Közélet

2012.09.13. 18:50

Róna Pétert meglepte, hogy kormányfőnek jelölnék

Meghatotta, s egyúttal meglepte Róna Péter közgazdászt, hogy a lehetséges miniszterelnökelnök-jelöltek között említette a nevét Botka László.

Balassa Tamás

Az MSZP választmányának elnöke, szegedi polgármester a Magyar Hírlapnak adott csütörtökön megjelent nyilatkozatában azt mondta: „a jövő ősz témája lesz, hogy Mesterházy Attila, Bajnai Gordon vagy akár Róna Péter közgazdász lesz-e a szocialisták és esetleges szövetségeseik kormányfőjelöltje.” Az oxfordi egyetem tanára csütörtökön a kaposvári Szocdem Klubban tartott előadása előtt reagált lapunknak Botka felvetésre. Azt mondta, nincs realitása a felvetésnek, s hozzáfűzte, senki sem egyeztetett erről vele. Se kormányfői, se más kormányzati tisztségviselői ambíciót nem dédelget.Róna Péter neve nem először merül föl mint az ország lehetséges miniszterelnöke, hiszen a személye több ellenzéki párt számára is elfogadható. Tavaly az LMP több képviselője is csatlakozott a Facebook-portálon indított, és Róna miniszterelnökségét támogató csoporthoz, de a közgazdász akkor is közölte, ő tanárember, és nem kíván miniszterelnök lenni.

A hasonló rögtönzés egyébként az amúgy Kisasszondon élő professzortól sem áll távol: egy tavalyi nyilatkozata szerint Andor László szocialista uniós biztos válthatná Orbán Viktort egy szakértői kormányban.

Ezek is érdekelhetik