Közélet

2011.02.01. 07:20

Elszámolás: polgármester-fizetéstől hízik a költségvetés

Nem választási fogás volt, képviselői, polgármesteri tiszteletdíjból szépül több somogyi település.

Varga Andrea

A legutóbbi önkormányzati választás előtt több polgármesterjelölt is programja részeként említette, hogy nem főállásban szeretné betölteni hivatalát, illetve, hogy lemond tiszteletdíjáról.

Az elmúlt ciklusok bizonyították: kistelepülések amúgy is csekély költségvetésének jelentős részét emésztette fel a település vezetői illetménye. Ahol sarkukra álltak az emberek, vagy a képviselők, ott nem engedték, hogy párszáz lelket számláló falujuknak főállású polgármestere legyen, de nagyon sok helyen gondolkodás nélkül rábólintottak, eszükbe se jutott, hogy lehetne másként is.

Példák sora bizonyítja, mennyi pénzt lehet ezzel megtakarítani. Pogányszentpéter például a 2006-tal induló önkormányzati ciklusban olyan önkormányzatot örökölt, amely ellen adósságrendezési eljárás is indult. A Didicsné Kardos Györgyi vezette új testület 3,3 millió forinttal került már kevesebbe, többek között megszűnt a főállású polgármesterség a juttatásokkal együtt. A falu gazdasági helyzete – más intézkedésekkel együtt – napjainkra stabilnak mondható.

Iharosban Horváth Győző és csapata 2010-es választási programjában azt ígérte, lemondanak tiszteletdíjukról. Megtették. Most ebből a pénzből újulhat meg a polgármesteri hivatal.
Horváth Győző azt mondta: jelentős kiadások nehezednek rájuk – többek között a szennyvízberuházás 69 milliós kölcsönének még kétharmada törlesztésre vár – ezért is fontos, hogy a költségvetés eddig 4-5 százalékát kitevő pénz is a falu kasszájában maradjon.
– Négymillió forintot takarítunk meg Iharosnak – mondta a polgármester. Az én bruttó 188 ezer, a képviselők bruttó 25 ezer forintja, és nincs alpolgármesterünk. Közmunkásaink szakmai tudásukkal (kőműves, burkoló, festő) segítik a költségcsökkentést, több dolgot – virágosítás, kastélypark tisztítás, a falu öt kerekes kútjának felújítása – közösségi összefogással tervezünk megvalósítani.

Péntek László, segesdi polgármester a jó tanuló, ám hátrányos helyzetű diákok megsegítésére ajánlotta fel tiszteletdíját. Elmondta: a Segesdért Alapítványon keresztül adják az ösztöndíjat, november 1-jétől 26 gyerek (23 általános- és 3 középiskolás) kap havi 3-5 ezer forintot. Továbbá, ugyancsak a tiszteletdíjból, a 14-18 éves lányok méhnyakrák elleni védőoltást kapnak.

A böhönyei testület tagjai időszakosan egy-egy közcél megvalósítására ajánlják fel tiszteletdíjukat – tudtuk meg Szijártó Henrik polgármestertől. Ilyen volt például a temetőben a konténeres fák vásárlása. Egy fa egy képviselőnek egy havi felajánlott tiszteletdíjába került, ez 16 ezer forint. Az erdélyi testvértelepülés árvízkárainak enyhítésére is adakoztak a településatyák: 140 ezer forint gyűlt össze, amit az önkormányzat kétszázezer forintra egészített ki.



Egy másik kisfaluban, Szenyérben, még a Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagjai is lemondtak tiszteletdíjukról. Ez nem új keletű: 2008 óta ajánlják fel a falu javára. Tavaly ezt az összeget mezőgazdasági gépvásárlásra gyűjtötték, amelyhez a település alpolgármestere is hozzájárult tiszteletdíjának részbeni felajánlásával. Bogdán Imre szenyéri polgármester elmondta: az önkormányzat kiegészítésével sikerült is megvenni a traktort, 1,2 millió forintba került.

Szólád ugyancsak minta lehet: a képviselők lemondtak tiszteletdíjukról a falu költségvetésének javítása érdekében. A polgármester járandósága javarészéről mondott le ugyanezen indokkal, így csak minimálbérnyi tiszteletdíjat vesz fel havonta.

S a pozitív példák között még említeni kell azt az észak-somogyi képviselőt, aki több mint egy évtizeden keresztül mondott le tiszteletdíjáról, s most felveszi ugyan, de jótékonykodásra fordítja. Kilétét nem akarta felfedni, mondván, nem ezért teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!