Közélet

2010.04.02. 13:27

Csónakban csempészték át a Dráván a koszovói albánokat

Embercsempészet gyanújával szállított el több barcsi embert a Nemzeti Nyomozó Iroda. A most kiszivárgott információk szerint hétfőn reggel tartottak razziát az illetékes nyomozók, akik embercsempészet miatt állítottak elő négy embert Dél-Somogyban, akiket később őrizetbe vettek és elvittek. Feltevések szerint egy kiterjedt embercsempészeti hálózat helyi munkatársairól van szó.

Jeki Gabriella

Az ügyben csak pénteken tartottak sajtótájékoztatót, a Nemzeti Nyomozó Iroda budapesti székházában. Boros Zoltán rendőr-alezredes érdeklődésünkre elmondta: 2009. október 9-én rendeltek el nyomozást, amikor az M1-es autópályán fogtak elfogtak egy embercsempészt, aki három koszovói albánt kívánt kijuttatni Ausztria területére. A nyomozás elrendelése után állapították meg, hogy ezeket a koszovói emigránsokat Barcs térségében a horvát-magyar határszakaszon, a Dráva folyón, csónakkal szállították be. A Nemzeti Nyomozó Iroda ezután szélesítette ki a nyomozást, melyben nemzetközi együttműködést folytattak több országgal, így Szerbiával, Németországgal, Ausztriával és Svájccal. Ezek során megállapították, hogy a bűnszervezetnek vannak budapesti vezetői, emellett barcsi, helyi lakosok is részt vesznek a csempészésben.Az embercsempészek módszerére is fény derült: a barcsi segítők átmentek Horvátország területére, ahol Verőce és Pitomaca környékéről kísérték le a migránsokat a Dráva-partra, majd onnan Magyarország felől átjött egy csónak, mellyel átszállították őket, onnan pedig Szentlőrinc vasútállomásra fuvarozták, vonatra tették őket. Budapesten már várta őket a szervező vagy annak a megbízottja. Itt magánpanzióban vagy magánlakásban egy-két napig pihentették őket, de olyan is volt, amikor azonnal továbbszállították. A csempészésért a helyi lakosok általában 200 eurót kaptak fejenként. A bűnszervezet Koszovóból az egész útért 2000 eurót kért fejenként.

Boros Zoltán hangsúlyozta: március 29-én elfogtak öt embert, ebből egy budapesti, és négy barcsi lakost. Jelenleg négyen kerültek előzetes letartóztatásban, de az ügyben hat gyanúsított van, egy fő szabadlábon védekezhet. Hozzátette: további elfogások várhatóak. Barcson és Budapesten egy időben, több helyszínen tartottak házkutatás, ebben kiemelkedő segítséget kaptak a Barcsi Rendőrkapitányságtól, illetve a BRFK Bevetési Főosztályától.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint nem átlagos esetről van szó. Egyrészt az elkövetési módszer érdekes, hiszen egy olyan embercsempész szervezet sikerült felderíteni, ami kifejezetten folyón és nem a zöldhatáron csempészte az embereket, ráadásul egy, kettő vagy három fős, kiscsoportokban. A másik különlegesség, hogy mintegy 15 éve nem volt arra vonatkozó információ, hogy a Dráván embercsempészet folyna.

A nyomozásban részt vevő rendőr-alezredes kiemelte: az embercsempészek rendkívül magabiztosak voltak, mert miközben törekedtek a titkos tevékenységre, ugyanakkor arcátlanul, még világos nappal is csempészték az embereket, vállalva a lebukás veszélyét.
A gyanúsítottak vagyoni haszonszerzés miatt, bűnszövetkezetben elkövetett embercsempészetért felelhetnek, melynek felső büntetési tétele 16 év.

Ezek is érdekelhetik