Közélet

2010.01.20. 10:52

Szerződést szegett a kormány? Autós tüntetés a Kossuth téren

Demonstrációra készülnek pénteken az eredetiségvizsgálók. A somogyi műhelyvezetők is meglepődve szembesültek a kormány intézkedésével. Azt fájlalják, hogy felbontották a vállalkozások 2011. január végéig szóló szerződését.

Harsányi Miklós

A budapesti Kossuth térig autóznak az eredetiségvizsgálattal foglalkozó szervezetek képviselői pénteken. A szakma megmentéséért és a több ezer hazai munkahely védelméért szervezik meg a tiltakozást.
– Egyúttal az autóstársadalom költségeinek csökkentéséért is fellépünk – nyilatkozta Sántha László, az Autótulajdonosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, aki kedden jelentette be a demonstrációt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. – A rendezvény célja a figyelemfelhívás. Az eredeti állapotok viszszaállítását kérjük.
Beszámolók szerint a kormány szerződésszegést követett el azzal, hogy nemrég egyeztetések nélkül módosította az eredetiségvizsgálattal foglalkozó magáncégek szerződéseit. Öt nagy vállalkozás vezetője nehezményezi a lépést.A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság amúgy már jelezte: az átalakítással egyenértékű és egymásnak megfeleltethető eredetiségvizsgálati rendszer kialakítása volt a cél. Ezek alapján a vizsgálóállomásoknak egységes feltételeket kell alkalmazniuk, míg korábban az öt cég ötféle technológiával dolgozott. Megtudtuk: a közreműködő szervezetek eredetvizsgálatban való részvételének feltétele az NKH-val kötött érvényes hatósági szerződés.
– A szakma jövőjéért aggódunk – fogalmazott Sántha László, aki legalább ötszáz-hatszáz tiltakozóra számít a pénteki fővárosi megmozduláson. Ennek során petíciót kívánnak eljuttatni Bajnai Gordon miniszterelnöknek.


Kiszűrik a gyanúsakat

Borzasztó a bizonytalanság – mondta kedden Guzmics László, a kaposvári Kapos Autó ügyvezetője. – Nálunk évek óta van eredetiségvizsgálat, bevált a rendszer. Nem értem, hogy akkor mi szükség van a változtatásra?
Lopott, hamis alváz- és motorszámmal átütött gépkocsik kiszűrésére alkalmas hálózat működik az országban. A kaposvári cégnél évente 400-500 vizsgálatot szoktak elvégezni. Tavaly két gépkocsi akadt fenn a rostán, gyanú esetén értesítik a rendőrséget.

Egyetértek a tiltakozás céljával, de nem leszek jelen a fővárosi demonstráción – jelezte a szakember. – Ha az állam meg akarja szüntetni a fennálló vizsgálati rendszert, akkor vélhetően úgyis megteszi. Jó
lenne, ha mégiscsak meggondolnák magukat a döntéshozók.


 

Ezek is érdekelhetik