Közélet

2010.08.19. 07:44

Politika nélkül is megy! Kilencmilliárd tanévkezdésre

Félszáz éve nem történt olyan mértékű iskola- és óvodaépítés a megyében, mint ami az idei tanévnyitóra megvalósul.

Balassa Tamás

Államiságunk évezredes ünnepén az ezeréves magyar iskolaügyre is emlékezhetünk az idén. A közelgő tanévnyitók előtti hetek ugyanis számos somogyi településen nem csupán azzal telnek, hogy a diákság tanulókedvét ragyogó tisztaság és szépen meszelt fal emelje szeptembertől. Félszáz éve nem történt olyan mértékű iskola- és óvodaépítés a megyében, mint ami az idei tanévnyitóra – nagyrészt – megvalósul.

Somogy 78 településének diákságát érintően kilencmilliárdos uniós támogatásból és ezt kiegészítő hazai forrásból épül a közoktatás a következő évtizedeknek. Huszonnégy faluban és városban 18 iskola és 17 óvoda, valamint egy bölcsőde újul meg. Körképünkben régen hallottunk ennyi elégedett szakembert. Sok helyütt már fogalmazzák az ünnepélyes átadási meghívókat, egyeztetik a helyhatósági választások előtti ceremóniák szónokait. Ennek kapcsán egy falusi iskolaigazgató név nélkül mondta: a beruházások a magyar állam és az unió állampolgárainak forrásaiból valósulnak meg, s nem köthetők politikai kurzushoz. A siker a pedagógusoké, a szülőké, az öröm pedig a felhasználó gyerekeké, tette hozzá.

A Nemzeti Iskolaépítési Program 80 milliárdos volumene miatt talán nem volt oktalan fentebb államalapítónk korát idézni, amikor minden tíz falura jutott egy nagy és tisztes templomépítési igyekezet. I. István az akkor még nagyon távoli – csatákon, háborúkon, nemzeti vészeken túli – felvilágosodás korát idéző bölcsessége iskolát is teremtett.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Huszonnégy faluban és városban 18 iskola és 17 óvoda, valamint egy bölcsőde újul meg
[/caption]
Az egyházépítéssel párhuzamosan a szerzetesrendi iskolaépítés vetette meg Apáczai, Comenius, Eötvös és Klebelsberg munkásságának alapjait. Van mire alapozni 2010-ben, a többi a vadonatúj tanodák falain belül dől el. Az oktatásügy építése azonban több mint pénzkérdés.

Kutas gesztorságával a térség hét intézményén dolgoztak: 30-40 éve nem volt ilyen mértékű iskolafejlesztés. Lábodon és Kutason iskola és óvoda, Kisbajomban, Szabáson és Nagykorpádon óvoda újult meg, ezeket mintegy 500 iskolás és 300 óvodás használja majd.

Egyed György polgármester mondta: a tanévkezdésre minden elkészül, már csak a szakhatósági engedélyekre várnak, az apróbb javítások nem veszélyeztetik a határidőt. A regionális operatív program (DDOP) építkezéseihez egyéb eszközfejlesztő uniós pályázatok társultak. A kutasi és lábodi iskolások informatikai oktatását laptopok segítik rövidesen. A kiírás a pedagógusok felkészítésére mindenütt figyelmet fordított.

Pogányvölgye három településén tíz önkormányzat együttműködése eredményezte a sikeres pályázatot. Papszt Lajos lengyeltóti polgármester elmondta: a nyolctantermes iskola és a régi épület, valamint a konyha is megújult. Öreglakon új négytermes iskola és felújítás eredményezett egy modern létesítményt. Somogyváron óvodaépítés és iskolafelújítás zajlott. Sok helyütt a bútorozással elkészültek, másutt már néhány szálat kell csak elvarrni: a függönyök készülnek éppen. A projekt ugyan szeptember végéig tart, de a beruházók kérésére a kiválóan teljesítő kivitelező úgy szervezi a munkát, hogy a tanévkezdés ne csússzon meg.

Somogyjádon és térségében a tanévkezdést elnapolták: három pihenőnapot hagynak a diákságnak, és intézményvezetői engedéllyel szeptember 6-án hétfőn kezdenek. Lőrinczné Kiss Ilona mondta: addig feszített ütemben folyik a munka, akár hétvégén is 30-40 ember dolgozik a somogyjádi iskolán.

A mikrotérség 18 településének nyolc közoktatási helyszínén készülnek az avatásra Jutától Osztopánig, Szentgáloskértől Mezőcsokonyáig, és Somodorig, ahol a lepusztult óvoda helyett vadonatúj segíti immár a nevelés mellett az esélyegyenlőséget is.

Újabb három nyertes

Tab és Csurgó önkormányzata, valamint Balatonföldvár kistérségi társulása is eredménnyel vette az akadályt a Nemzeti Iskolafejlesztési Program második fordulójában, értesült lapunk. Salamon Balázs, a VÁTI pécsi irodavezetője elmondta: a régióban a NIP első körös 20 milliárd forintos döntése után előzetes támogatások születtek a fenti települések pályázatáról. A nyerteseknél hamarosan elkezdődik a projektfejlesztési időszak, amikor finomítják és véglegesítik a pályázatokat, s a második körös pályázatok benyújtását követően hozzák meg a végső támogatói döntéseket.

A Nemzeti Iskolafelújítási Program első körében 11 nyertes somogyi pályázója összesen csaknem kilenc milliárd forintos támogatáshoz jutott egy évvel ezelőtt. A pénzből a somogyi települések tíz százaléka részesült. Az integrált, döntően mikrotérségi fejlesztések közül a nagybajomi 642 millió, az iharosberényi 621 millió, a barcsi 1,2 milliárd, a kadarkúti 670 millió, a somogyjádi 999 millió, a lengyeltóti 965 millió, a nagyatádi 1 milliárd, a kutas-lábodi 714 millió, az igali 406 millió, a böhönyei 976 millió, a balatonszentgyörgyi 795 millió forintot nyert.

Az uniós összegeket ötszázalékos önerő egészítette ki, és az áfa-kulcs változása miatt ötszázalékos költségnövekedés feszítette.



Salamon Balázstól megtudtuk: a projektek a megvalósítás időszakában vagy zárás közeli állapotban vannak. A VÁTI Dél-dunántúli Területi Irodájának felügyelete mellett, velük együtt dolgozva folynak a munkálatok, vagyis az infrastrukturális beruházásokat és a tartalmi fejlesztések. A projektek jól tervezettek és valós helyi szükségletekre fókuszálnak, hangsúlyozta az irodavezető. A fejlesztésekre eddig több mint 6 milliárd forintot fizettek ki. A projektek befejezése legkésőbb 2010 végére és 2011. év első felére várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!