Közélet

2010.09.04. 12:58

Seffer István: egyetlen célom, hogy kiderüljön az igazság

Hatalmas paksamétával érkezik, műtőruházatban. Áramütött kezet mentett, orrot szépített. Seffer István dolgozik, úgy mint régen, majdnem. Legutóbb három éve láttam ennyi irománnyal, azok őssejtkutatási jegyzetek voltak. Ez a paksaméta súlyosabb.

Balassa Tamás

Ha van egy ember életében törés, Seffer István átélt ilyet 2009. július 27-én 15.30-kor. Szabadságon volt, siófoki házában úszni készült éppen, amikor civil ruhás rendőrök kopogtattak nála. A sikeres orvos és a média révén is ismert személyiség élete gyökeres fordulatot vett. A szabadság levegőjéhez és a szellem szabadságához szokott emberből fogva tartott lett. Tíz nehéz nap következett, miközben a nevét is viselő kaposvári klinika a hírek fősodrában próbálta állni a sarat. A magánintézet reputációját érték vérveszteségek, de az erős alapok nem inogtak meg.
Seffer István tizenhárom hónapig nem mutatkozott a széles nyilvánosság előtt. Folyamatban lévő ügyéről nem beszélt. Most sem teszi. Még bizalmasan sem kérdeztem a történtekről közvetlenül, most sem teszem. Egyben maradhatunk csak: biztos abban, hogy sosem hibázott, és soha nem is fog.

– Az orvoslás és a kutatás egy dologért érdekel, az emberek életének meghosszabbítása miatt. A mégoly jóhiszeműen is más halálára spekuláló szervátültetések után a tudomány rövidesen kész szerveket lesz képes előállítani. A világ errefelé tart. Számos ország, köztük európaiak is rohamosan fejlődnek, elképesztő összegekkel segítik a kutatásokat, melyekben mi is jól állunk. Nem is embrionális, hanem autológ, saját őssejtekkel. Mi tizenöt féle kinyerési módot ismerünk, és hetven százalékos élősejtarány előállítására vagyunk képesek. Meg kell hagyni, vannak szép eredmények az embrionális kutatásokban is, de amit mi tudunk, azt nemigen tudják másutt a világon. Ezt sokan irigylik, s sokak szemében lehetett ez szálka.



A sebészorvos kinyitja a vaskos dossziét. A felső néhány dokumentumon az ÁNTSZ fejléce. Arról szólnak, hogy a klinika engedélyt kap a humán őssejtgyógyászatra, számos betegségcsoport, orvosi kórkép esetére. Humán őssejtterápiára tehát, emberek gyógyítására őssejtes kezeléssel. Ez, jóllehet az ügy kirobbanásakor kommunikálták, nem kapott nagy figyelmet. Lényegesen átütőbbek voltak azok a „szenzációs információk”, hogy valahol ötmillió forintért illegálisan végeztek embrionális őssejtbeültetést. A Nemzeti Nyomozóiroda egy ukrán professzort és ukrán asszisztensét, valamint két magyart vett őrizetbe. Seffer Istvánt az ismertsége – s talán a bulvár felé is nyitó műsora, és szintén ismert kedvese – miatt névvel közölte a sajtó. Yulij Baltaytis professzort először portálunk nevesítette. A megnyitón miniszterek, országgyűlési képviselők, tudósok, orvosprofesszorok, közéleti emberek – köztük Pákh Imre műgyűjtő mint az IRM résztulajdonosa, és Fásy Ádám médiatulajdonos, az IRM tisztségviselője – vettek részt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tizenhárom hónap után most szólalt meg először az ügyben
[/caption]

– A legnagyobb nyilvánosság előtt nyitottunk, amit engedélyek nélkül nem tehettünk volna. Utal itt bármi, bármilyen illegális tevékenységre? – tárja szét a kezét a sebész. – Így most egyetlen célom lehet, hogy mihamarabb kiderüljön az igazság, és véget érjen ez a rémálom. Nem volt, és most sincs takargatnivalóm.
A tisztázáshoz fontos: a 2007 tavaszi labornyitást követően lassan megromlott a kapcsolat az IRM-mel. A labort 2008 őszén Seffer doktor lezárta. Ezt hetente az ÁNTSZ ellenőrizte, és jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy mindent rendben találtak. Mindezek után kezdtek el a nyomozók vizsgálódni: csak tíz hónappal a lezárás után aktivizálták magukat. Mindezek előtte voltak más impulzusok is.
– Elmentünk a kedvesemmel egy parlamenti jótékonysági estre – meséli. – Számos ismert politikus, közszereplő jelenlété-ben kiderült, arra gyűjtenek, hogy hazai betegek kínai kezelését finanszírozzák. Felálltunk és eljöttünk. Ma is legálisan szerveznek ilyen utakat az interneten. Kezünkben van a megoldás lehetősége, nekünk magyaroknak, és ehelyett az ázsiai megoldást pénzeljük. Hát normális dolog ez?

A kaposvári magánklinika rangos nemzetközi orvos-kutatók – köztük Federico Benetti argentin szívspecialista – és több magyar egyetem és kórház konzorciális együttműködésének keretében érte el ígéretes eredményeit. A Pécsi Tudományegyetem Papp Lajos vezette szívgyógyászati centruma is partner volt, a Kaposvári Egyetem szintén haladó szellemű egészségügyi centrumában pedig Repa Imre professzor közreműködésével kutattak. Együtt további közös terveik is vannak. A sertésekben előidézett infarktusokat őssejtkezeléssel gyógyították Kaposváron, ezt a világon sok helyütt embereken is tudják már: ilyen az említett Benetti professzor kutatási programja is.
Seffer István kutatási eredményeinek könyve, amit kezdetben említettünk, minderről szól. A mostani dosszié a tavaly nyáron kezdődött eljárásról, melyben a házi őrizetét májusban lakhelyelhagyási tilalomra enyhítette a bíróság. De ez is bezártság.

– Sokat kerékpározom, akkor írom a tudományos dolgozataimat, de a Kaposvár táblánál meg kell fordulnom – mondja keserűen. – Aki ismer, tudja, óra-perc beosztású ember vagyok, aki a szabadságának a harmadik napján már nyugtalan, hogy kéne már valamit csinálni. Elvették az életemet. Az erős hitemnek és a kedvesemnek köszönhetem, hogy nem roppantam össze.
Düh, bosszúvágy még sincs Seffer Istvánban. Energiáit munkával vezeti le, mert bár az ügy kipattanása után sok pácienst vesztett, de mára sok visszatért. Fényképeken egy terepjáró által roncsolt alkart mutat, amit a javasolt amputáció helyett másfél éves munkával rakott össze. Ezért Astellas-díjra jelölték.
– Két jelölést is kaptam, többet nem is várhattam. Jólesett nagyon.
– Sok barát elmaradt egy év alatt? – kérdezem.
– Barátok? Nem akarok sok barátot – mondja. – Sokan viszont ismert emberek közül is meglátogattak, és hisznek bennem. Ennek ellenére nekem a jövőben tudatosan meg kell változtatnom azt az attitűdömet, hogy fenntartás nélkül bízzak az emberekben. Nem lesz könnyű. Hiszen orvosként az empátia lételem...

Az őssejt létezése még nem ihlette meg a hazai jogszabályírókat, miközben a világ elmegy mellettünk
– A rohamos fejlődés mellett meddig lesz meg a magyar őssejtkutatók helyzeti előnye? - kérdezem Seffer Istvánt.
– Valószínűleg nem sokáig, hiszen több ázsiai és dél-amerikai országban engedélyezett a humán őssejtgyógyászat. Mi ígéretes indulást követően, de két éve lezártuk a labort, s megkértük az engedély ideiglenes szüneteltetését. A mostani ügy jóval később, rá tíz hónapra kezdődött.
Seffer István nem csak a riválisokkal, az idővel is versenyt fut. A hazai pálya ráadásul göröngyös. 1997-es törvény szabályozza az egészségügy működését, s gondolható, mennyire elavult. De más jogszabályi formulát sem ihletett még meg az őssejt létezése. Seffer kutatásait kezdetben bátorította a hazai szakpolitika, és a tudománypolitika színe-java, így jelentős befektetéseket tett, aztán a bátorításból fékhatás lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!