Közélet

2013.02.19. 18:05

Minden gyermeknek családban van a legjobb helye

A nevelőszülői ellátás megerősítését szolgáló jogszabályi rendelkezések jövő év január elsejétől lépnek majd hatályba.

Vigmond Erika

Jövő év elejétől a befogadó szülők foglalkoztatási jogviszony keretében látják el a nevelőszülői feladatot. Az örökbefogadás, az élet szentségének a védelme, a nevelőszülői és befogadó szülői hivatás népszerűsítése a célja a Minden gyermeknek családban van a legjobb helye! üzenettel elindított országos konferenciasorozatnak. Az ÁGOTA Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság által támogatott program szól a gyermekvédelemben dolgozókhoz és azokhoz, akik a nevelőszülői hivatást választják, vagy gyermekeket szeretnének örökbefogadni.

Az országos konferencia nagyszakácsi állomásán László András, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke kérdésünkre elmondta: a nevelőszülői ellátás megerősítését szolgáló jogszabályi rendelkezések jövő év január elsejétől lépnek hatályba. A rendelkezések tartalmi lényegéről beszélve László András kiemelte, hogy bevezetésre kerül a befogadó szülő fogalma, a 2014. január elsejétől újonnan bekerülő gyermekeket 12 éves kor alatt rögtön befogadó szülőnél helyezik el, a már gyermekotthonban élő 12 év alatti gyermekeknél pedig fokozatosan, 3-4 év alatt valósul meg a nevelőszülőknél történő elhelyezés.
– Nagyon fontos az a döntés is, miszerint a jelenleg nem biztosított jogviszonyban lévő nevelőszülők is foglalkoztatási jogviszony keretében láthatják majd el a nevelőszülői feladatukat. Országosan úgy 5200 nevelőszülő van, ebből 3200 nem biztosított jogviszonyban végzi feladatát – folytatta a kabinetfőnök.

Kothencz János, a programot megvalósító ÁGOTA - Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért - Alapítvány elnöke kiegészítésül még azt is hozzátette: a népszerűsítésben az információnak, a tájékoztatásnak is fontos szerepe van, hogy ne csak a szakmai közösségeken belül terjedjen a nevelőszülői hivatás lehetősége, hanem az a falakon kívülre is eljusson.
– A dél-alföldi régióban a tudatos, tematikus kampány már megmutatta ennek a jelentőségét, megnégyszereződött a nevelőszülőknek jelentkezők átlaga – élt a példával Kothencz János.

A nagyszakácsi konferencián az is kiderült: Somogyban a gyermekvédelmi intézeteket, a nevelőszülői hálózatot és ezen belül a kiskorúakat és utógondozottakat is figyelembe véve, összesen 1065 gyermek és fiatal felnőtt van állami gondoskodásban. Közülük a nevelőszülői hivatást vállaló 253 családnak köszönhetően 458 kiskorú gyermek és 93 már nagykorú – utógondozott – fiatal nevelkedhet családban, míg örökbefogadással a megyében tavaly 23-an leltek szülőre. A gyermekvédelmi intézetekben 450 gyermek vár családra, míg ugyanitt az állami gondoskodás 64 utógondozott fiatalnak segíti az életkezdését.



A Megújuló gyermekvédelem Somogy megyében címet viselő nagyszakácsi konferencián az örökbefogadás és a nevelőszülői hivatást népszerűsítette hozzászólásával Móring József Attila, országgyűlési képviselő, Somogyvár polgármestere, Bátori Zsolt, a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője, Tomorné Huber Éva, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság igazgatója a megyei nevelőszülői gondozásról, Göncziné Csengeri Zsuzsanna nevelőszülő pedig a nevelőszülői hitvallásról beszélt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!