Közélet

2010.09.10. 07:00

Ha az utcáról is kidobják őket, akkor hová menjenek?

Nem koldus, nem alkoholista, nem bűnöző, csak otthona nincs – ez a balatonföldvári konferencia jelmondata.

Fónai Imre

Büntethetők lennének az utcán alvó, lakó hajléktalanok a közterület-használati jogszabály tervezett módosítása alapján. Az elképzelés hatalmas felzúdulást váltott ki a szociális szakmában, felborította a Balatonföldváron kezdődött hajléktalan-ellátási konferencia programját is.

Vecsei Miklós, a máltai szeretetszolgálat alelnöke azt mondta: – A homlokunkra kell írni: tűrhetetlen, elfogadhatatlan. Tiltakozzunk okos szakmai érvekkel, s csak ha ez nem vezet eredményre, akkor vonuljunk ki hálózsákokkal a közterületekre, demonstrálni.

Nem koldus, nem alkoholista, nem bűnöző, csak otthona nincs – ez a balatonföldvári konferencia jelmondata, egyébként pedig minden előadásközi beszélgetés témája most a Belügyminisztérium azon elképzelése, miszerint ha az önkormányzat jónak látja, büntetheti a „közterületet nem a rendeltetésének megfelelő célra használó” hajléktalant.

– Kitiltanák őket az utcáról? Hová? – tette fel a kérdést Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke. – Az a tapasztalat, hogy éppen a legrosszabb állapotú emberek maradnak utcán, ők nem mennek be a szállókra.

Az utcai szociális munkások szerint sem kívánatos ez, és éppen azért harcolunk, hogy az állam teremtse meg a lakhatás feltételeit. A hajléktalan-szállókon sokan élnek olyanok, akik képesek lennének bérlakásba menni, ha nagyobb állami támogatás jutna erre a célra. Vagyis a szándékaink közösek, az utca nem lehet alternatíva, de a tiltás sem lehet a megoldás. A munkanélküliség, a szegénység sebek a társadalom testén, amiket gyógyítani kell, mert a tiltással semmire sem megyünk.



Vecsei Miklós hozzátette: európai szinten is élen járunk a hajléktalan-ellátás fejlettségében, hiányzik azonban a hatékony lakáspolitika, hiszen egyre többeket fenyeget az a veszély, hogy egyik pillanatról a másikra utcára kerül...

Kevés konkrétummal szolgált a balatonföldvári tanácskozáson Ghiczy Gellért, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Bevallotta, hogy a friss BM-tervezet nekik is új. Az utcán élők helyzetének a javítása, számuk csökkentése kétségtelenül fontos cél – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!