Közélet

2010.09.15. 15:23

Folytatódik a Jobbik-saga, jogi lépések a botrány után

Megtesszük a megfelelő jogi lépéseket – jelentette ki Futó Tibor, a Jobbik megyei exelnöke és Herner Árpád, a párt korábbi kaposvári listavezetőjének állításaira Varga Ildikó.

Vas András

A Jobbik elnökének, Vona Gábornak elnöki stábvezetője Kiss Tamással, a párt kaposvári szóvivőjével, jelenlegi listavezetőjével a pártvezetés kérésére reagált a Futó Tibor és Herner Árpád által a Jobbik helyi listaállítási botrányaival kapcsolatban elmondottakra.
Futó Tibor azt állította, Vona Gábor hatalmazta fel, hogy eljárjon a párt választási ügyeiben a megyében, ám a papír, melyet kapott, a listaleadásra nem vonatkozott – kezdte Varga Ildikó, aki a pártelnök meghatalmazottjaként érkezett Somogyba. – Mivel neki erre nem volt jogosítványa, értelemszerű, hogy Herner Árpádnak sem adhatott ilyet.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Jobbik jogi lépéseket tervez
[/caption]

Vona Gábor megbízottja szerint nem igaz a páros azon állítása sem, hogy a megyei választmány és a kaposvári alapszervezet egyöntetűen megszavazta a somogyi, illetve a városi listát: előbbi esetében az igenek száma egyezett a nemekével, utóbbinál eggyel több volt az igen.
– Ezeket a listákat adták le az érintettek, annak ellenére, hogy az országos elnökség nem bólintott rájuk – tette hozzá Varga Ildikó. – A kaposvárit egyébként Herner Árpád adta le, noha ő ezt nem ismeri el, arra hivatkozik, hogy Szabó tamás városi elnök írta azt alá. Ez igaz, de Herner Árpád vitte be a választási bizottsághoz. A megyeit pedig Futó Tibor adta le még azelőtt, hogy én az elnökség által jóváhagyott listával megérkeztem volna Somogyba. Amúgy amikor a városi választási bizottságnál jeleztem, hogy nem jó a kaposvári lista, nem én fordultam a területi bizottsághoz, hanem a testület, mely saját döntését nem bírálhatta felül, hanem egy felettes szervhez továbbította a bejelentésemet.



Kiss Tamás elismerte, hogy az ügyben Szabó Tamás városi elnök is hibázott, hiszen azelőtt írta alá a kaposvári listát, mielőtt jóváhagyásra elküldte volna az elnökségnek. Felvetésünkre, ez esetben miért csak Herner Árpád ellen indult etikai vizsgálat, a szóvivő annyit mondott, Szabó Tamás megbánta tettét és elismerte felelősségét.
Futó Tibor azt is kifogásolta, hogy az elnökség Pesten elvette tőle a kopogtatócédulákat – mondta varga Ildikó. – pedig ő is tudja, hogy azok nem Futó Tibornak szóltak, hanem a Jobbiknak: hogyan csalhatta ki tőle az elnökség, ami alapvetően a párté?
A szóvivő hozzátette, nem érti, hogyan dolgozhatott hat éven ingyen az exelnök a Jobbiknak, amikor 2009. június 12-én lett csak tagja a pártnak.

– Az egész ügy azért robbant ki, mert Futó Tibor magát rakta a megyei lista első helyére, az elnökség azonban ezt megváltoztatta, ám Futó nem vette tudomásul a döntést – jelentette ki Varga Ildikó. – Pedig így is a harmadik helyre került az új listán. Most úgy tálalja a történteket, mintha ő lenne az áldozat, méghozzá pártdiktatúra áldozata. csak azt nem értem, ha Vona Gábor diktátor, akkor hogyan diktálhat neki a titkárnője?


Kétharmaddal két mandátumért

Tizenkét jelölt helyett csak nyolc méreti meg magát Kaposváron a Jobbik színeiben, Vona Gábor pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján azonban csak egy visszalépőről beszélt. Kiss Tamás szóvivő szerint akkor még nem tudtak az újabb háromról, sőt, Kelemen Csaba és Balásy Csaba a pártvezetést hivatalosan a mai napig nem tájékoztatták. Bár a képviselőjelöltek száma így harmadával csökkent, a párt bízik benne, a kompenzációs listáról egy-két mandátumot szereznek majd a közgyűlésben.


A somogyi egyke - a szerző kommentárja

Varga Ildikó szerint Futó Tibor kivételével minden megyei elnök olyan meghatalmazást kapott, mely feljogosította a helyi listák leadására. Ezek szerint tehát hamis a somogyi exelnök azon állítása, hogy a megyei és települési Jobbik-listákat hozzá hasonlóan szabálytalanul adták le a megbízottak. Így viszont felmerül a kérdés, a 19 megyei vezető közül miért egyedül Futóban nem bízott meg az országos elnökség, miért ő lett a pária? Ha megbízhatatlannak, esetleg alkalmatlannak tartották, miért lehetett múlt szerdáig a Jobbik megyei elnöke? Ráadásul Futó Tibor alig két hónapja választották a párt somogyi szervezetének élére. Mi történhetett azóta, ami alapján ennyire óvatos lett vele szemben a pártvezetés?
És ha el is fogadjuk, hogy a többi megyei vezető jogosítványa mindenre kiterjedt, így meghatalmazottaik is jogszerűen adták le a települési listákat, mi a helyzet a somogyiakkal. Barcson és Marcaliban is Futó Tibor megbízottai jártak el a Jobbik ügyeiben. Az exelnök felhatalmazásával, mely ezek szerint érvénytelen volt. Varga Ildikó állítása szerint a barcsi listát végül ő is aláírta. Még így is ott van Marcali...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!