Közélet

2010.12.04. 15:49

400 milliós kényeztetés: luxusotthonok márvánnyal burkolva

A házi hűtőkamra, a fűtött garázsfeljáró, a napkollektor vagy geotermikus fűtés miatt lehet egy ingatlant a luxuskategóriába sorolni.

Harsányi Miklós, Fónai Imre

Eladom Kaposváron nagyértékű villámat, amely egyedüli életminőséget és komfortot nyújt lakhatásra három szinten – olvasható a Somogyi Hírlapban feladott hirdetésben. Ebből az is kiderült: a 707 négyzetméteres épület kivitelezése svájci minőségű. Ára 1,3 millió euró – azaz átszámítva közel 480 millió forint – de az értéke ennél sokkal több.

Értékes, de nem biztos, hogy ez a legdrágább a somogyi otthon – vélekedett néhány, általunk megkérdezett szakember. Boldizsár Balázs, az egyik kaposvári ingatlanforgalmazó cég vezető munkatársa azt mondta: Kaposvártól alig pár kilométerre található az a farm, amely kimerítheti a teljes luxus fogalmát. Borospince, jacuzzi és wellness-részleg tartozik az épülethez, amelyben szauna, kondigép és teljes masszírozó felszerelés található.

– Összesen öt szoba, pazar nappali és két minden igényt kielégítő fürdőszoba szolgálja a lakók kényelmét – taglalta Boldizsár Balázs. – És olyan a konyha, amiről azt hiszem, sok háziasszony álmodhat...

Apropó, méretek. Az erdő közelében fekvő luxusházhoz több mint 20(!) hektárnyi föld tartozik. Csodálatos panorámában gyönyörködhetnek a lakók: kisebb tó található a közelben, s a mesterséges szigetre mesés a kilátás. Ha valaki élvezni szeretné a nem mindennapos körülményeket, akkor előbb 350 millió forintot kell átutalnia a tulaj bankszámlájára.

Tökéletes összhang: a szakember szerint ez mondható el arról a 400 négyzetméteres, két generáció részére is ideális házról, ahol a felüdülésre vágyó háziak bármikor csobbanhatnak a beltéri fűthető medencébe. Nem lehet panasz a dizájnra: a belső tereket elegáns márvány uralja. S mennyit érhet a ház? Nos, a megyeszékhely közelében fekvő épület árából alighanem 8-10 lakótelepi lakást vehetnénk.

Felmerül a kérdés: mitől számít luxusnak egy lakás vagy ház? Boldizsár szerint fontos az épület külső megjelenése, a belső terek igényes kialakítása, a felhasznált anyagok és épületgépészeti berendezések minősége, ám alapvetően sokat nyom a latban az összkép és a panoráma. Persze a kuriózumokat, az egyedi megoldásokat általában külön feltüntetik a listán. Így tett az a háztulajdonos, aki a közelmúltban tetemes összegért vált meg a medencés-márványos otthonától. Más a vásárló szárnyaló fantáziájában bízik... Egy megyeszékhely közeli épülethez 600 méter hosszú, 40 méter széles kisrepülőgép fogadására alkalmas füves leszállópályát is kapunk, természetesen akkor, ha leszurkoljuk a több tízmillióra rugó vételárat.

Lakásokban is találunk luxust – derült ki somogyi ingatlankörképünkből. Kaposváron, egy belvárosi épületben rendületlenül 99 millió forintra tartják a három szobás, nappalis, 3,80-as belmagasságú lakást. Kiváló hő- és hangszigetelés: a forgalmazó szerint ez is jócskán megdobja az otthon értékét. A családi fészek pillanatnyilag szerkezetkész állapotban van. Magyarán: vissza van még a festés, a burkolás, a szerelvényezés is. Így újabb 15-20 millió forintot költhet el majd a leendő tulaj. S akinek ilyen lakásra futja, az gyaníthatóan egy-két autót is fenntart. A parkolóra mindenesetre nem lesz gond: a mélygarázsban a kamerák sokaságával védett megállóhely darabja hárommillió forintot kóstál. Érdeklődő amúgy akad: nemrég egy bróker nézett körbe.

Befektetők vadásznak a panziókra

Szlovák és cseh befektetőknek épp most ajánlottak melegvizes helyen lévő, nyugat-dunántúli ingatlanokat, panziókat, nyaralókat – tudtuk meg Csúcs Tibortól, a kaposvári Basha Kft. ügyvezető igazgatójától. Kifejtette: ezek értéke általában 1-2 millió euró között változik. A Balaton parton több olyan 10-20 szobás panzió, jól felszerelt szálláshely található, amelynek az ára egymillió euró körül alakul.
– Kaposváron és környékén akad néhány 50-80 millió forint értékű, luxusnak mondott ház és lakás, amelyre ha szűrten is, de van kereslet – fűzte hozzá.

Négyszáz négyzetméteres szuperkéró

Nagyjából 400 négyzetméter alapterületű családi házban él az egyik kaposvári család. A város elegáns pontján felhúzott épület három generációnak ad otthont.
– Hat szoba van a házban – mesélte a családfő. – A terület nagyságát és a kiterjedt rokonságot tekintve szerintem nem luxus a ház, nyilván egy lakótelepi lakásból tekintve már vastagon luxus....

Mi volt az elvárásuk? A tulajdonos feltétlenül önálló nappalit akart családjának. Méghozzá olyat, amelyiket megfelelően elválasztják a hálószinttől. A jómódúnak tartott kaposvári férfi szerint ugyanis a nagy házat építtetők közül sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem gondoskodnak megfelelően a család nyugalmáról. A másik gyakori baklövés pedig az, hogy nem elegendő mennyiségű fürdőszobát alakítanak ki.
– Nálunk hat fürdő van – osztotta meg titkát. – Nagy a család, sűrűn jönnek hozzánk vendégek, ilyen körülmények között mindenki jól érzi magát...

Szuperpanoráma tízmilliókért a tizedik emeleten

Tízmilliókat érhet önmagában a balatoni panoráma is, egyébként pedig 2010-ben házi hűtőkamra, fűtött garázsfeljáró, napkollektor vagy geotermikus fűtés miatt lehet például egy ingatlant a luxuskategóriába sorolni Balassa Béla siófoki ingatlanközvetítő szerint.– Az aranyparti, közvetlenül vízparti apartmanházak kilencedik-tizedik emeletén százmilliót kóstál egy 90 négyzetméteres, úgynevezett szuperpanorámás lakás, csakhogy egy ugyanekkora terasz is tartozik hozzá – tette hozzá Balassa Béla. – Nagyon nem mindegy, hogy egy adott ingatlan hol helyezkedik el. Ugyanannak a háznak az értéke a Koppány-völgye szívében, Tabon harmada lehet annak, mint ha a Balaton partján állna. A luxus persze nem elsősorban ez, hanem hogy milyen anyagokból, milyen berendezéssel készült egy lakás, egy lakóház. Kevés, ha sütő, vagy mosogatógép van a konyhában, annak beépítettnek is kell lenni. Ma már a fűtésrendszer is igen fontos szempont, valamint a nyílászárók korszerűsége. Sokat dobhat az áron a napkollektor, vagy a geotermikus fűtés. Akad ma már házi hűtőkamra is, ahol hűtöttek a falak és állandóan tíz fok van. Ebben a kategóriában minimális elvárás a riasztó, vagy éppen a dupla garázs frekvencionális, betörésbiztos kapuval. A fűtött garázsfeljáró sem ritkaság és az utakkal, öntözőberendezéssel tervezett több milliót érő kert sem. Az sem mindegy, mekkora kert, park vesz körül egy ingatlant, mert minél nagyobb a tér, a rálátás, annál értékesebb.

Balassa Béla szerint az alacsony árfekvésű ingatlanok mellett most éppen a luxus kategóriára van kereslet, igaz, nem könnyű rá előteremteni a pénzt, mert akinek van, az sem szívesen veszi elő; a bankok nehezen adnak hitelt, egy több százmillió forintos készpénzes vásárlásra meg ugye az adóhatóság is felfigyelhet...

Ezek is érdekelhetik