Közélet

2011.04.22. 15:49

Hajózási út és bóják nélkül a Balaton Matolcsy zárolása után

Elvitte a pénzt a kormányzati zárolás, ennek ellenére a szakemberek megjelölik a veszélyes helyeket a Balatonon.

Fónai Imre

A vitorlázókat – a kedvező időjárásra és az ünnepi hosszú hétvégre való tekintettel is – jobban zavarhatja, mint a nagy hajókat, hogy csak a szokásosnál később, a jövő hét közepén jelöli ki a vízügy a hajózási útvonalat a Balatonon. Ettől függetlenül persze szombaton délelőtt kilenc órakor kifut az első hajó a siófoki kikötőből. Egyes hírek szerint ugyan a közlekedési hatóság akár meg is tilthatja a veszélyes, de meg nem jelölt helyek megközelítését, a balatoni hajósok azonban pénteken azt mondták: nincs miért aggódni.
– Hajóvezető csak az lehet, aki vonalismerettel rendelkezik, vagyis tisztában van azzal, hol vannak a veszélyes helyek a Balatonon – így Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi-forgalmi igazgatója.

Pomucz Tamás egykori olimpikon, vitorlás oktató szerint illett volna már kitenni a bójákat, megkezdődtek már a tanfolyamok is a tavon, de a hallgatóknak ezek híján nem tudta még megmutatni, hol vezet a hivatalos hajózási útvonal. – Az is igaz, hogy aki balatoni túrára indul vitorlással, annak illik tisztában lenni a helyi hajózási viszonyokkal – tette hozzá. – Autóval sem vágunk neki az ismeretlennek térkép nélkül.



„Matolcsy-féle” zárolás érzékenyen érintette a vízügyi igazgatóságokat is, költségvetésük közel ötven százalékát kellett emiatt elvonni. Szakemberek szerint így a megmaradt pénz legfeljebb a fizetésekre elég, a feladatellátásra már alig jut. Nem ígért semmi biztatót e tekintetben a minap Siófokon Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár sem. E pénzmegvonás miatt nem tudta eddig kijelölni a hajózási útvonalat a Balatonon a kezelő közép-dunántúli vízügyi igazgatóság, de amint
Pécseli Péter, a balatoni kirendeltség vezetője pénteken elmondta, a jövő hét közepén ennek ellenére megteszik ezt.

– A pénzmegvonás miatt át kellett szerveznünk feladatainknak a sorrendiségét – tájékoztatott Pécseli. – Alapfeladatainkat így is ellátjuk, a vízi úttá nyilvánított területek hajózásirányításra szolgáló jelzéseinek kihelyezése és fenntartása jogszabályi kötelezettségünk. A Tihanyi-szoros vagy a szántódi homokzátony olyan veszélyes helyek, melyeket bójákkal feltétlenül meg kell jelölni. Ilyen a DRV Zrt. vízkivételi csöveinek a vége is.

A balatoni hajózási szezon indulását tehát a bójahiány nem befolyásolja, jelölések híján azonban nem árt az óvatosság: egy vitorlás könnyen fennakadhat például a szántódi homokpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!