Közélet

2011.11.24. 15:28

Kolláth: ezzel a törvénnyel kiírnánk magunkat Európából

A fideszes jogszabálytervezet egyebek mellett kimondaná, hogy a szocialista párt az MSZMP jogutódaként osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

Vas András

A mai magyar jogállam nem épülhet a kommunista rendszer bűneire az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló fideszes törvénytervezet szerint. Az előterjesztés kimondaná: a pártállam nevében vagy érdekében elkövetett bűncselekmények nem évülnek el, így a vétkesek ma is felelősségre vonhatók.

A dokumentum szerint az állampárt bűne többek között a II. világháború utáni demokratikus többpártrendszer – szovjet katonai segítséggel történő – felszámolása, az ország eladósítása, idegen hatalomnak kiszolgáltatása, emberek meggyilkolása, törvénytelen bebörtönzése. Az MSZMP és jogelődei felelnek az 1956-os forradalom szovjetekkel közös vérbe fojtásáért, az azt követő megtorlásáért, s a politikai indítékból elkövetett köztörvényes bűncselekményekért. Az MSZMP és jogelődei bűnöző szervezetek voltak, vezetőik felelőssége és büntethetősége nem évül el. A törvény kimondaná: a szocialista párt az MSZMP jogutódaként osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

– Régi beidegződéseket próbál feléleszteni a Fidesz – kommentálta a tervezetet Harangozó Gábor, az MSZP somogyi elnöke –, s a kommunista elnyomás iránti negatív érzelmeket rányomná a szocialista pártra. Mivel a szöveget úgy fogalmazták meg, hogy bűnszervezetként írja le az MSZMP-t, melynek jogutóda az MSZP, jogilag úgy is levezethető a koncepciójuk, hogy a szocialista pártot meg kell szüntetni, vagyonát el kell kobozni. Egybemossa az állampártot egy demokratikus párttal, noha éppen a Fidesz mostani politikája, a demokratikus intézményrendszer lebontása hasonlatos a diktatúrában tapasztaltakhoz. A javaslat azt mutatja, pánikban a Fidesz, hiszen mivel rákényszerült, hogy tárgyaljon a Nemzetközi Valutaalappal, politikájának utolsó pillére is megtört. Másfél évig kereste az útját az MSZP, ám mostanra rátalált a megújulás útjára.Emiatt aggódik a Fidesz, s kezd érdekes politikai akcióba, mely nagyban hasonlít a húsz évvel ezelőtti Zétényi-Takács-féle törvényhez, melyet az akkori köztársasági elnök normakontrollra küldött, s az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondott ki. Mivel a jelen helyzetben ez nem várható a köztársasági elnöktől és az új összetételű AB-től, így a közvélemény számára világossá kell tenni: a Fidesz átlépte az emberi normalitás határát.

Hasonlóképpen vélekedett Kolber István, a szocialistákkal a tervezet napvilágra kerülése után szolidaritást vállaló Demokratikus Koalíció (DK) somogyi elnöke is.
– Megdöbbentő a javaslat – jelentette ki az MSZP korábbi megyei elnöke –, mely nemcsak történelemhamisítás, s megbélyegzi a teljes magyar politikai baloldalt, de veszélyezteti a társadalmi békét is. A másik cél a Horthy-kor tisztára mosása lehet, hiszen arról egy szót sem szólnak, mint ahogy a nyilasokról vagy a zsidóüldözésekről sem, emellett ki akarják sajátítani ''56-ot.

Kolláth György alkotmányjogász szerint, bár törvénytervezetről van szó, mégis az ügy döntően politikai, s nem jogi kérdés.
– Komolyan nem kommentálható egy ilyen tervezet – vélte –, mely ellentétes az Európai Unió demokrácia feltételeivel. Ezek alapján a jövő héten a sztrádákat vagy a fekvőrendőröket is vétkessé lehet tenni. A koalíció folyamatosan a kétharmadra hivatkozik, pedig az csak a határozatképességet jelzi, ám a törvények ilyetén tartalmi meghatározására nem jelent felhatalmazást. Négy évre választották meg őket, de nem arra, hogy tönkretegyék politikai ellenfeleiket. - fűzte hozzá Kolláth György.

-------------------------------------------------------------------
Elemzésünket a törvénytervezetről teljes terjedelemben a
Somogyi Hírlap pénteki (2011.11.25.) lapszámában olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!