Közélet

2010.12.20. 19:03

Repülőtéri elszámoltatás: Budai megnyitotta a Taszár-aktát

A város a meghiúsult repülőtér-hasznosítási tender, illetve a taszári ingatlanok esetleges vagyonvesztésének a kérdésében szeretne tisztán látni.

Balassa Tamás

Hétfőn kézhez kapta a kaposvári önkormányzat megkeresését, és azonnal megtette a szükséges intézkedéseket az öt éve gazdátlan taszári repülőtérrel összefüggő beadvány kivizsgálására Budai Gyula. Ezt az elszámoltatási kormánybiztos közölte kérdésünkre hétfőn. A vizsgálat a volt légibázis sikertelen tendereinek, illetve a legutóbb amerikaiak által használt taszári repülőtér esetleges vagyonvesztésének a felelősségét tisztázhatja. Budai Gyula elmondta: munkatársai megírták a leveleket a hatóságoknak a tulajdonviszonyok és az értékesítési próbálkozások dokumentumainak a begyűjtésére, amelyeket a gyakorlatnak megfelelően soron kívül fognak megkapni.

Juhász Tibor, Kaposvár fideszes alpolgármestere egy hete sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a volt taszári repülőtér hasznosításában érintett somogyi megyeszékhely az elszámoltatási kormánybiztoshoz fordul segítségért. A város a meghiúsult repülőtér-hasznosítási tender, illetve a taszári ingatlanok esetleges vagyonvesztésének a kérdésében szeretne tisztán látni. Híreik szerint a területről értékes berendezéseket szereltek le, és nagyon sok mindent elloptak.A volt katonai bázist 2005 végén zárták be. A kifutók közelébe Somogy, Kaposvár és Taszár önkormányzatai polgári terminált építettek a repülőtér kettős hasznosításának a reményében. Az 540 hektáros területből 32 hektárt értékesítette az államot képviselő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., itt kisszériás, kutatás-fejlesztésre alapozott buszgyár épült volna. A beruházás nem kezdődött el. A repülőtér nagyobb részére az Ugarde Kft. nyert tendert, 2014-ig interkontinentális polgári cargo terminált kívántak építeni, tíz év alatt 31 milliárd forint befektetésével. A 100 milliós bánatpénz befizetése után azonban a 900 millió forintos vételár-hátralékot különféle jogviták miatt nem fizették ki. A tendert érvénytelennek nyilvánította az MNV Zrt. A régió egyik legfontosabb, akár 3-5 ezer munkahelyet is ígérő beruházásának folyamatos kudarca a kaposvári önkormányzat szerint Kolber István szocialista képviselőt, volt repülőtér-fejlesztési miniszterelnöki megbízottat terheli. A képviselő szerint viszont az egykori amerikai katonai használat ellehetetlenítése miatt Kaposvár vezetése és a Fidesz okolható a Taszár-fiaskókért.

Budai Gyula vizsgálatának az eredménye – miután a közelgő év végi ünnepi időszak lassíthat a folyamaton – leghamarabb a jövő év első hónapjaiban várható.

Ezek is érdekelhetik