Közélet

2010.04.01. 16:40

Elvérzik a húsipar: sztrájkkészültség, szégyenteljes bérek

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) országos sztrájkbizottsága hozzájárult, hogy megalakuljanak a helyi sztrájkbizottságok. Erről az érdekvédelmi szervezet csütörtöki ülést követően tájékoztatta portálunkat.

Harsányi Miklós

A fővárosban tartott tanácskozást ma a HDSZ, ahol megállapították: a sztrájkkészültség bejelentése óta sem változott lényegesen a húsipari munkáltatók magatartása a 2010-es bérfejlesztések ügyében. Közölték: a szakszervezet érdekkörében működő cégek egyikénél sem került sor a bérmegállapodás aláírására.Kapuvári József elnök beszámolója szerint érdemi javaslatot mindössze két cégnél – a Pick Szegdnél Zrt.-nél és a Kométa 99 Zrt.-nél – tett a munkáltató. A két cégnél több alkalommal történt tárgyalás, de megállapodás aláírására itt sem került sor. A többi húsipari vállalkozásnál előrelépés nem történt.
– A húsiparban elérhető bérek – figyelembe véve a munka nehézségi fokát és a munkakörülményeket – szégyenteljesen gyengék – állítja a HDSZ. A húsipari munkavállalók kiszolgáltatottság folyamatosan nőtt az elmúlt években az ágazat válságos helyzete miatt is.

A HDSZ közleményében leszögezte: felkészültek, rendelkeznek sztrájkalappal és szervezőkészséggel. A munkáltatók megegyezési készsége és a tagság tűrőképessége dönt. Kíváncsiak voltunk a HDSZ kaposvári szervezetének álláspontjára is, ám Vida Kálmán elnök tegnap nem kívánt nyilatkozni. Úgy tudjuk: a kaposvári gyárban folynak a bértárgyalások. Állítólag jövő szerdán eldőlhet, hogy mikor írják alá a megállapodást.

Ezek is érdekelhetik