Közélet

2012.08.27. 17:40

Megbénul az élet Somogyban: kétnapos gázszünet 29 településen

Két napig szünetel a gázellátás csaknem 30 somogyi településen. A siófoki Földgázszállító (FGSZ) Zrt. a nagynyomású földgázszállító rendszer karbantartási munkálatait végzi, hogy télen folyamatosan biztosíthassák az ellátást.

Harsányi Miklós

A biztonságos gázvisszaadás érdekében az E.ON Közép-dunántúli Gázszolgáltató Zrt. augusztus 29-én, szerdán reggel hat órától pénteki nyolc óráig jelölte meg az érintett településeken a gázszünetet, ám a szakemberek mindent  megtesznek azért, hogy csak a feltétlenül szükséges ideig tartson a leállás.

Bár sok somogyi vállalkozó zokon vette a két napos szünetet, az FGSZ Zrt.-nél közölték: a törvény szerint évente – a fűtési szezonon kívül – 48 órára karbantartás gázszünetet tarthat a szolgáltató. Az érintett somogyi települések: Bárdudvarnok, Baté, Bőszénfa, Büssü, Cserénfa, Csoma, Fonó, Gadács, Gölle, Kadarkút, Kaposhomok, Kaposszerdahely, Kaposújlak, Kaposvár, Kazsok, Kisgyalán, Mosdós, Nagyberki, Orci, Sántos, Simonfa, Somogyszil, Szabadi, Szenna, Szentbalázs, Taszár, Zimány, Zselickislak és Zselicszentpál.
A karbantartás után az E.ON-nak legfeljebb nyolc órán belül újra kell indítani a szolgáltatást.

– A pékek két napra szabadságra mennek – utalt a gázszünet következményére Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy Pékség tulajdonosa. – A gázszünet miatt nem tudunk kenyeret sütni, s PB-gázt sem tudnánk használni, mivel az átállással kapcsolatos engedélyezés hosszabb időt venne igénybe. Egy megoldás van: nagyobb mennyiségű csomagolt kenyeret sütünk előre.

Gázolajos égők felszerelésével kísérleteztek hétfőn a kaposvári Brunner Pékségben. Ha sikerül a terv, akkor a hat kemencéből is legfeljebb egy működik a nagy gázszünet idején. Így a vállalkozás a szokásos kenyér és péksütemény mennyiség legfeljebb 40 százalékát tudja előállítani, melyet elsősorban a saját bolthálózatukba szállítanak ki.
– Bosszant, hogy nem kaptunk előzetes értesítést a leállásról – jelezte Brunner Róbert cégtulajdonos-igazgató. – Ez olyan lényeges változás, melyre alaposan fel kell készülni.

A gázszünet kihívás elé állítja a Kométát, különösen azért, mert hétköznapra esik. Bódi Krisztina, a vállalat marketing igazgatója közölte: a gyártás folyamatosságát mindenképp veszélyezteti. Bár vannak olyan üzemegységek, ahol nem lenne szükség gázra, de a gyártási folyamatban az előtte és az utána következő fázisban már valószínűleg igen, s a takarításhoz is jelentős mennyiségű gázt használnak fel áttételesen. Ezért erre az időszakra mindenképpen le kell állítani a termelést, s azért hogy enyhítsék a kiesést, munkaátszervezéseket hajtanak végre.
Hasonló lépésről döntöttek a kaposvári tejüzemben, ahol napi 180 ezer liter tejet dolgoznak fel. A termelést szerdától péntekig felfüggesztik, a kiszállítást nem, a hétvégén már nagyobb mennyiségű árut kezdtek gyártani.

– Egy németországi kiszállításunk meghiúsul a gázszünet miatt – tudtuk meg Török Istvántól, a kaposvári Török Kft. tulajdonosától. – A festéküzemben lévő gépeket nem tudjuk használni, s ez okozza a bonyodalmakat. A munkát tisztességesen elvégeztük, de az más kérdés, hogy a gázszünettel kapcsolatos kifogásunkat a külföldi partner vajon elhiszi-e.

Kaposváron a távfűtés sem üzemel, ezért nem lesz melegvíz a lakásokban. Ez nagyjából 6800 otthont érint, ám az intézmények közül az adóhivatalnál is leáll a szolgáltatás, melyről már előzetesen tájékoztatást adott a lakosságnak a kaposvári szolgáltató. Alighanem a vendéglősök is megemlegetik a kényszerszünetet. A kaposvári Corner étterem az érintett napokon valószínűleg bezár, s a személyzet szabadságra megy, tudtuk meg Limbek Csaba igazgatótól. Varga Magdolna, a Szocionet igazgatója– a jogszabályi előírásokra hivatkozva – azt mondta: öt kaposvári bölcsődét bezárnak, mivel nem lesz se gáz, se melegvíz. Az öt intézményben nagyjából 200 kisgyermeket és családját érinti az intézkedés. Az óvodák viszont működnek, ahová előreláthatóan hideg csomagot szállítanak majd ki.



– Szerdától péntekig a szociális étkezésben érintett 1600 személy is hidegcsomagot kap, mivel ilyen körülmények között képtelenség meleg ételt biztosítani – hangsúlyozta a szakember. – A Liget Otthonban csaknem 80 idős ember él, köztük számos magatehetetlen, ápolásra szoruló beteg. Ellátásukról munkatársaim gondoskodnak, azon fáradoznak, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az ellátás. Várhatóan üstben főzünk majd meleg ételt, s a melegvízről is hasonlóan gondoskodunk.
A megyei kórházban nem okoz számottevő gondot a gázszünet: a betegek ápolásához szükséges melegvizet – takarékos felhasználás mellett – tartalékból kívánják megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!