Közélet

2010.07.21. 18:12

Dermesztő spórolás! Hiába van klíma, izzadnak az irodában

Sok somogyi dolgozó arcáról lefagy a mosoly: hiába a hőség, ha a légkondit nem használhatják kényük-kedvük szerint. Ez még a jobbik eset – rengeteg állami, önkormányzati vagy magáncégnél ugyanis csak álom az elviselhető hőmérsékletű iroda.

Harsányi Miklós

– A gyermekkönyvtár a legfelső szinten van, s néha muszáj bekapcsolni a légkondit – mondta szerdán, a másodfokú hőségriadó első napján Varga Róbert, a megyei könyvtár igazgatója. – A tetőtérben ilyenkor akár 28-30 fok is lehet. Hatalmas üvegfelület borítja az épületet, könnyen felforrósodhat a terem, ahol csak szakaszosan kapcsoljuk be a készüléket.

E módszerrel próbálják meg kordában tartani az áramfogyasztást. A közszolgálati irodában viszont nem ajánlott leállítani a légkondit, s a médiatárban is időnként beüzemelik a berendezést.

Varga Róbert szerint, ha nem lennének következetesek, akkor a nyári hűtésszámla könnyen megközelíthetné a téli fűtésszámla összegét. Ez pedig nem fordulhat elő.

Költség, hatékonyság: a mentőknél sem ismeretlen fogalom a takarékoskodás. Kereszthuzat és ventillátor hűti a folyosót és a nagyobb termeket. S olykor az árnyékos, kissé sötét hatalmas garázsban elviselhetőbb a klíma, mint az irodában.

A kaposvári tűzoltólaktanyában – a déli oldalon – néhány háló ugyan hűthető, ám az északi oldalon erre nincs lehetőség. Úgy tudjuk: három-négy éve csupán pár helyiség klimatizálására futotta. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a tűzoltók akkor és úgy hűtik le a pihenőhelyet, ahogy kedvük szottyan. A magas áramdíj miatt a csapat az üzemeltetésre is erősen figyel.

– Belátást kérnek a csapat tagjaitól – így egy alkalmazott, aki szerint a 35 fok körüli hőségben igen nehéz kipihenni az egész napos fáradalmakat. A délutáni órákban a tűzoltók nem szokták bekapcsolni a légkondit, s este is csak rövidebb időre engedélyezik a gép használatát.

A tűző nap elől a Kapos Volán dolgozói is menedéket keresnek. A gépkocsivezetőket valamennyi autóbuszállomáson légkondicionált pihenőhely várja, számolt be Kovács Melinda vezérigazgatói asszisztens.

A ''60-as évek elején épült Füredi úti irodaház munkatársai nem igazán élvezik a technika áldásait. A társaság a jövőben nem tervezi a teljes irodaépület légkondicionálását.



Negatív diszkrimináció lenne az erdészekkel szemben, ha az irodai alkalmazottak kényelmes körülmények közepette hűsölnének, amíg a többiek a felforrósodott terepen járnak-kelnek – erről már Takács László erdészetpolitikai menedzser beszélt.

– Minek nekünk a mesterséges hűtés? – tette föl a kérdést. – Hőség van, nyáron ez nem újdonság. S ha az elődeink kibírták a forróságot, mi is kibírjuk – folytatta. – A cégnél van légkondi, de kizárólag a szerverszobában. Ez létszükséglet: súlyos következménye lenne annak, ha a számítógép-hálózat tönkremenne, s adatvesztés következne be. Az erdészek amúgy nem annyira klíma-függő emberek: általában igen jól tűrik a nyári hőséget és a téli hideget egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!