Közélet

2011.05.19. 17:16

Tizenkét év után távozik posztjáról a tömegközlekedés vezére

Váratlanul távozik a Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vezérigazgatója. Csapó József tizenkét év munka után köszön el az eddig nyereséges vállalattól.

Harsányi Miklós

A munkások féltik a céget, s attól tartanak: az eredményes vállalat előbb-utóbb padlót fog. A sofőrök és a műszaki munkatársak értetlenül fogadták a hírt. Politikai döntésről beszélnek. A dolgozók körében arról hallani: szimpátiatüntetést vagy néma felvonulást tartanának Csapó érdekében. Csapó József, aki 1999 óta áll a cég élén, június végén köszön el a vállalattól.

– A Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. vezetője közös megegyezéssel távozik a cégtől – erősítette meg a Sonline.hu információját csütörtökön Gombos Attila, a Kaposvári Közszolgáltató Holdig elnök- vezérigazgatója. – Nem neveznek ki új vezetőt a társaság élére, megbízottként Veizer Jánosné forgalmi vezető látja el az igazgatói feladatokat.

– A tulajdonos döntése, hogy ki tölti be a vezérigazgatói posztot – magyarázta csütörtökön Csapó József. – Ez bizalmi kérdés. Ha az emberben nem bíznak meg, akkor le kell vonni a következtetéseket. Megtettem.

Egyes értesülések szerint Csapónak azért kell távoznia, mivel összetűzésbe kerülhetett a holding vezetésével. Az ügy hátterében a céggel kapcsolatos stratégiai elképzelések állhatnak. Csapó József, aki a dinamikus fejlesztés elkötelezett híve, állítólag nehezen viselné el, hogy a következő időszakban minimális összeget fordíthatnak járművásárlásra. S az is feszültséget okozhat, hogy a holding új vezetése – költségtakarékosságra hivatkozva – állítólag a jövőben egyfajta divízióként, kirendeltségként tekintene a zrt.-re, amelynek híre a munkások körében értetlenséget váltott ki. Egy másik verzió arról szól, hogy a megyeszékhelyen újabb járatcsökkenés – hivatalos szóhasználat szerint járatoptimalizálás – várható. Ehhez a vezérigazgató már nem kíván asszisztálni.

– Érthetetlen, hogy egy jószándékú, felkészült embert ilyen könnyedén elengednek – kesergett egy dolgozó. – Csapónak a kisujjában van a szakma, értett a munkások nyelvén. Kedvelték, igazi csapatjátékos volt.
Cselszövés áldozata lehet a vezér – így szól egy másik, Csapó József váratlan elköszönésével kapcsolatos változat. Ez a forrásunk úgy tudja: elsősorban politikai, s nem szakmai döntés született. Az átmeneti időszak után később olyan vezetőre lehet szükség, aki automatikusan teljesíti a gyorsan változó elvárásokat.

A vezérigazgató nem kívánta kommentálni a távozásával kapcsolatos értesüléseket. Kérdésünkre ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: közös megegyezéssel távozik. – A holding vezérigazgatójának határozott ígéretet tettem, hogy a megállapodás tartalma kettőnkre tartozik – szögezte le Csapó. – S ennek értelmében ezt nem kívánom nyilvánosságra hozni.



Csapó elismerte: családját is megdöbbentette, hogy távozik a cég éléről. Feszültséggel terhes napokat él át, nem tudja, mihez kezd a jövőben. Azt mondta: minden olyan feladatnak, kihívásnak meg akar felelni, amelyet az új helyzet teremt számára.
– Büszke vagyok arra, hogy olyan cégtől búcsúzom, amelyik az elmúlt 12 évben nem volt veszteséges – magyarázta. – A KT Zrt. az ország egyik legkisebb, s az egyik legköltséghatékonyabb vállalata, ahol nem sztrájkoltak a munkások, s a városi átlagot tekintve elfogadhatóak a fizetések és a juttatások. Örülök, hogy itt létem alatt a buszpark majdnem fele megújult, és ami a gazdálkodásunkról szinte mindent elárul: egy fillér működési hitelt nem vettünk fel. Eddig.
Az érem másik oldala: a vezérigazgató nem tudta úgy korszerűsíteni a buszflottát, ahogy szerette volna, olykor mennyiségi és minőség gondok adódtak a szolgáltatási ajánlattal, s nem sikerült lényegesen javítani a pályaudvar állapotán.

A vezérigazgató gyors távozását jó páran nem kívánják elfogadni. Többen felvetették: szimpátiatüntetést vagy néma felvonulást tartanának Csapó érdekében. – Ennek semmi értelme nem lenne – jegyezte meg a vezérigazgató. – Ez a meccs már eldőlt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!