Közélet

2012.10.27. 19:39

Kihúzza az adósságcsapdából a kormány az önkormányzatokat

Összesen 612 milliárd forint értékben segíti a kormány az önkormányzatokat, vagyis átvállalja a helyhatóságok adósságállományának több, mint a felét.

Márkus Kata

 Erre vállalt garanciát szombaton Orbán Viktor miniszterelnök 700 polgármester előtt egy budapesti tanácskozáson. A találkozóra – melyen részt vett Szita Károly polgármester is – azért hívták meg a miniszterelnököt, hogy segítséget kérjenek tőle a múlt örökségéből az önkormányzatokra maradt adósságteher csökkentésében.

Szita Károly a tanácskozást követően rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: ez Kaposvár esetében több milliárd forintos mozgástérbővítést, adósságcsökkentést fog jelenteni. – A pontos összeget még nem tudjuk kiszámolni, egyedi tárgyalások alapján születik majd döntés az összegekről – mondta a polgármester. – Átlagosan 40 százalék lesz az átvállalt adósság önkormányzatonként.Szita Károly szerint a kormány azt a módszert követi majd, hogy az ötezer lélekszám alatti településeken 100 százalékban átvállalja a terhet, az ötezer lélekszám fölötti településeken pedig differenciált módon. A tehetősebb önkormányzatoknál kevesebbet, a kisebb saját bevétellel rendelkező önkormányzatoknál pedig többet. – Ezt követően kezdjük el a tárgyalásokat a kormánnyal – tette hozzá Szita Károly –, reményeim szerint másfél hónap alatt a tárgyalások végére érünk. Az adósságátvállalás többféle módon történhet, például államkötvény formájában a bankokkal állapodnak majd meg.

Ezek is érdekelhetik