megérdemli az Astellas–díjat. Azt kívánom, hogy sorstársaim sok ilyen dream team-mel találkozzanak és olyan nagyszerű orvossal, mint Seffer István, mert akkor tisztán fogják érezni, hogy jó kezekben vannak és a gyógyulásukért mindent megtesznek. Nekem megvalósult a legnagyobb álmom, hogy megsimogathassam pici gyerekeim fejét, megfoghassam és érezhessem meleg kezüket az enyémben. Tisztelet és hála érte.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!