Közélet

2010.12.20. 07:00

Orvos-beteg zsebszerződés: kinek kellemetlen a hálapénz?

A fiatal orvosok 93 százaléka kétszeresére emelt orvosi kezdőbér mellett nem fogadna el hálapénzt, és ezt zöldkeresztes kitűzővel tenné világossá.

Balassa Tamás

A rezidens szövetség felmérésére épülő tervet a szaktárca is támogatja. A béremelés nettó 95-100 ezer forintról emelné duplájára a kezdőfizetést, ami a nyugatinak még mindig csak a negyede lenne.

Ismét egy elképzelés, ami lebontaná a háború utáni években keletkezett paraszolvencia-rendszert. Nagy kérdés persze, hogy az érdekellentétek mellett mekkora sikerre van ítélve az ötlet. Hiszen a hálapénz 85-90 százaléka az orvosok 10-15 százalékához kerül, az ő fizetésüket aligha tudja oly mértékben megemelni az állam, hogy lemondjanak a tisztességes megélhetésről, ami mondjuk nyugaton várna rájuk. És e várakozásnak sokan nem állnak ellent: tavaly ezer orvos választotta a külföldi boldogulást. A szakvizsgával együtt 9-10 éves, 14-15 millió forintos orvosképzést látva ez sokszorosan fájdalmas tény az ország számára. Különösen, ha megemlítjük, hogy már évekkel ezelőtt két-háromezer orvos hiányzott a magyar egészségügyből. Az idén meghirdetett 781 rezidensi helyre mindössze 377 jelentkezőt sikerült felvenni, korábban ez a szám nemigen volt hétszáz alatt.

Andrasovszky Zsolt, a Magyar Orvos Kamara somogyi elnöke eltökélten hálapénzellenes, de a lehetőségeket kissé borúlátóan fogalmazza meg. Szerinte annyira beleivódott a szokásaink közé, hogy nem lesz egyszerű eltörölni. Amíg lesz, aki adja, addig lesz olyan is, aki elfogadja, mondja a főorvos. Sok esetben mint orvos találkozik vele, hogy a visszautasításnak szinte sértődés az eredménye az ellátott beteg részéről.

– A bérezés régóta rendezetlen kérdése az egyetlen, amivel nagy lépést lehetne tenni azért, hogy visszaszorítsuk a paraszolvencia rendszerét – mondja a tüdőgyógyász főorvos kamarai elnök. –  A bérezés azonban nem minden. Az ismét egyre hosszabb várólisták tovább erősíthetik a hálapénz rendszerét.

Andrasovszky Zsolt arra is figyelmeztet, nem csupán a hálapénzről van szó, hiszen a társadalom egésze mélyen átitatódott a hála anyagi kifejezésével, így volt ez már a Merkúr-autók időszakában is. Amikor valamiből, kevés van, akkor a pénzért előnyt vásárlás megjelenése elkerülhetetlen. Felveti, nemcsak az orvos, hanem a beteg felelőssége is felvethető ebben a kérdésben.

A hálapénz számos más árnyalatát világítja meg Bollók Sándor, a számos szakvizsgával rendelkező balatonmáriafürdői háziorvos. A marcali, balatonboglári és nagyatádi betegeket gyógyító kandidátus szerint az orvosnak ugyanolyan kellemetlen a hálapénz, mint a betegnek, de e hivatás tisztességes gyakorlására nem elegendő az állami fizetés. A több szakma folyamatos tanulása, az évi négy-öt tudományos konferencia, a bizalomkeltő megjelenés nem olcsó mulatság, és háziorvosként nem az az üzemanyag, a műszerbeszerzés sem.

– A beteg elvárja tőlem, hogy meggyógyítsam, és abban a pillanatban a tőlem telhető legjobb legyek – mondja Bollók Sándor. – Az orvos mint gyógyszer, erről kiváló könyvet is írt egy amerikai magyar kolléga. Ezt a gyógyító lelki-testi-szellemi állapotot azonban képtelenség az orvosbérből megteremteni. A problémát nem túl korrekt úton, a hálapénzzel tudjuk megoldani. Kriminálpszichológusként dolgozva sok éven át ismeretlen volt előttem ez a fogalom. Hosszú időbe telt megszokni, hogy az embernek borítékot tesznek a zsebébe. Zavarban voltam mindvégig emiatt.

Bollók Sándornak felvetem, a hála érthető utólagos kifejezésének igénye és az árlistával rendelkező gyógyítók között van különbség. A háziorvos élesen elítéli, ha a közért dolgozó orvosnak tarifái vannak, és ha bizonyos szolgáltatásért előre pénzt kér. A hála az utólag hála, előtte vásárlás, korrupció, mondja, és hozzáteszi, ebben sajnos a betegek is hibásak, mert sokszor maguk is terjesztenek tarifákat, és még rá is licitálnak egymásra.– Egy szál virág, egy tábla csokoládé, urambocsá'' egy üveg bor: nyugaton ez a legtöbb, amit a hála jeléül, a simogatásért, a kedvességért cserébe adnak a betegek. Az a vágyam, hogy egyszer itt tartsunk. Ez szeretné minden orvos, higgye el, nekünk a legnagyobb hála az, ha meggyógyul beteg. Ezt az állapotot kívánom minden betegnek is.

Bollók Sándor szerint annál is inkább megoldás kell, mert az országban elhíresült korrupciós ügyekkel sokan negatív megítélés alá veszik az orvosokat is, holott ők ragaszkodnának a munkavégzésükhöz elengedhetetlen presztízsükhöz. Az a különös varázs, ami egykor volt orvos és betege között, rég elveszett, mondja, de remélhető, hogy nem visszavonhatatlanul.
Ha mégis, teszem hozzá, az nagyobb baj volna, mint amekkorát a hálapénz valaha is okozott.

Ezek is érdekelhetik