Közélet

2011.03.05. 13:00

Gólyahír: megjött Charlie, jön a tavasz is - fotók

Az elsőségéről elhíresült vörsi gólya némi késéssel szombaton foglalta el fészkét. Charlie megérkezése jelzi: vitathatatlanul jön a tavasz is.

Vigmond Erika

Szombaton érkezett meg a vörsiek gólyája, Charlie. Bár lehet, hogy egy kicsit furcsállotta: fészkéből alig maradt valami, de néhány órás pihenő után felkerekedett, hogy élelem és néhány építő ág után nézzen.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Charlie megérkezése jelzi: vitathatatlanul jön a tavasz is
[/caption]
– Tavaly novemberben ledőlt a fészke – adott magyarázatot Farkas László vörsi polgármester. – Pontosabban a fészek tartószerkezete annyira elrozsdásodott, hogy már nem bírta a 80 centiméter vastagságú gólyaotthon súlyát. Eltörött és rádőlt a vezetékekre. Az áramszolgáltató segítségével egy új tartószerkezetet tettek vissza, amire úgy jelképesen kerültek csak ágak. A szakemberek szerint ez elég alap, hogy újraépítse a gólya a fészket. Addig azonban, míg be nem bizonyosodott, hogy Charlie így is elfogadja új lakhelyét, aggódtak a vörsiek, nehogy emiatt intsen búcsút a falunak.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Megjött Charlie, jön a tavasz is
[/caption]
Az elsőségéről elhíresült somogyi gólya általában február 26-ra időzíti megjelenését a faluban, de ha nagyon télies az idő, akkor március elején foglalja el fészkét. Az idén ahogyan teltek a márciusi napok, úgy kémlelték egyre többször a faluban a templom mellett magasodó fészket, a késés okán tűnődve. Szombaton kiderült: nincs semmi baj.



Farkas László azt is elmondta: tavaly nyáron, mivel emeletes házából pontosan rálát a fészekre, hangos szárnycsattogásra figyelt fel. Egy másik gólya megtámadta a fészket, s a védekezésben megsérült Charlie egyik szárnya. Féltették is a gólyát, hogy költözéskor a hosszú úton ez majd hátráltatja. De elment, s vissza is jött. Kissé lógó szárnya lett most az ismertetőjele: valóban Charlie az, aki most már tizenharmadik éve hűségesen megérkezik a tavasz hírnökeként.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Némi késéssel szombaton foglalta el fészkét.
[/caption]
A vörsi polgármester szerint azért is jár vissza, mert az az árok, ami a Hévízi tóból folyik a Zalába soha nem fagy be. S így annak a partján mindig talál élelmet. A faluban egyébként ez az egyetlen lakott gólyafészek. Farkas László bánatára, bár Charlie a párjával mindig 3-4 gólyafiókát is felnevel, eddig még a fiatalok közül egy sem választotta a vörsi letelepedést. Egyébként a vörsiek szerint Charlie tudja a legjobban, mikor kell jönnie. Vitathatatlan tapasztalatok alapján, amikor a Kis-Balaton fővárosába megérkezik a gólya, néhány nap múlva biztosan és végérvényesen megérkezik a tavasz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!