Közélet

2011.01.10. 07:00

Bírság menetidőben: a buszsofőr fizet, ha bemérik a járatot

Nincsenek különleges előjogaik, ugyanúgy megkapják a büntetést, mint bármelyik más autóvezető.

Harsányi Miklós

Szabálysértés esetén szigorú számonkérésre számíthatnak a hivatásos gépkocsivezetők. A teherautók, autóbuszok bármikor belefuthatnak a traffipaxba és a pilótáknak érdemes résen lenniük a városi forgatagban is. Nincs magyarázkodás: a büntetést következetesen bevasalják rajtuk.

– Nincsenek különleges előjogaink, ugyanúgy megkapjuk a büntetést, mint bármelyik más autóvezető – jegyezte meg egy autóbuszsofőr. – Hiába szállítunk sok embert és hallatlanul nagy a felelősségünk, ha gondot okozunk, rögtön kapjuk a csekket. Ráadásul a munkahelyen még a főnöknek is magyarázkodhatunk...

Tavaly négy alkalommal az elsőbbségi szabályok megsértése miatt vontak felelősségre gépjárművezetőt, tudtuk meg Csapó Józseftől, a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vezérigazgatójától. S a helyi pályaudvaron egy gyalogost elütöttek, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. Ezért is a járművezetőt marasztalták el.

– Minden esetben a járművezető fizeti a büntetést – jelezte a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vezérigazgatója. – Önálló félként, teljes körű felelősséggel vesz részt a forgalomban. Úgy érzem, összességében megnyugtató a helyzet. Munkatársaim rengeteget vezetnek a városban, utasainkat biztonságos körülmények közepette szállítják el. Erről szólnak a statisztikák is.



A Kapos Volán Zrt. munkavállalóinak körében csekély mértékben fordult elő gyorshajtás az elmúlt évben – tájékoztatott Kovács Melinda, a vállalat vezérigazgatói asszisztense. Kifejtette: a társaság valamennyi munkavállalója saját maga fizeti a munkaidőben elkövetett szabálysértésért kiszabott bírságot. Ez a vezérigazgatótól az autóbusz-gépkocsivezetőkön át a karbantartókig mindenkire vonatkozik. S a rendelkezés valamennyi szabálysértésre érvényes: így a gyorshajtásról vagy épp a szabálytalan parkolásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!