2010.06.26. 16:43
Megújulásra kész szakembereket vár a mai gazdaság
Duplán ünnepeltek szombaton a Kaposvári Egyetem (KE) végzősei. Délelőtt az állattudományi kar hallgatói ünnepeltek önfeledten, kora délután a gazdaságtudományi kar hallgatói vették át a diplomájukat.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Duplán ünnepeltek szombaton a Kaposvári Egyetemen
[/caption]
– Életpályájuk újabb állomásához értek – köszöntötte Babinszky László, a Kaposvári Egyetem rektora az állattudományi kar végzős hallgatóit. – Sokukban felmerül a kérdés: mit csinálnak ezután, milyen munkát vállalnak?
Annak lehet félnivalója, aki nem vitte túlzásba a tanulást. Akik viszont az egyetemi évek alatt becsületesen készültek, tisztességén dolgoztak, sokkal könnyebb lesz a helyzetük. Babinszky László rámutatott: a mai gazdaság a világra nyitott, megújulásra kész, idegen nyelveket beszélő szakembereket vár. Olyanokat, akik átfogó, széleskörű ismeretekkel rendelkeznek, s felismerik az összefüggéseket.
– A tudást öt-tízévente meg kell újítani – hívta fel a végzősök figyelmét a Babinszky László. Hozzátette: az egyetemen jó alapot kaptak a hallgatók, csakhogy ezt a változó igényeknek megfelelően szükséges fejleszteni. A Kaposváron szerzett ismeretekre építhetnek a fiatal végzősök, de a szaktudást feltétlenül célszerű bővíteni, felújítani, modernizálni.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Zsúfolásig megtelt az egyetemi auditórium
[/caption]
Az ágazat helyzete, jövője kapcsán felmerülő vitákra utalva Babinszky László jelezte: sokak szerint csekély a mezőgazdaság részesedése, mivel a hazai GDP alig három és fél százalékát adja. Csakhogy ez – Babinszky László szerint – téves hozzáállás. Az élelmiszeripar és a hozzákapcsolódó szakterületek révén az agrobiznisz már a magyarországi GDP 12 százalékát teszi ki – vagyis ez már egyértelműen jelentős nagyságrendnek számít. S a közeljövőben alighanem még inkább felértékelődik az ágazat szerepe, súlya, hiszen a jó termőföld, a biztonságos élelmiszer, az egészséges ivóvíz-készlet a későbbiekben stratégiakérdésnek számít.
Állattenyésztő-, mezőgazdasági-, természetvédelmi mérnökök valamint halászati- és takarmánygazdálkodási szakmérnököket szólítottak ezután. Elhangzott: összesen 70-en tették le a záróvizsgát. Az átlag 3,88 volt. A végzős állattenyésztők közül 45-en kaptak diplomát, a többiek csak azután vehetik át az oklevelüket, ha leteszik a nyelvvizsgát.
Délután újabb ünnepségre hívták a végzősöket: a Kaposvári Egyetem gazdaságtudományi karán 86-an végeztek, s 29-en kapták meg a várva várt diplomát.
Meghatározó évek
Tudás, összetartozás, barátság – a végzősök sok szállal kötődtek, kötődnek Kaposvárhoz. Az ország távolabbi településeiről is igen sokan Kaposvárt választották. Babinszky László rektor a szakképzés, a megújulás fontosságát hangsúlyozva arról is beszélt: az ifjú diplomások a későbbiekben is vigyázzanak az egyetemi évek alatt kialakult barátságokra. A kapcsolati tőke később is fontos lehet.
– Csodás éveket töltött a nagylányom Kaposváron – mondta a diplomaosztó után elérzékenyülve egy középkorú hölgy. – Ez az időszak nem csak gyermekünknek, hanem az egész család életében meghatározó volt...