Közélet

2010.11.05. 18:00

Kúraösvény a csapásirány, összefogásban a gyógyfürdők

Gyógy- és termálfürdőből magyar tengert lehetne rekeszteni, ami egyszerre áldás és átok. A dél-dunántúli egyesület áldássá kívánja tenni a földalatti kincseket, ha már egyszer áldás, hogy vannak.

Balassa Tamás

Csak Somogyban több mint egy tucat van belőlük, ebből három gyógyvízzel üzemel, a hasonló nívós létesítmények száma országosan negyvenhét. Európa termálvízimádó népei össze tennék a kezüket, ha természeti adottságaik akár csak megközelítenék a dél-dunántúli valóságot. Mégis másutt aratnak babérokat, holott a mondás nálunk igaz: szúrj le egy botot a földbe, és melegvíz fog feltörni. Somogy messze földön híres patinás fürdője, Igal így keletkezett: olajat kerestek az amerikai kutatók...

Nyersolaj helyett nyers erőt igyekeznek meríteni a földből a Dél-Dunántúli Gyógy- és Termálturisztikai Klaszter tizenhárom tagja. A két éve egyesületként megalakult szakmai szerveződés pénteki közgyűlésén indította útjára az uniós klaszterprogramot Kaposváron. Harminchárom millió forintot nyertek, és szeretnék ezt a kínálatukat összehangolva a régió épülésére szolgálva elkölteni.

Iharosi István elnök tervektől duzzadó intézményes tagságról számolt be. A termékfejlesztés, marketing, befektetésösztönzés és érdekképviselet mellett fő céljuk a Dél-Dunántúli Kúraösvény védjegyrendszerének létrehozása. Az elmúlt évben 2 millióan keresték föl a régió gyógy- és termálfürdőit; ez nagy szám, de még nagyobb lenne a kínálat minőségének és specifikumainak fejlesztése. Egymás ellen csak befürödhetnek ugyanis, együtt viszont kint lehetnek a vízből.

Iharosi István, a klasztert működtető egyesület elnöke elmondta: a régió gyógy- és termálfürdőire alapozva a fürdőtelepülések szakmai együttműködési hálózatát alakítják ki, mely nemcsak a pályázat 22 hónapjára szól. Közösen és egységesen, de a fürdőkre és környezetükre szabott termék- és projektfejlesztést valósítanak meg. Kiemelt figyelmet fordítanak a versenyképesség növelésére, a fürdők és a régió piaci pozícióinak erősítésére. A klaszter tagjai a közgyűléseiket mindig más településen tartják, pénteken az épülő kaposvári fürdőt nézték meg Frank József házigazda vezetésével. A termál- és gyógyfürdővezetők a hazai tapasztalatgyűjtés mellett nem hanyagolják el a neves európai létesítmények látogatását sem.

– Hazánk hatalmas hévízkészletekkel rendelkezik, melyek gyógyászati-balneológiai értékét tekintve egyedülállóak a világon. Sehol másutt nem található még csak megközelítőleg sem ennyi különböző, számos betegség kezelésére, illetve megelőzésre alkalmas, kiváló minőség termál- és gyógyvíz – mondta Iharosi István. – Különösen igaz ez a Dél-Dunántúli Régióra, ahol rendkívül jónak mondhatóak az adottságok az egészségturizmus terén.

A régió gyógy- és termálfürdőinek összefogása több mint 13 éves. A Dél-Dunántúli Gyógy- és Termálfürdők Egyesülete egy munkacsoportból forrta ki magát, amikor 1998. augusztus végén tizenegy taggal megalakult. A jelenleg 18 tagú szervezet tevékenységével az elmúlt években szakmai körökben is elismerést szerzett. Az egyesület 2007 márciusában indította el az Innovációs Alapból megpályázott regionális gyógy- és termálturisztikai kompetencia-központot mint munkaszervezetet.

A Dél-Dunántúl gyógy- és termálfürdőinek palettáján egyébként alkáli-hidrogén-karbonátos, jódos-brómos, kalcium-magnéziumos, kénes, kloridos-jódos, szulfátos, vasas vizek találhatók. A szolgáltatások között az akupunktúra, a balneoterápia, az elektroterápia, az iszapkezelés, a súlyfürdő, a tangentor is szerepel.Adunk néhány tippet

- Orvosi feladat annak a meghatározása, hogy a beteg számára mely gyógyfürdőkúra előnyös, hatásos. Orvos írja elő a gyógyfürdő alkalmazásának minden feltételét (hőfokát, időtartamát, gyakoriságát, a fürdők számát, módját stb.), csupán az orvosi utasítások betartásával várható pozitív eredmény.
- Szervi szívbaj esetén a meleg fürdő káros is lehet.
reumás beteg nem részesülhet gyógyfürdőkezelésben, ha gyulladásos tünetek állnak fenn, ha ízületei gyulladtak, vagy hőemelkedése van.
- Tilos a gyógyfürdő kezelés tüdőtuberkulózis, idült vesegyulladás, magas vérnyomás, súlyos vérszegénység, az erek betegségei, vagy vesezsugorodás, illetve legyengült állapot esetében is.
- Nőknek nem szabad fürdeni a menzesz, vagy terhesség ideje alatt.
- Bármilyen, heveny lázzal járó betegség (influenza, nátha, mandulagyulladás, gyomor-, és bélhurut) átmeneti szüneteltetést tesz indokolttá.

Gyógyvíztől a hévízig

A gyógyvizeket hőmérsékletük alapján, 30 Celsius fok alatt hideg, az ezt meghaladókat meleg víznek (hévíznek vagy termálvíznek) nevezzük. A mélyfúrású kutak vizét csak akkor nevezzük termál- vagy hévíznek, ha hőmérséklete meghaladja a 30 Celsius fokot. Termálvíz vagy hévíz az a rétegvíz, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 °C-ot. A víz hőfokát az adott terület geotermikus gradiense határozza meg. A termálvíz fogalmát a hétköznapokban gyakran helytelenül azonosítják a gyógyvíz fogalmával. Magyarországon 2000-ben összesen 1289 regisztrált termálkút volt.

Új beruházás a régi vezetővel

Egy évre meghosszabbították Pozsár Sándor az igali termálfürdő vezetőjének szerződését. Varjú László a város polgármestere azt mondta, hogy a fürdővezető szerződését, ugyanúgy, mint minden lejárt szerződést egy évre hosszabbítanak meg.

Pozsár Sándor 1987 óta áll az igali fürdő, 1999 óta a fürdőt tulajdonló kft élén. Az elmúlt húsz évben mintegy 500 millió forintos fejlesztést hajtottak végre. Ennek keretén belül fúrtak új melegvizes kutat, készült el a melegvizes medencék vízforgatója, épült meg a fedett fürdő, a dolgozók öltözője, a szociális és raktárhelyiség, került sor többek közt a szabadtéri medencék felújítására. A fürdővezető munkájában is elsődleges szerepet kap a vélhetően december elején induló, most közbeszerzési szakban lévő felújítás, amikor egy új résszel, látványmedencékkel, öltözőkkel bővül az igali fürdő.

F. Szarka Ágnes

Pozsár Sándor 1987 óta áll az igali fürdő, 1999 óta a fürdőt tulajdonló kft élén. Az elmúlt húsz évben mintegy 500 millió forintos fejlesztést hajtottak végre. Ennek keretén belül fúrtak új melegvizes kutat, készült el a melegvizes medencék vízforgatója, épült meg a fedett fürdő, a dolgozók öltözője, a szociális és raktárhelyiség, került sor többek közt a szabadtéri medencék felújítására. A fürdővezető munkájában is elsődleges szerepet kap a vélhetően december elején induló, most közbeszerzési szakban lévő felújítás, amikor egy új résszel, látványmedencékkel, öltözőkkel bővül az igali fürdő.

F. Szarka Ágnes -->

Ezek is érdekelhetik