Közélet

2012.06.13. 20:09

Elnémul az Enjoy Rádió, eladósodott a frekvenciatulajdonos

A Somogyi Média Kft. felszámolásáról dönt csütörtöki ülésén a tulajdonos Somogy Megyei Közgyűlés. Ezzel a kaposváriak által régóta ismert, 1992-ben indult egykori Somogy Rádió által használt 91.2 megahertz életében új fejezet kezdődik, de már az Enjoy nélkül.

Balassa Tamás

A zárt ülés elé kerülő előterjesztés pénzügyi okokkal magyarázza a döntés szükségét. A Somogyi Média mint frekvenciatulajdonos eladósodott, és rossz pénzügyi helyzetbe került a műsorgyártó Hét Domb Kft. is. Behatárolja a lehetőségeket a területfejlesztésre optimalizált, a kötvénykibocsátó gazdálkodás mozgásterétől megfosztott új megye vagyongazdálkodási szabályozása is. A döntés a rövidesen lejáró frekvenciahasználati engedély miatt is elodázhatatlan. Az Enjoy frekvenciája lehet Kaposvár önkormányzatának új célpontja: a város 15 éve rádiót akar. A TIT által működtetett Kapos Rádióban csak 25 százaléka van a városi tévéjén keresztül. A helyi médiapiac tovább távolodik a piaci viszonyoktól.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: az önkormányzat nem tud, de már nem is akar közpénzt tenni a társaságba. Mely mintegy 8-9 millió forinttal tartozik a hatóságoknak. A Hét Domb tartozása feléjük 14-15 millió forint. Az elnök szerint ez a helyzet a csaknem tíz éve megkötött szerződés előnytelensége, és a médiára érkező válsághatás miatt alakult ki. A felszámolást azért nem indították el korábban, mert azzal a saját lehetőségeiket is rontották volna a követeléshez jutásban. Nem akarták ugyanakkor kirúgni az N-Joy Médiacsoport lábait sem, azt a zalaegerszegi és a kaposvári N-joy Classic lekapcsolásával a médiahatóság intézte nemfizetés miatt. Az egykor Szegedig és Miskolcig is elérő, tíznél több rádiót hálózatba kapcsoló N-joy-birodalom jelenleg a dombóvári, a szigetvári, a letenyei és a marcali frekvenciákkal tartja magát. Dóra Zoltán ügyvezető nem kommentálta sem a múltat, és a jövőről sem beszélt.



Rövidesen a Kapos Rádió 99.9 lesz a város egyetlen rádiója, pedig nemrég négy is volt. Ezért a frekvenciáért az üzemeltető TIT és egy mohácsi vállalkozás pályázik, a városházaközeli Zselici Forrás Kft. is ezt tette, de végül nem került lajstromba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!