Közélet

2010.09.13. 16:03

Vona Gábor hazudott? Minden Jobbik-lista érvénytelen?

Ha a megyei exelnöknek nem volt felhatalmazása, akkor az összes megyei és fővárosi választási listát jogosulatlanok adták le.

Vas András

Személyes konfliktus áll a Jobbik somogyi választási listaügyének hátterében, s a pártelnök, Vona Gábor nem mondott igazat pénteki kaposvári sajtótájékoztatóján – állítja a pártvezetés által a listabalhé két okozójaként megnevezett Futó Tibor és Herner Árpád. Illetve, ha Vona mégis igazat mondott, úgy a somogyin kívül a Jobbik összes megyei és fővárosi listája érvénytelen.

– Itt a meghatalmazás, melyet Vona Gábor írt alá, s ami feljogosított, hogy a választási ügyekben a pártvezetés nevében eljárjak – mutatja a papírt Futó Tibor, akit szerdán zárt ki a pártból a Jobbik etikai bizottsága. Bűneként éppen azt rótták fel, amit szerinte ez a papír megcáfol: Vona Gábor engedélye nélkül adta le a párt megyei választási listáját. – Hivatalosan az ugyan tényleg nincs benne, hogy le is adhatom a listát, ám az ellenkezője sincs. Ez a passzus csak a Somogyba később leküldött Varga Ildikó papírján szerepel. Viszont a többi megyei elnök, illetve az ő meghatalmazottjaik pontosan olyan papír alapján dolgoztak, mint én, illetve, mint mi, Somogyban. S ugyanezen papírral jegyeztették be a városi és a megyei listákat. Tehát, ha a somogyit megtámadták, s a területi választási bizottság el is fogadta a pártvezetés érveit, akkor a Jobbik összes megyei és fővárosi listáját illetéktelenek adták le, tehát érvénytelenek. Mint ahogyan a párt marcali és barcsi listája, melyet Futó Tibor meghatalmazása alapján adtak le.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Herner Árpád és Futó Tibor
[/caption]

Futó Tibor el is magyarázza, szerinte miért kapott kiemelt figyelmet Somogy a budapesti vezetésnél.
Vona Gábor titkárnője, Varga Ildikó somogyi illetőségű, vele sikerült összevesznem – mondja az egykori megyei elnök. – Két héttel ezelőttig nem volt köztünk gond, akkor azonban a megyei választmány ülésén megjelent Varga Ildikó egy rokona, aki nem is Jobbik-tag. Kiderült, hogy azért jár a rendezvényeinkre, hogy jelentsen Ildikónak. Miután szóvá tettem, hogy nincs ott semmi keresnivalója, másnap Ildikó felhívott, s megfenyegetett: megnézhetem magam.
Másnap Futó Tibort Szabó Gábor pártigazgató Budapestre rendelte, azzal az ürüggyel, hogy Somogyból kétes információk érkeztek hozzájuk a kopogtatócédulák ügyében.

Vona Gáborék fogadtak – folytatja Futó Tibor –, s abban maradtunk, ha bemutatom az ajánlószelvényeket, jóváhagyják a megyei listát, melyet a megyei választmány állított össze és szavazott meg. Átadtam Szabó Gábornak a szelvényeket, melyeket ekkor láttunk utoljára. Egyúttal ígéretet kaptam, hogy pénteken, a listaállítás utolsó napján vagy ő, vagy Novák Előd alelnök Kaposvárra jön, s együtt leadjuk a megyei listát. Hazafelé azonban Vona Gábor felhívott, hogy mindkét listát, tehát a megyei mellett a kaposvárit is megváltoztatták, de magyarázatot nem adott, csak annyit mondott, Varga Ildikó megkeres majd az ügyben. Ez azóta sem történt meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tavaszi plakátmaradvány Kaposváron
[/caption]

A korábbi megyei elnök szerint, mivel pénteken sem jelentkezett náluk senki, így leadták az eredeti listát és a közben összegyűjtött kopogtatócédulákat, melyekért ő körbeautózta a megyét. Mire visszaért, kiderült, Varga Ildikóék leadtak egy teljesen más listát.
– Méghozzá azokkal az ajánlószelvényekkel, melyeket én adtam oda Pesten – magyarázza Futó Tibor. – A mienkről azt állították, hogy érvénytelen, ráadásul Varga Ildikó arról is nyilatkozott, hogy már nem is vagyok megyei elnök, s a pártból is kirúgtak. Noha az etikai bizottság erről csak szerdán döntött, méghozzá a meghallgatásom nélkül. Mint ahogyan a pénteki, megyei gyűlésen sem tudtam elmondani a saját verziómat a történtekről, ugyanis jelezték, akár erőszakkal is megakadályozzák, hogy bemenjek. Amúgy az egész ügyben az bánt a legjobban, hogy a rivális pártok részéről sohasem támadtak, elismerték a munkám, melyet hat éve ingyen végeztem a Jobbiknak, ellenben a párton belülről megtaláltak. Mert a Jobbik is elég nagy párt lett ahhoz, hogy sokan megtalálják benne vagy a környékén a számításukat. Vona Gábor pedig egyre inkább diktátorként viselkedik, igaz, ebben az esetben nem ő diktált a titkárnőjének, hanem éppen fordítva...


Herner Árpád bepereli Vona Gábort

A pénteki sajtótájékoztatón Vona Gábor a listaügy másik felelősét is megnevezte: a pártelnök szerint Herner Árpád, a kaposvári lista vezetője jogtalanul adta le a papírokat a választási bizottságnál, ezért ellene is etikai vizsgálat indult, s ki fogják zárni a pártból.
– Egy szó sem igaz Vona Gábor nyilatkozatából – jelentette ki Herner Árpád, aki hozzátette, rágalmazásért és becsületsértésért feljelenti a Jobbik elnökét. – A kaposvári listát nem én írtam alá, hanem Szabó Tamás városi elnök. Aki amúgy nem tudta, hogy Vona felül akarja vizsgálni a városi taggyűlés és a megyei választmány jelölőbizottsága által elfogadott és támogatott névsort.

Melyet a leadás után a választási bizottság nyilvántartásba is vett, s később elutasította Varga Ildikó fellebbezését. Vona Gábor titkárnője ezután a területi választási bizottsághoz fordult, mely – miután Vona Gábor telefonon közölte, hogy csak Varga Ildikó járhat el a Jobbik somogyi ügyeiben – végül befogadta az új listát.
– Úgy gondolom, teljesen véletlenül kerültem képbe – tette hozzá Herner Árpád –, Futó Tibor és Varga Ildikó személyes konfliktusának lettem áldozata. Pedig csak a dolgomat végeztem, azzal a meghatalmazással, melyet a megyei elnöktől kaptam, s akit ezzel a joggal Vona Gábor felruházott. Meg kell nézni a listát, Szabó Tamás városi elnök írta alá, s erre engem vádolnak meg, s zárnak ki a pártból...


Érvénytelen Jobbik-listák?

Ha a megyei Jobbik-elnökök valóban ugyanolyan meghatalmazással jártak el a párt helyi ügyeiben, mint Futó Tibor és az általa meghatalmazottak, s adták le a megyei és helyi választási listákat, akkor az általunk megkérdezett választási szakember szerint a Jobbik listái érvénytelenek. A somogyi esetben ugyanis éppen arra hivatkozott a Jobbik országos vezetősége, hogy a megyei elnököknek adott papíron nem szerepel, hogy le is adhatják a listákat, ellenben a Varga Ildikónak kiállított meghatalmazással. Ha viszont a listák leadásaihoz csak utóbbi a megfelelő, akkor ahol az első változatot adták le, ott éppen a Jobbik érvelése alapján szabálytalanság történt.

A szakértő szerint jogorvoslatot azonban már nehéz szerezni az ügyben, ugyanis a választási bizottságokhoz a leadás után két napig lehetett fellebbezni, bírósághoz pedig csak valamiféle választási bizottsági ítélet után lehet fordulni.

A Jobbik részéről Dúró Dóra szóvivő megkeresésünkre elmondta, a megyei elnökök mind olyan meghatalmazást kaptak, mely a listaleadásra is feljogosította őket, Futó Tibor somogyi exelnöknek viszont nem adtak ilyesfajta jogosítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!