Közélet

2010.02.20. 08:11

A kormány elvesz, Somogy mégis ad az intézményeknek

A Somogy Megyei Közgyűlés február 19-i ülésén elfogadta a 2010. évi költségvetést, melyet Gelencsér Attila a védelem költségvetésének nevezett. Gelencsér Attila elmondta, soha nem látott megszorítások és elvonások terhét nyögi az önkormányzati rendszer.

(x)

Az elmúlt négy év kormányzati megszorításai közel tízmilliárd forintos kiesést jelentenek a megyei önkormányzatnak. Az ÖNHIKI-ből, azaz az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések kiegészítő támogatásából származó bevételkiesés közel egymilliárd, a kórház finanszírozásából az elvonás kétmilliárd forint, ami összesen több mint 13 milliárd forint bevételkiesést eredményezett ebben a ciklusban a Somogy Megyei Önkormányzatnak.
Kötelező feladatok finanszírozási igénye az állami támogatásokon felül 2010-ben: Gyermek- és ifjúságvédelemre 682 millió, gyógypedagógiai ellátásra 564 millió, szociális ellátásra 126 millió, középfokú oktatásra 874 millió, mindösszesen 2,2 milliárd forint. A hatmilliárdos kötvénykibocsátásból eddig fel nem használt összeg közel kétmilliárd forint.A Somogy Megyei Önkormányzatnál a 2009. évhez viszonyítva 918 millió forinttal csökken az állami támogatás mértéke. A 2010. évre várt hiány öszszege megközelítette a hárommilliárd forintot, melyet az adósságszolgálat átütemezésével és a takarékos gazdálkodással gyakorlatilag sikerült megfelezni. Mindeközben dicséretes, hogy az Állami Számvevőszék kiválóra minősítette a megye gazdálkodását 2009-ben, melyben az elmúlt három év gazdálkodását értékelték.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A 2010-es büdzsé a védelem költségvetése
[/caption]

A megye kiadáscsökkentő lehetőségeit az intézmények által ellátott feladatok ismételt áttekintése, felülvizsgálata, az önként vállalt feladatokra szánt összeg csökkentése, valamint olyan további takarékossági intézkedések, mint az energiaracionalizálás, telefonköltségek optimalizálása, közmunkaprogram, üres álláshelyek engedélylyel történő betöltése, élelmezési nyersanyagnorma optimalizálása, saját bevételek növelése jelentik. A megyei önkormányzat a kormány megszorító költségvetésével szemben megvédi a somogyi embereket, az intézményeket és a munkahelyeket. Ezért nevezhetjük a 2010-es költségvetést a védelem költségvetésének.

Töltse le PDF-formátumban a Somogyi Hírlapban megjelent megyei önkormányzati oldalt!

Az elvonások ellenére a megye nem vesz el a somogyiaktól, hanem inkább adni szeretne. Így az önként vállalt feladatait továbbra is megtartja, összességében több mint 125 millió forinttal támogatja a kultúrát, a sportot, az idegenforgalmat, az ifjúságot, a kisebségeket és nyugdíjasokat. Jut ebből az öszszegből a rendőrségi feladatok, a tudomány, különböző egyesületek és civil szervezetek, illetve az egyházak támogatására, valamint a megyét bemutató tájékoztató és információs kiadványok elkészítésére is.

A közgyűlés kötelező feladatait továbbra is a szakmai színvonal csorbulása nélkül látja el, ami egyre nehezebb az iszonyatos mértékű elvonások miatt, s hogy ez a nívó nem csökken, az köszönhető az intézményekben dolgozóknak, akik a nehéz körülmények ellenére is helytállnak, mondta Gelencsér Attila, a közgyűlés elnöke.

A Somogy Megyei Önkormányzat sikeres pályázati tevékenységének köszönhetően – eddig már 675 benyújtott pályázatból 538 nyertes – az EU-s pályázatokon többek között a Kaposi Mór Oktató Kórházban az egészségügyi ellátórendszer javítására 12,3 milliárd forinthoz, a Százszorszép Gyermekotthonban lakásotthonok kialakítása 59 millió forinthoz, speciális részleg kialakítására a tabi Dr. Takács Imre Szociális Otthonban 46 millió forinthoz, nagybajomi Kékmadár Gyermekotthon bővítésére 80 millió forinthoz, a patalomi Park Szociális Otthon akadálymentesítésének második ütemére 32 millió forinthoz, míg a Zita Gyermekotthon akadálymentesítésére 14 millió forinthoz, a Somogyvári Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon akadálymentesítése harmincmillió forinthoz jutott a megye.
A védelem költségvetése megvédi az intézményekben ellátottak életminőségét, a dolgozóink fizetését, a somogyi közösségeket és a somogyi embereket.

Ezek is érdekelhetik