Közélet

2011.09.13. 17:48

Öko közlekedés: energiatakarékosság két keréken

Részvételre ösztönöz a szaktárca: megyénkből eddig csupán két város – Barcs és Böhönye – jelezte, hogy csatlakozik az idei – 16-22. között megrendezendő – Európai Mobilitási Hét programjához. Magyarország, akárcsak tavaly, a legjobbak között szerepel a programsorozatban, jelenleg a harmadik helyen áll a nemzetközi összehasonlításban.

Varga Andrea

A 10., jubileumi kampány célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze, és a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára hívja fel a figyelmet.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Két keréken egészségesebben
[/caption]

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól megtudtuk: mostanáig 37 országból 1666 település jelezte csatlakozását, hazánkból 98, ami kettővel több a tavalyinál, de cél, hogy 100 fölé menjen. A közlekedés Európa legtöbb energiát fogyasztó ágazata – hangoztatja a program kapcsán a szaktárca –, amelynek energiafelhasználása folyamatosan nő, és erősen függ a kimerülőben lévő olajkészletektől. A többségében fosszilis üzemanyaggal működő magántulajdonú gépjárművek számának emelkedése az egyik legnagyobb kihívás a társadalom és gazdaság alacsony fogyasztásúvá, energiatakarékossá alakítása során. Jelentős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljanak az Európai Unió 20-20-20 célkitűzései, vagyis 20 százalékkal csökkenjen az üvegházhatású gázkibocsátás, 20 százalékkal javuljon az energiahatékonyság, és ugyanilyen mértékben nőjön a megújuló energiaforrások részaránya a teljes energiafelhasználáson belül.
Böhönyén többek között KRESZ oktatás, kerékpár szervízelés, kerékpártúra lesz 7 település bevonásával, Barcson rekreációs futás a „Közlekedj ÖKOsan!” jelmondat szellemében.

Ezek is érdekelhetik