Közélet

2010.12.14. 16:02

Tovább szennyezi a Tetves-patak a Balatont

Több mint egy hete ömlik a trágyalével vegyült víz Látrány határában a Balatonba ömlő patakba, a helyzet egyáltalán nem javult, mióta a hatóság ellenőrzést tartott.

Füleki Tímea

– Nem hogy enyhült, hanem még nagyobb mennyiségben ömlik a bűzlő víz a Tetves-patakba Látrány határában  –mondta el kedden Müller Tibor, a szomszédos Somogytúr polgármestere, aki szerint az elárasztástól már ők is szenvednek, ugyanis a bűz Somogytúr északi részén is terjeng. A zöldhatóság közlése szerint a közeli állattartó telep nem megfelelő vízelvezetése miatt alakult ki a vízfolyam, miután a telep alatti homokbánya peremén utat nyitottak a rendkívüli vízmennyiségnek. Több száz méter hosszan árkolták végig a közterületet, hogy a Balatonba torkolló Tetvesbe vezessék az immár hivatalos közlés szerint is trágyalével kevert vizet. A folyam azóta látszólag az aktuális csapadékmennyiségtől függően hol alábbhagy, hol erősödik, most éppen az utóbbi.A helyzet azért groteszk, mert mindeközben Látrányban, Somogytúron és a többi környező településen minden építési engedély iránti kérelmet el kell utasítani, mert a Balaton-törvény módosításakor környezeti szempontok miatt csatornázottsághoz kötötték ezek kiadását. Az idei évben életbe lépett szigorításról annak idején akadt törvényhozó, aki úgy nyilatkozott: „a Balaton régió egészének érdekeit csak a korlátozás azonnali bevezetése védheti meg”. Ezért nem lehet építkezni az érintett, csatornázatlan településeken.

Müller Tibor, Somogytúri polgármester a közelmúltban beszélt szerkesztőségünknek arról, hogy az intézkedés teljesen elvághatja az értékes és jó fekvésű területei miatt keresett Túr fejlődését, ugyanis már több befektető fordult sarkon, miután kiderült: nem lehet építkezni a törvény értelmében, mert nincs kiépítve a szennyvízhálózat. A környező település lakói egyébként úgy egy évtizede kapják az újabb és újabb ígéreteket, határidőket arról, hogy mikorra valósulhat meg a szennyvíz-beruházás.

– Ha még harminc évig nem lenne csatornahálózatunk, akkor sem jutna tőlünk annyi szenny a Balatonba, mint az elmúlt nyolc nap vízfolyama miatt – sarkította véleményét Müller Tibor.
A környezetvédelmi felügyelőség nem közölt újabb információkat, a laboratóriumi vizsgálatok még tartanak. Úgy tudjuk azonban: kedden újabb vízmintákat vettek a Tetvesbe ömlő bűzös folyamból és a patak vizéből.

Sötét zöldség? - a szerző kommentárja

Skizofrénen vagyunk zöldek, nyugtáztam immár nem először, amikor a Balaton-törvény tiltásáról és a mostani szennyezés feletti mélázásról kellett volna elfogadnom: ugyanaz a helyszín. Sok-sok jószág sok-sok trágyája folyt minden bizonnyal évszázadokon át itt-ott az élővizekbe, s a legutóbbi balatoni elöntések óta azt is tudjuk: bizony kerülhet fekália a „korszerű” infrastruktúrával rendelkező közvetlen parti területekről a tóba úgy, hogy a szolgáltató szinte semmit nem tud tenni ellene.

Ha viszont ezt elfogadjuk, akkor már csak az nem világos: miért akar erőszakosan csatornáztatni a Balaton-törvény? Nyilván nem azért, mert vannak érdekek, melyek a környezetvédelmieket is felülírják, mert olyan ebben az országban még nem fordult elő.

Ha viszont ezt elfogadjuk, akkor már csak az nem világos: miért akar erőszakosan csatornáztatni a Balaton-törvény? Nyilván nem azért, mert vannak érdekek, melyek a környezetvédelmieket is felülírják, mert olyan ebben az országban még nem fordult elő. -->

Ezek is érdekelhetik