Közélet

2010.09.01. 07:00

Végső cél a jó állam, vége az ellenszenves hatóságoknak

A kormánypártok most nagyon eltökéltek, és gyökeresen megújítják az államigazgatás rendszerét.

Balassa Tamás

A végső cél a jó állam, ahol a hatóságok láttán nem rettegnek az emberek, hanem segítő kezet kapnak, s költséges és kimerítő futkosás helyett egyablakos ügyintézéssel válik egyszerűbbé számukra az élet.

Neszményi Zsolt, a szeptembertől csaknem két év után ismét működő megyei közigazgatási hivatal szerdától kinevezett vezetője tolmácsolta így a kormány ideáját. Szerinte a hatósági büntetési kényszer eltörlésével máris fellélegezhettek az emberek, a vállalkozások, azzal együtt is, hogy az ügyfélbarát rendszer a szabálykövető magatartás alól továbbra sem ad felmentést.

Adódik persze a kérdés: melyik hatalom akarta volna mindennek az ellenkezőjét, a lassú, bürokratikus, drága és ellenszenves hatóságok rendszerét, amivel könnyű választást veszíteni? Egyik sem. A kormánypártok azonban most nagyon eltökéltek, és gyökeresen megújítják az államigazgatás rendszerét. Az önkormányzati igazgatást – ami a rendszerváltással vált önállóvá – a megyei közigazgatási hivatalok újjáalakulása érinti. E feladat ellátásáról az alaptörvény rendelkezik, s mivel a korábbi kormányok kétharmados parlamenti többség híján nem tudták azt átírni, jó ideig nem volt törvényességi ellenőrzése az önkormányzatoknak.

Most ismét lesz, s ez a húsz új hivatalvezető, köztük Neszményi Zsolt első feladata. Kollégáival az ex-lex, „törvényen kívüli” állapot idején született több száz helyi önkormányzati rendeletet is áttekintik, és ezres nagyságrendben a határozatokat is. A leendő megyei kormányhivatal előkészítésével ezt követően foglalkoznak majd.

A megyei közigazgatási hivatal része, de regionális marad januárig az építésfelügyelet és a főépítészi hivatal. A Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet – és a siófoki, keszthelyi, balatonfüredi főépítészi iroda révén – várhatóan somogyi marad a székhely.

Neszményi Zsolt, a csaknem harminc éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakember pályája tizenhét évi öreglaki jegyzőség után gyorsan ível felfelé. Három éve került a megyei önkormányzat stratégiai fejlesztési főosztályának élére, majd tavaly aljegyző lett ugyanott. Mától megyei közigazgatási hivatalvezető, s januártól várományosa a formálódó „szuperhivatalnak”. Ebben a kormány tervei szerint mintegy 30 dekoncentrált államigazgatási szervezet munkáját fogják össze, amitől olcsóbb, gyorsabb, célravezetőbb lesz az állami ügyintézés.

– Az első lépés tehát az önkormányzatok törvényességi ellenőrzésének visszaállítása – mondta kérdésünkre Neszményi Zsolt –, a végső cél pedig az, hogy jó államot hozzunk létre. Gyors, hatékony, jól koordinált feladatellátással. Az állampolgárok és a vállalkozások adóiból működtetett rendszerben az állam szolgáltatásokat nyújt, és feladatokat old meg. Ma azt látom, hogy az állami szervekbe vetett állampolgári bizalom alacsony szinten van. Semmilyen változásnak nem lenne értelme, ha nem akarnánk gyorsabbá, komfortosabbá tenni az ügyek intézését.



Bizonyos hivatalos ügyeket már 2011. januárjától egyablakos rendszerben intézhetünk Somogyban is, de – ez a hivatalos dátum – optimális esetben 2013-ig valamennyi hatóságot elérhetünk egyetlen helyszínen, egyetlen ügyintézőn keresztül. A megyei kormányhivatal pontos felépítése a következő hónapokban alakul ki, az azonban bizonyos, hogy az adóhatóság és a rendvédelmi szervek (rendőrség, katasztrófavédelem, tűzoltóság) kimaradnak a „szuperhivatalból”. A 33 dekoncentrált állami szakigazgatási szervezetből marad tehát még harminc. Ebből éppen a közigazgatási hivatal elődje, a keddig fennállt államigazgatási hivatal az egyik regionális (somogyi még a fogyasztóvédelmi hatóság, az oktatási hivatal és az ÁNTSZ székhelye.)

A nagy rendszer megyei hivatalokká szervezése szerdán elkezdődik. Neszményi Zsolt csütörtökön veszi át a hivatalt Hoffmanné Németh Ildikótól, aki 2003 óta vezette az előbb megyei, majd regionális intézményt. A nagyatádi közigazgatási szakember egyelőre nem tudott nyilatkozni a folytatásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!