Közélet

2011.04.08. 11:53

Buszok utas nélkül: új menetrend járatritkítással

Hamarosan ritkábban közlekednek azok a kaposvári autóbuszjáratok, amelyeken kevesen utaznak. Májustól új menetrendet akar bevezetni a tömegközlekedési vállalat.

Harsányi Miklós

– Világszerte a helyi közlekedési vállalatok veszteségesen gazdálkodnak, s így van ez cégünkkel is – hangsúlyozta Csapó József, a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vezérigazgatója pénteki sajtótájékoztatóján. – Sok kihasználatlan járat közlekedik, nem veszik annyian igénybe a járatokat, mint azt szeretnénk. A város tavaly 172 millió forintot adott cégünknek a veszteségcsökkentésre.

Elhangzott: tavaly szeptember és február között a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt.-nél felmérést készítettek. Az utasszámláláson kívül utaselégedettségi vizsgálatot is lefolytattak. Csapó József jelezte: az adatokból egyértelműen kiderül, hogy kevés az utas, s igen sok a kihasználatlan járat. Az elmúlt négy év alatt 25 százalékkal csappant meg a járatra szállók száma. A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. öt éve még 17,7 millió főt szállított el a somogyi megyeszékhelyen, tavaly közel 13,4 millió személyt vittek el.



– Május elsejétől új menetrend lép életbe – közölte Csapó József vezérigazgató. Várhatóan több járaton sűrűbben közlekednek majd a buszok – a többi közt a 31-es és a 11Y vonalon –, de a kevésbé kihasznált kora reggeli és a késő esti járatok száma csökken.  Így a Füredi csomópont felé közlekedő 91-es járat ritkábban közlekedik majd. Csúcsidőben a cég viszont nem tervez járatcsökkentést.

Csapó József hangsúlyozta: igényvezérelt, azaz a valós elvárásokon alapuló menetrendet kívánnak bevezetni. Az utasok előreláthatóan április 15-től ismerhetik meg az új közlekedési tudnivalókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!