Közélet

2010.12.11. 06:56

Menekülés a gyermekekért, egy év menedék a családoknak

Egyre többen jelentkeznek a Magyar Vöröskereszt nagyatádi átmeneti otthonába. Úgynevezett létfenntartási deficit jelent meg a megyében.

Jeki Gabriella

Létfenntartási gondokkal küszködnek a családok Somogyban. A válság kihatott a közösségek mentális állapotára is – egyre többen teszik fel a kérdést: fenn tudom-e tartani magam? A szerencsétlen sorsú családok között ma már nem csak mélyszegénységben élőket találunk Nagyatádon, a Magyar Vöröskereszt átmeneti otthonában.

A 2002 óta működő intézményben 11 szobában élnek kisebb-nagyobb családok, összesen negyvenen. Egyre többet csörög a telefon: mind többen szeretnének menedékre lelni a biztonságos falak között. A megyében egyedülálló módon, itt családokat fogadnak.
- Az emberek krízishelyzeteket élnek meg, egyénenként is problémahalmazokkal küszködnek – mondta Landi Etelka intézményvezető. – Az otthonban élőkre anyagi és szocializációs gondok, szenvedélybetegségek, családi konfliktusok, az élőhely elvesztése mind jellemzőek.



Az ideiglenes otthonban a családok a törvény szerint egy évig vagy a tanév végéig élhetnek, hogy gyermekeiket ne kelljen az adott iskolarendszerből kivenni. Jelenleg többen uzsorások elől menekülnek, gyermekbántalmazást szenvedtek el, korábban prostitúcióra voltak kényszerítve; legtöbbjük nem végezte el a nyolc általános iskolát sem, állami gondozásból kerültek ki.



A lakók számtalan traumát vészeltek át, elvesztettek mindent, ami fontos volt számukra. Sokan még az ünnepeket sem ismerik. Számukra a gyerek jelenti az utolsó szalmaszálat.
– Fontos feladatunk a stresszoldás, illetve hogy feltámasszuk lakóinkban a motivációt – tette hozzá az intézményvezető, Landi Etelka. – Sokszor van szükség szemléletváltásra, ezért segítünk a háztartásvezetésben, a konfliktusok feloldásában, a gyermeknevelésben, a társas kapcsolatokban, tanulásban. Emellett szabadidős programokat, a kisebbeknek játszóházat szervezünk.

Az átmeneti otthon országos befogadási körzettel rendelkezik, így a somogyiakon kívül akár Pest vagy Hajdú-Bihar megyei lakókkal is találkozhatunk itt.

Háromszáz hajléktalan él az utcákon

A különböző katasztrófahelyzetek befolyásolják a Magyar Vöröskereszt által fenntartott intézmények munkáját. Szakemberek úgy érzik, egyre nehezebb a Somogyban élő emberek helyzete. Sótonyi Tiborné, a megyei szervezet igazgatója elmondta: a nagyatádi átmeneti otthon évek óta teljes kapacitással dolgozik, mivel elsődleges profilja a gyermekvédelem, és itt teljes családokat fogadnak.

A megyében csupán két anyaotthon van. Sótonyi Tiborné hozzátette: a kaposvári hajléktalan gondozási központ nappali ellátásában átlagosan 110 rászorulót, az éjszakaiban mintegy 36 embert tudnak segíteni. A megyeszékhelyen jelenleg közel 300 hajléktalan él az utcákon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!