Közélet

2010.12.07. 14:48

Balatoni ár: Máriára és Fenyvesre tolja a vihar a tó vizét

Felülmúlta a Balaton vízállása a hatvanas évek második felében feljegyzett, téli viszonylatban rendkívül magas szintet. A közelgő vihar után utcák lesznek víz alatt.

Füleki T. - Fónai I.

A tó átlagosan 124 centiméterre kúszott fel keddre, szakemberek szerint utoljára az ötvenes években kezdődött hasonló adatokkal a tél a Balatonon, ám akkor sem a parti védművek, sem pedig a ma veszélyeztetett építmények jó része még nem létezett.

Megint kritikus állapotokat valószínűsít a vízügy csütörtökre. A meteorológiai előrejelzéseket alapul véve óránként száz kilométer sebességű északi széllökések tolhatják a Balaton vizét a déli partra. Szinte borítékolható, hogy víz alá kerülnek a fenyvesi parti területek és a legmélyebben fekvő Kaposvári utca ingatlanjai, ahogy Márián és Keresztúron is számítani lehet a mederből kisodródó vízre, ha megjön az erős szél. Pécseli Péter szakaszmérnök, balatoni vízügyi kirendeltségvezető közlése szerint most még öt centiméterrel magasabb a Balaton nyugalmi vízállása annál, mint amikor legutóbb már úsztak a mélyen fekvő parti részek. A viharos északi szél legalább húsz centiméterrel megemeli a nyugalmi vízállást a déli parton.

Konszolidálódni még egyáltalán nem fog a helyzet egy darabig, a tóba ugyanis még mindig több víz érkezik, mint amennyit a Sión engedni lehet. A gondokat a belvíz tetézi, így előre sejthető, hogy két napon belül a szennyvízaknák tartalma is újból feltör néhány kritikus déli parti részen. A legutóbbi, múlt heti szennyvízömléssel kapcsolatban a vízügyi kirendeltségvezető azt mondta: a máriai Őz utca végében a szerencsének köszönhetően egy üzemen kívüli ágból tört fel a víz, így onnan kizárólag csapadék folyt, szenny nem került a tóba. A vízügy folyamatos kapcsolatban van a szolgáltatóval, mely korábbi közlése szerint az aknák homokzsákokkal való fedésével tud védekezni.

A tó partján egyébként legfeljebb a veszélyeztetett épületeket lehet közvetlenül homokzsákokkal megvédeni. A zsákok nem jöhetnek szóba a folyóvizek áradásánál alkalmazott szisztéma szerint, a Balatonnál ugyanis épp a szabad visszafolyást gátolnák meg.


Szántódon rontott a szivattyúzás

Rossz tapasztalattal szolgált a múlt heti csapadék miatti szivattyúzás is, Szántódona vízügy információi szerint rontottak a helyzeten azzal, hogy a berekben épült utcákból szivattyúzni kezdtek. A víz ugyanis még nagyobb mennyiségben, gyorsabban pótlódott ott, ahonnan azt elszívták.

Öt évet számláznak az illegálisan rákötőknek

Fontos, hogy az önkormányzatok folyamatosan gondoskodjanak a közterületi csapadékvíz-elvezető rendszerek és árkok tisztításáról – áll a DRV Zrt. keddi közleményében. A kiöntések mérsékléséhez e mellett a legfontosabb, hogy a lakosság felhagyjon az illegális csatorna-bekötésekkel – folytatódik a közlemény. – Aki erre nem hajlandó, és akinél DRV Zrt. szakemberei az úgynevezett ködfejlesztő berendezéssel és kamerás vizsgálatokkal végzett folyamatos ellenőrzéseken szabálytalanságot észlelnek, szigorú büntetésre számíthat: öt évre visszamenőleg számlázzák ki a csatornadíjat.
Idén 27 lakossági és két közületi fogyasztónál találtak szabálytalanságot, ezek nyomán a DRV 5,8 millió forint visszamenőleges csatornahasználati díjat szabott ki.

Ezek is érdekelhetik