Közélet

2010.10.01. 21:57

Vágó ötvenmilliós kérdése

Ma még egy lakatlan, régi ház, nemsokára európai színvonalú közösségi szolgáltató tér lehet az épület, melyben Vágó Istvánt látták vendégül Kisberényben. (x)

(x)

Megkóstolta a jóbarátok gulyását, elmondta, miért haragszik a távgyógyítókra, de a kis somogyi zsáktelepülés élete iránt is élénken érdeklődött Vágó István. A népszerű televíziós személyiséget az IKSZT-címbirtokos Kisebbség Kisberényért Egyesület látta vendégül abban a felújításra váró épületben, ahova a közösségi házat tervezik. Az oldott hangulatú, köteletlen beszélgetés alkalmával a népszerű tévés személyiség többször megcsillantotta humorát, s nem egyszer szólt elismerően a házigazda civil szervezet aktivitásáról hallva.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vágó Istvánt látták vendégül Kisberényben
[/caption]
A programon Horváth Krisztián, a Kisebbség Kisberényért Egyesület elnöke ismertette az integrált közösségi szolgáltató tér (IKSZT)–pályázathoz vezető útjukat, a civil összefogás céljait. A kisberényi egyesület több mint ötvenmillió forintot nyert el ezek megvalósítására, a többfunkciós ház kialakításához jogerős építési engedéllyel rendelkeznek. Projektjük egy, a tizenhárom hasonló léptékű beruházás közül a „Dél-balatoni LEADER” Nonprofit Zrt. területén, melyek már megtették az első lépéseket a kivitelezési munkák felé. Még gyorsabb volt a közel s távol úttörőnek számító Balatonmáriafürdő, ahol ezen a héten fel is avatták az IKSZT-et.

Töltse le a Somogyi Hírlapban megjelent LEADER-oldalt!

A „Dél-balatoni LEADER” harminchárom településének 28 jogosultja közül a települések több mint nyolcvan százaléka nyújtott be támogatási kérelmet. Ezeknek több mint fele nyert eddig, volt olyan, aki az elutasítást megfellebbezve kapott támogató határozatot. Akadt, aki az első körben – hajszállal ugyan, de – lecsúszott a ponthatárról, ők a második körös elbírálásban bízhatnak. Kimagasló, hogy a fonyódi kistérségben az összes jogosult település nyert.



– Azt reméljük, hogy a második körös elbírálás után meghaladja majd az egymilliárdos összeghatárt az IKSZT-ek támogatása – mondta Kollmann Gergely igazgatósági elnök. A „Dél-balatoni LEADER” mindegyik érintettel együttműködési megállapodást kötött, s Vidékfejlesztési LEADER információs pontokat működtetnek majd ezekben a házakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!