Közélet

2010.01.14. 07:43

Normatívacsökkentés után ebédre sem jut az anyaotthonban

A zsemle adomány, de egyre nehezebb előteremteni a bele valót is. Eddig ötször tudtak étkeztetni, most már ebédre sem futja az anyaotthonban.

Márkus Kata

Tavaly még futotta gáztűzhelyre, az idén azonban már muszáj lesz tartós élelmiszerre költeni a karácsonyi kaposfüredi templomi koncert bevételét. A kaposvári Borostyánvirág Anyaotthon kollektíváját és persze az ott élőket ugyanis olyan helyzetbe sodorta az évek óta tartó drasztikus normatívacsökkentés, hogy a tavalyi ötszöri étkezés helyett az idén már csupán reggelit és vacsorát tudnak biztosítani a gyerekeknek. Ezt is csak úgy, hogy a kenyeret, péksüteményt adományként kapják naponta az egyik kaposvári pékségből. Ám hogy a reggeli és esti zsemlébe valót meddig tudja kigazdálkodni az otthon, már az is kérdéses.Az intézmény jelenlegi, a vezetés elmondása szerint teljesen kilátástalan helyzetéről azon az ünnepélyes átadáson esett szó, amelyen a kaposfüredi szőlőhegyre szervezett Háromkirályok jótékonysági túrán összegyűjtött adományokat adta át Heintz Tamás képviselő az anyaotthon lakóinak. Az intézményvezetés pedig a jótékonysági templomi koncerten összejött 55 ezer forintot kapta a szervezőktől, amelyet tehát élelmiszerre költenek az idén.
– 2003-ban több volt az egy főre eső éves normatíva az otthonunkban, mint az idén. Pedig akkor a gázszámlánk huszonötezer forint volt – mondta Bíró Dániel, a Borostyánvirág Anyaotthon vezetőhelyettese –, most pedig százharmincezer forint. Az árak az égbe szöktek, a normatívánk pedig öt év alatt személyenként évente több mint százhar-mincezer forinttal csökkent. Pályázatokkal talán az idei évet még túléljük, de tragikomikus kezd lenni a helyzet.
– Most úgy számoljuk, egy-kétszázezer forint marad havonta az összes lakóra, ha mindent kifizetünk – tette hozzá Mózes Ernőné intézményvezető. – Ebből kellene megvennünk a gyógyszertől a pelenkáig mindent. 

Az idén át kell térnünk a szükség szerinti ellátásra az otthonban – mondta Mózes Ernőné igazgató. – Ez azt jelenti, hogy a kaposvári anyaotthonban minden lakónak a jövedelméhez képest nyújtunk ellátást. Nem lesz két olyan család, amely egyforma juttatásokat kap. A most még biztosított reggeli és vacsora egyébként pluszellátás, ezt jogszabály nem írja elő. Az igazi nagy segítséget tartósélelmiszer-adományok jelentenék számunkra.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csak reggeli és vacsora van az anyaotthonban
[/caption]

Mózes Ernőné szerint a szükség szerinti ellátás a szülőkre és az intézmény dolgozóira is óriási terhet ró. – Sokkal nehezebb lesz árnyalt, személyre szabott ellátást adni úgy, hogy ne sérüljenek a gyerekek jogai – tette hozzá az igazgató. – S persze a szülőknek is sokkal nehezebb lesz a dolguk, mert abból a kevésből, amijük van, muszáj lesz a gyerekük számára bizonyos ellátást biztosítani.

Az intézmény teljességgel bizonytalan helyzetét az is fokozza, hogy a csökkenő normatíva mellett egyelőre senki sem tudja, a szuperbruttósítás miatt mennyit kell egyebekre kifizetni. – Ha sem a bérek, sem a terhei nem változnak – hangsúlyozta Mózes Ernőné –, a normatívából havi egy-kétszázezer forint marad az összes lakóra. Ennyiből kell élelmiszert, pelenkát, tápszert, gyógyszereket vennünk. Ez az egy-kétszázezer forint annyira kevés, hogy el sem tudjuk képzelni, miként tudunk kijönni belőle. Ha visszaköltözünk a felújított otthonunkba, kevesebb lesz a fűtésszámla, de a vízért, a villanyért ott is ennyit kell fizetnünk. Minden pályázati lehetőséget igyekszünk kihasználni, de bizonytalan, nyerünk-e. Azt számolgatjuk, hogyan tudunk még forrásokat bevonni.
– Talán ezt az évet még túléljük – mondta Bíró Dániel vezetőhelyettes –, ha a pályázataink sikeresek lesznek. Ám sajnos az országban több családok átmeneti otthona bezárt már finanszírozási gondok miatt. Már a múlt év végén érkeztek hírek arról, hogy költöztetik ki a lakókat az otthonokból. Ha még ennél is alacsonyabb szintre viszik a normatívát, akkor már a tragikomédia szintjére süllyedünk.

A Háromkirályok szőlőhegyi túrával segítettek
A Háromkirályok túrát negyedik alkalommal szervezték meg a kaposfüredi szőlőhegyre. A rossz idő ellenére több mint kétszáz résztvevő teljesítette a távot, ezzel támogatta a hajléktalanokat és a Borostyánvirág anyaotthon lakóit.
január elején szervezzük a túrát – mondta Heintz Tamás ötletgazda –, hogy ne csak a karácsonykor adakozzunk. Ha egész évben segítünk, attól magunk is erősebbek leszünk, és azok is jobban érzik magukat, akiknek adunk.

 

Ezek is érdekelhetik