Közélet

2012.10.11. 16:50

Leváltható a babakocsi? Kendőn át árad a nyugalom

A hordozókendő használatát melegen ajánlom minden édesanyának, aki képes felülemelkedni a gyerekeknek sok kárt okozó évszázados előítéleteken.

Márkus Kata

Ranschburg Jenő pszichológus vélekedik így arról az eszközről, mellyel egyre több anyuka váltja föl a babakocsit. Először többnyire csak praktikus okok miatt, később aztán a lelki okokat előtérbe helyezve. Így van ezzel a kaposmérői Kis Zsófia is, aki a társaival megalakított Csepke (Családi Egészség Program Közhasznú Egyesület) keretében csütörtökön a kaposvári Fő utcán népszerűsítette a babahordozókendő használatát.
– Amikor megszületett a kisfiam, nagyon sokat sírt, a babakocsit egyáltalán nem szerette – mondta Kis Zsófia.– Nem hagytam benne sírni – ahogy sokan tanácsolták – hanem „felfedeztem” magunknak a hordozókendőt. Először csak a praktikusságát értékeltem, hiszen biztonságban volt rajtam-velem a gyermekem, nem sírt, s én is haladtam a dolgaimmal, házimunkával, hiszen szabad volt a két kezem. Mára azonban már életforma lett belőle, el sem tudom képzelni az életünket, a gyereknevelést hordozóeszköz nélkül! Vallom, hogy a hordozással – s így a kötődő/válaszkész neveléssel – sokkal többet kap a világból és egymásból a baba és az anya-apa, vagyis a hordozó személy is. A hordozás ugyanis magabiztosabbá, nyugodtabbá teszi a gyerekeket. A kicsik így anyjukat, apjukat biztonságos közelben tudva, bátrabban vágnak neki a világ felfedezésének. Később pedig ezen az érzelmi alapon az életnek.

Kis Zsófia szerint a kicsiket 7-9 kilenc kilós súlyukig hordozzák elöl, hátul pedig ameddig a gyerek igényli. A kötési módok egy rövid, másfél órás tanfolyam keretében elsajátíthatók, aztán már társ segítsége nélkül alkalmazhatók. A Kaposvári Babahordozó Napok keretében pénteken fél négytől látható a megyei könyvtárban az „Anyák forradalma” című dokumentumfilm, mely a szülő nők és újszülöttek emberi jogi kérdéseivel foglalkozik, rangos nemzetközi szakértőket felvonultatva. A filmet eddig 50 országban, 1000 helyszínen vetítették.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik