Közélet

2010.12.09. 18:39

Pár-beszéd, ha egyedül nem talál megoldást

Szombattól új rovattal jelentkezik a Sonline.hu. Pál Judit mediátor, coach hétről hétre érdekes témákkal foglalkozik majd, és kérdéseket is vár az olvasóktól. De mi is az a mediátor? És mit jelent a coach?

Meiszterics Eszter

Nem pszichiáter, nem is pszichológus, más mint a tréner vagy az életvezetési tanácsadó, és nem is terapeuta. De akkor mi? 

– Ha röviden és tömören kellene megmagyaráznom, akkor a mediátor a felek közötti egyezség létre jöttében, a konfliktuskezelésben, míg a coach a továbblépésben, egyes lelki traumák feldolgozásában segít – magyarázta a kaposvári szakember. Az élet bármely területén adódhatnak ilyenek, gondoljunk akár egy válásra, családi vagy párkapcsolati problémákra, a gyermeknevelés fontos kérdéseire, a szülő-gyermek konfliktusra. De a gyász is ilyen, vagy egyes szituációk, mint például amikor az elvált ember először éli át a karácsonyi ünnepeket egyedül.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pál Judit hétről hétre érdekes témákkal foglalkozik
[/caption]
Míg sokan azt hiszik, a mediátorok, coachok kifejezetten pároknak segítenek, Pál Judit azt állítja: egyéni problémákkal épp úgy foglalkozik, mint társas helyzetekkel.

– Ha egy adott szituációban elakad az ember, ha inspirációra van szüksége, mert egyedül nem találja a kiutat, például egy munkahelyváltás kapcsán, akkor is sikeres tud lenni a néhány alkalmas beszélgetés. Merthogy a mediátor-coach elsősorban beszél, azaz online ír, vagyis kommunikál, társalog, információt cserél. Ezért is választotta Judit a pár-beszéd kifejezést blogjának címéül, bár ő azt állítja: ez nem blog, inkább rovat lesz.

– Az első, szombati témámat adja a karácsonyi ünnepek időszaka – mondta Pál Judit –, az ajándékválasz. A hasznos és haszontalan dolgokról írok benne, mert azt látom, sok szülő tanácstalan e téren. A következő alkalommal pedig a saját kézzel készített ajándékokról is szót ejtek, ötleteket adok arra, mivel lehet igazán jó és okos meglepetést szerezni egymásnak.

Judit korábban az origo.hu internetes portálnál vitt egy kismama rovatot, amelyben a terhességtől kezdve három éves korig szakértők bevonásával válaszolt az olvasók kérdéseire. Ebben a témában is kereshetik a Sonline-olvasók a fiatal anyukát. Merthogy Judit nemcsak a szakmai véleményét tolmácsolja, saját kútfőből is bőven van mit merítenie, hatéves kisfia Marci, nem kevés gyakorlati tapasztalattal látta el.

Pál Judit másfél éve foglalkozik mediációval és coachinggal, ezalatt az idő alatt akadt olyan válófélben lévő pár, akik szerették volna közös megegyezéssel lerövidíteni és kevésbé költségessé tenni a válás folyamatát, így segített nekik dűlőre jutni a vitás kérdésekben, de olyan hölggyel is találkozott, aki arra kérte, keresse fel az élettársát és próbáljon meg beszélni vele a problémáikról, mert neki egyedül nem megy.Judit elmondta: hazánkban egyelőre még gyerekcipőben jár ez a szakma, kevesen ismernek olyan lehetőséget, mint a coach és mediátor, és tele vannak az emberek előítélettel. Az, hogy valaki pszichiáterhez jár, abszolút pejoratív, ahogy a párterápiák is. Sokan a hosszadalmas feltárás miatt nem is vállalják. A coach és a mediátor ezzel szemben néhány alkalom, rövidtávon is sokat segíthet. És ami fontos: Juditot is kötelezi a titoktartás, tehát nincs vesztenivalójuk, ha kommunikálnak vele a Sonline.hu-n, név nélkül vagy álnéven is megtehetik.

Olasztolmácsból coach

Pál Judit a kaposvári Munkácsy gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE olasz szakán és a Pécsi Tudományegyetem tolmács-fordító szakán szerzett diplomát. Tizennyolc évesen jelent meg olasz verses fordításkötete. Néhány évig dolgozott a szakmájában, majd mivel mindig is érdekelte a pszichológia, elvégezte a Magyar Coachszövetség államilag elismert képzését. Az origo.hu babarovatánál három és fél évig dolgozott. Kisfia Marci, hatéves.

Ezek is érdekelhetik