Közélet

2010.10.29. 07:00

Somogyi szeretetkonvoj Kolontárra

Tartós élelmiszert, háztartási cikkeket és téli tüzelőt is gyűjtöttek a civilek és a cégek a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak.

Somogyi Hírlap összeállítás

– Csaknem 150 kiló tészta, 50 liter étolaj, 60 kiló liszt és a több száz doboz konzerv mellett jelentős mennyiségű szappant, fertőtlenítőszert és kéztisztítót is felajánlott a lakosság – összegzett Gyarmathy László, a Magyar Vöröskereszt (MVK) megyei koordinátora. – A kaposvári Tallián utcai szaküzlet közel 500 ezer forint értékű munkaruhát adományozott, az 1. Magyar Cukormanufaktúra a 100 kiló cukron kívül százezer forintot juttatott el Kolontárra és Devecserbe. Akadt olyan magánszemély, aki öt lapátot hozott, más – a lisztérzékenyekre gondolva – gluténmentes csomagot vásárolt.

A kaposvári tejüzem 240 doboz poharas tejet és kefirt küldött el, jelentős mennyiségű szendvicskrémet és vajkrémet ajánlott fel. Egyed Linda ügyvezető elmondta: a fuvarozásban egy karitatív szervezet számára is segítséget nyújtanak.

A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület (Kötél) tagjai négyszer jártak a katasztrófa helyszínén. Először négyszáz pár cipőt, később 900 védőmaszkot, majd másfél tonna tisztálkodószert adtak át a devecserieknek. Az utak, járdák takarításában jó szolgálatot tett az a négy magas nyomású berendezés, amit a napokban juttattak el. A támogatók segítségével és a csapat által összegyűjtött felajánlások értéke közel egymillió forint.
– Sok család téli tüzelőjét elmosta az áradat – mondta Bodó László parancsnok. – A Sefag húsz köbméter fát ad, s más cégektől is várjuk a segítséget.

– Egy házaspár csapattagunk Kolontáron a helyszíni ételosztásban vett részt – mondta Györki Béla, a Somogyi Motoros Vándorsólyom Baráti Kör képviselője. – A többiek telefonos támogatással nyújtottak segítséget.

Kaposvár egymillió forint támogatást ajánlott fel a három Veszprém megyei település lakóinak, jelentette be nem sokkal a katasztrófa után Szita Károly, a megyeszékhely polgármestere. Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke 245 somogyi polgármesternek levelet írt, amelyben együttműködésüket kérte.

Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. elnöke elmondta: 23 tonna kristálycukrot ajánlottak fel a károsultaknak, előtte egy raklapnyi cukrot vittek el a kaposvári gyárból.

A Kométa ''99 Zrt. dolgozói közel 140 kolontári családnak elegendő szalámit küldtek el. A kármentesítésben dolgozók étkezéséhez is hozzájárult a cég, amely összesen negyedmillió forint támogatást nyújtott.
– A Kométa Zrt. valamennyi dolgozóját, beleértve engem is mélyen megrendített a vörös-iszap katasztrófa és a károsultak kilátástalan helyzete – nyilatkozta Giacomo Pedranzini, a vállalat ügyvezető igazgatója. – Nem volt kérdés számunkra, hogy segítsünk-e, hiszen mindig is figyelmet fordítottunk a szűkebb és tágabb környezetünkben fellépő társadalmi problémákra.

Az e.on munkatársai élelmiszercsomagokat állítanak össze. A cég – röviddel a katasztrófa után – azt is elhatározta, hogy átvállalják a devecseri lakosoktól a gázszolgáltatás helyreállításának költségeit, hogy minél hamarabb fűteni lehessen a háztartásokban. Azt is felajánlották, hogy Devecseren és Kolontáron minden érintett lakossági ügyfélnek a már kiszámlázott gáz- és áramdíjakra kamatmentes részletfizetési lehetőséget kínál, ha az ügyfél ezt igényli.

A siófoki FGSZ Földgázszállító Zrt.-nél – szervezett formában – a hajdúszoboszlói üzemben gyűjtenek. A társaság további öt üzemében és a siófoki központban a dolgozók egyénileg segíthetnek a rászorulókon – mondta Lakatos Edina, a siófoki cég szóvivője.

A Kapos Volán Zrt. a Volán Egyesülés keretében a 24 Volán-társasággal közösen támogatta a vörösiszap károsultjait.

Adományok Somogyból

Balatonberény A Balatonberényi Ifjúsági Klub jótékonysági estet és gyűjtést szervezett. Az összegyűjtött 200 ezer forintot Devecserben egy kétgyermekes családnak adták át, akik ideiglenes szálláson laknak. A családot pártfogolni szeretnék, míg nem rendeződik a sorsuk.
A képviselő-testület a katasztrófa másnapján 50 ezer forintot adott védőfelszerelések vásárlásához. A lakosság körében gyűjtést szerveztek, ennek során 400 ezer forint jött össze.

Barcs A város képviselő-testületének tagjai csatlakoztak az állam által létrehozott Kármentő Alap programjához. A városatyák a személyes példamutatáson túl kérik a lakosságot, hogy ki amennyivel tud, járuljon hozzá a vörösiszap károsultjainak megsegítéséhez.

Kapoly Németh Zoltán polgármester jelezte: négy zsák káposztát, három doboz almát, két zsák zöldséget, egy doboz cipőt, egy karton tisztítószert és ötven kiló tartós élelmiszert szállítottak el a napokban Devecserbe.

Kaposvár Gyűjtést szervezett a Liszt Ferenc Zeneiskola: a négy hangversenyen a szülők, érdeklődők önzetlen támogatásának köszönhetően 70 820 forint folyt be, amit a Máltai Szeretetszolgálat e célra nyitott bankszámlaszámlájára utaltak.

Seffer István, a Seffer és Renner Magánklinika tulajdonosa felajánlotta intézményét és a szakorvosok segítségét az iszapkatasztrófa lúgégést szenvedett betegeinek ellátására. Elvégzik a rekonstrukciós műtéteket is.

Marcali A plébánia és a Karitász is csatlakozott a szeretet-lavina gondolathoz, amit a Magyar Katolikus Karitász és a Devecseri Plébánia indított útjára. Szeretet-lavina napot tartottak, Marcali templomaiban több mint 600 ezer forint adomány gyűlt össze. Segélykoncertet is rendeztek Marcaliban: fellépett a Stringer gitártrió, a Calympa énekegyüttes, a Calypso kórus és a Slap ütőegyüttes. A nézőtéren elhelyezett perselyekben 234 300 forint gyűlt össze. A marcali képviselő-testület az alakuló ülésen döntött úgy, hogy az est bevételét megduplázza.

Nemesdéd A Máltai Szeretetszolgálat nemesdédi csoportja adományokat gyűjtött a vörös-iszappal sújtott térség károsultjainak. Tartós élelmiszereket, ruhákat, tisztítószereket és eszközöket vittek első fordulóban az ajkai elosztóközpontba. Hamarosan újra fordulnak, mert  ismét összegyűlt annyi felajánlás, amivel segíthetnek a bajba- jutottaknak.

Segesd Mohr Tamás segesdi alpolgármestertől azt tudtuk meg, hogy a képviselők úgy döntöttek: november elsejéig nem veszik fel a tiszteletdíjukat. A közel hatszázezer forintot a Magyar Kármentő Alapnak utalták át.

Siófok Negyvenhat személynek adott át összesen több mint hétmillió forintot Fügedi László, a Fehér Gyűrű Egyesület elnöke a vörösiszap-áradat által sújtott településeken. Azoknak, akiknek a házát, kertjét, állatait megsemmisítette a vörösiszap. A balatoni áldozatvédelmi irodát működtető szervezet vezetője személyesen, készpénzben nyújtotta át a támogatók adományát a rászorulóknak.

Szabás A Szabásért Egyesület és női kara a napokban hangversennyel egybekötött ünnepi és jótékonysági estet rendezett a helyi kultúrházban. Rozina Zoltán kórusvezető közölte: a rendezvény teljes bevételét – 138 ezer 700 forintot – a vörösiszap károsultjainak adták át.

Szólád A szóládi reformátusok kétkezi munkájukkal is segítették a vörösiszap-katasztrófa áldozatait. A gyülekezet presbiterei, fiataljai, Hajdú Zoltán Levente lelkésszel az élen Devecser utcáit tisztították a hétvégén.

Szőkedencs Segélyszállítmányt indított Devecserbe a Szőkedencsi Polgárőr és Tűzoltó Egyesület, valamint az önkormányzat is. Az ottani szervekkel történt egyeztetésnek megfelelően: egyéni védőfelszerelések, speciális szemüvegek, por álarcok, védő ruhák, valamint a központi konyhán felhasználható élelmiszerek kerültek a csomagba.

Taszár A taszári képviselő-testület százezer forint támogatást nyújt a katasztrófa áldozatainak.

Hatvan zsák adomány

Hatvan zsák adományt gyűjtöttek a Festetics Központi Óvoda kicsinyei a devecseri testvérintézményben nevelt társaiknak, akik örömmel fogadták a küldeményt.

– Beleírom a nevemet a rénszarvasos hátizsákomba, hátha válaszol Devecserből rá az a kislány, aki megkapja – mondta a nagycsoportos Daniella a toponári óvodában, miközben az adományokat rendezgették. A Festetics Karolina Központi Óvoda tornatermében a három tagintézménnyel közösen 60 zsák adományt gyűjtöttek a devecseri művészeti óvodának: könyveket, ceruzákat, játékokat, gyermek és felnőtt ruhákat, tisztítószereket és plédeket.

A devecseri óvodával a művészeti program indulása óta tartják a kapcsolatot, mondta Bekesné Porczió Margit a központi intézmény vezetője, a gyűjtés kezdeményezője. 2007-ben eljöttek hozzánk egy konferenciára és most, amikor az óvodai naplóban olvasom a bejegyzéseiket, én is sírással küzdök. Nem a dicséretek miatt, hanem, mert Szabóné Bakos Kati, az ottani óvodavezető azt a gondolatot írta három éve a díszes könyvünkbe: „Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen...” Éreztem, hogy ez valósággal harangszó, most nem hagyhatjuk magára az ottani óvodát...

Ettől kezdve nagy lendülettel álltak a szülők a kezdeményezéshez. Volt, aki vadonatúj lepedőit, mások, az aznap vásárolt takarókat adták oda. Akadt, aki megtakarított konyhapénzét költötte mosószerekre vagy gyermekjátékra. Az egyik szülő egy alapítványt beszélt rá az adakozásra. A szállítást az óvoda régi támogatója a BITT Kft. vállalta. Az óvodavezető fölidézi a napokban történt esetet: reggel az egyik kisfiú azzal szaladt hozzá, ő bizony nem ad semmit. Amikor délelőtt látta, hogy mennyi mindent hoztak a csoporttársai, délután maga jutott az elhatározásra, hogy a tíz autójából egyet ő is szívesen küld a devecseri óvodába.



Bekesné Porczió Margit azt is elmondta, hogy amint összepakolták az adományokat, telefonon beszélt a devecseri óvoda vezetőjével, aki megerősítette: várják a kaposvári gyerekek küldeményét. Sajnos nem teljes létszámmal működnek, mert sokan elhagyták Devecsert. A tönkrement házaikba nem tértek vissza, vagy félnek az újabb iszapömléstől.

A gyűjtés mellé természetesen társult pedagógiai tevékenység is a toponári óvodában, hiszen a kicsik naponta kérdezgették, mi van azzal a kutyussal, amelyik annyira vacogott a vörös sárban? Él még? Az óvónők segítettek megértetni a gyerekekkel a devecseri szörnyű tragédiát, amelyről naponta láttak képeket a híradókban.

– Nemcsak megbeszéltük velük, hanem a gyűjtéssel együtt megtanítottuk nekik a szolidaritás, a segítségnyújtás szavakat is értelmezni – mondta végezetül Bekesné Porczió Margit.
Az ovisok lerajzolták érzéseiket, ezekből a rajzokból kiállítás nyílik a toponári óvoda tornatermében.

Biztatás a Táncsicsból

A Táncsics gimnázium 721 tanulója és 73 felnőtt dolgozója több mint 200 ezer forintot gyűjtött a devecseri Gárdonyi Géza iskola és óvoda diákjainak.
– A pénzt átutaltuk az intézménynek, hogy az érintett diákok nyári táborozását, osztálykirándulását támogassuk - mondta Veveránné Horváth Ágnes igazgatóhelyettes. Gyűjtöttünk ruhaneműt is nyolc zsákkal, amit a Vöröskereszt munkatársa, Gyarmati László, volt diákunk juttatott el Devecserre.
A diákok üzeneteket is küldtek társaiknak, bátorító szavakat, verseket, idézeteket írtak egy-egy papírra, kis füzetté kötötték össze, ezzel tették személyessé az adakozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!