Közélet

2010.09.13. 18:25

Még mindig kiemelt állami beruházás a sávolyi MotoGP-pálya

Mozgalmas a Balatonring élete. Bár egyelőre még csak a felröppenő hírek nyomában a sajtó, no meg olykor a quadok versenyeznek a félkész sávolyi MotoGP pályán. Cégnyilvántartási adatok alapján, mivel eddig senki nem erősítette meg, magyar vállalkozásokból álló konzorcium fejezné be a pálya építését.

Vigmond Erika

A Napi Gazdaság értesülése szerint ennek alapja, hogy a pályát építő Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft-ben alapvető változások történtek Az üzemeltetés továbbra is a Balatonring Zrt. birtokában marad, melynek 70 százalékos tulajdonosa a Worldwide Circuit Management SL, 30 százalék pedig a Magyar Turizmus Zrt-é.

Bobek József, Sávoly polgármestere sem tudott bővebb információt adni, mint mondta: napi szintű kapcsolatban van a befektetőkkel, a változásokról biztosan tájékoztatták volna. Bobek József továbbra is fenntartja azt a véleményét, miszerint a pálya építése nem pénz, hanem kormányzati akarat kérdése.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A pálya léte a kormányzattól függ a polgármester szerint
[/caption]

Az tény: az egy hete megjelent közlönyben a státuszát tekintve a sávolyi MotoGP pálya ugyanúgy államilag kiemelt beruházásként van nyilván tartva, mint év elején. Ismert: a Balatonring építése azután maradt félbe, miután a Magyar Fejlesztési Bank nem adta meg azt a 15,2 milliárd forintos hitelt, amit a spanyol beruházó kért, s aminek 80 százalékára a kormány vállalt kezességet. Korábban a beruházó azért kezdte meg saját kockázatára az építést, nem várva meg a hitel folyósítását, hogy elkészüljön a Magyar Nagydíj időpontjára.

Idén a tizennyolc futamos gyorsasági motoros világbajnokság tizennegyedik állomásaként szerepelt a sávolyi Balatonring. A nemzetközi versenynaptár szerint 2010 szeptember 19-én rendezték volna meg a Magyar Nagydíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!