Közélet

2013.05.03. 14:20

Igazi kincsek kerültek elő a kastély restaurálásakor, fotók

A 18-19. századi vidéki Magyarország elevenedik meg a Nagyházi Csaba műtárgykereskedő és családja által korhűen helyreállított, s Europa Nostra-díjjal kitüntetett alsóbogáti Inkey-Festetics kastélyban.

Vas András

Nehéz elképzelni, hogy valaki képes volt libafeldolgozónak használni a fürdőszobát. Igaz, a mai küllemében a falakon látható képekről sem mondaná meg az ember, hogy alig fél évtizede készültek. Míg most macskakővel kirakott út vezet a gondozott parkon át az alsóbogáti Inkey-Festetics-kúriához, vagy ahogyan a helyiek hívják, kiskastélyhoz, addig a 2007-ben készült fotókon az épület ki sem látszik a dzsungelből, az embermagas gazból.

– Mindent libatoll borított a szobában, de nemcsak belül uralkodtak áldatlan állapotok, még a kerítés is hiányzott – mutat a téglából rakott gyönyörű építményre Soóky Marietta, a márciusban Europa Nostra-díjjal kitüntetett kastély tulajdonosa –, libaólakat építettek belőlük anno, a férjem kereste meg a kerítés nyomait.

Nagyházi Csaba, a tavaly januárban 68 éves korában elhunyt műtárgykereskedő és aukciós ház-tulajdonos tulajdonképpen véletlenül bukkant rá a 18. század közepén a lengyel Vrancsics tábornok által építtetett – majd a Lengyel-, a Boronkay-, később a Festetics-, aztán a Zichy-, végül az Inkey-család tulajdonolta – alsóbogáti kúriára.
– A rendszerváltás előtt akartunk egy műemlék kastélyt vásárolni – emlékszik vissza a műtárgykereskedő felesége –, s Gyugyon ki is néztünk egy kiskastélyt, ám addig-addig vacilláltunk, míg eladták másnak. Egy időre le is került a napirendről a vásárlás, aztán 2007-ben ismét felmerült az ötlet. El is mentünk Gyugyra, hátha eladja a tulajdonos, egy német református lelkész, ám nemet mondott. Viszont megadta egy siófoki ingatlanközvetítő címét, aki kifejezetten műemlék épületekkel foglalkozott.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A 18-19. századi vidéki Magyarország elevenedik meg
[/caption]
Nagyjából húsz somogyi épület szemrevételezése után állapodtak meg Alsóbogátnál, ahol mindkét kastélyra ajánlatot tettek – Soóky Marietta azóta is áldja a pillanatot, amikor végül az Inkey-Festetics-kúria mellett döntöttek.
– A másik sokkal nagyobb, kétszintes, s most már tudom, ezt is rettenetesen nehéz volt a jelenlegi állapotába hozni – magyarázza. – Szerencsére a férjem szerelmes lett az ötven méter hosszú, s tíz méter széles épületbe, s bár merész vállalkozásnak tűnt, belevágtunk a felújításba. Pedig akkor már beteg volt...

Nagyházi Csabánál 2006-ban diagnosztizáltak tüdőrákot csontáttéttel, s az orvosok állították, örülhet, ha megéri a következő fél évet.
– Biztos vagyok benne, hogy a kastélyfelújítás segített neki, hogy tovább éljen – jegyzi meg Soóky Marietta. – Bár tulajdonképpen eltiltották minden fizikai munkától, s még emelnie sem volt szabad, nem törődött vele, lapátolt, tetőre mászott, mindenre figyelt, szervezett.

S a tizenhat szobás épület kezdte visszanyerni régi fényét: kiderült például, igazi kincsek bújnak meg a falakon a rengeteg festékréteg alatt.
– A szalonban két hegedű nyomai látszódtak a falakon – mutatja Soóky Marietta –, s ebből gondoltuk, hogy vélhetően eredendően díszítő falfestés készülhetett. A férjem felállványozta a szalont, s reggel hattól este tízig óvatosan vakargatta a festékrétegeket. Emellett elbeszélgetett a helybéli öregekkel, merre lehet a kút, melyet persze betemettek. Aztán egyszer eljött hozzánk Mocsai Lajos kézilabdaedző feleségének édesapja, s bár közel száz éves volt már, s vagy hatvan éve járt itt utoljára, halálbiztosan megjelölte a helyet. S tényleg ott volt a harminc méter mély kút...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Europa Nostra-díjjal kitüntetett alsóbogáti Inkey-Festetics kastély
[/caption]
Az épület restaurálását Szentkirályi Miklós felügyelte, s a tulajdonos szerint fantasztikus élmény volt, ahogy a nyolc festékréteg alól lassan előbukkantak a figurák és formák. A tizenhat helyiségből kilencben találtak díszítő falfestést, mára hét már eredeti pompájában látható, bár akadnak foltok – ott már nem lehetett visszacsalogatni az eredeti mintákat.

A déli hálószobában bukkantak először freskóra, aztán a szalon mennyezetéről derült ki, szintén egyedülálló értéket rejt. Hosszú és fáradságos munka után bukkant elő Dorfmeister István, a 18. század második felének egyik legismertebb hazai – osztrák származású – festőművész freskója, mely már témájában is különleges: az 5x9 méteres, 1771-ben készült alkotás a művész azon kevés munkái közé tartozik, melyek nem egyházi témájúak.
– Vélhetően a többi is az ő keze munkáját dicséri – állítja Soóky Marietta –, erről viszont biztosan tudjuk, hiszen szignózta is. Másutt vagy csak az aláírását találtuk meg, vagy a freskót.

A Dorfmeisterről még a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sem tudott, ám mindez még nem lett volna elegendő az Europa Nostra-díj elnyeréséhez. Ehhez a kúria korhű berendezése is kellett: az épületet a család saját korábbi bútoraival, szobraival, festményeivel, használati tárgyaival rendezte be – a látvány önmagáért beszél, mintha a régi tulajdonosok csak néhány napja hagyták volna el az épületet...

– Nem ez az első elismerés, amit kaptunk a kastéllyal kapcsolatban – folytatja Soóky Marietta. – Tavaly a szakszerű és korhű felújításért elnyertük az Unesco Icomos-díját is.
Az Europa Nostra-elismerés viszont jóval több ennél, már az is beszédes, hogy az elmúlt fél évtizedben nem akadt díjazott nemhogy Magyarországról, de Kelet-Európából sem.
– Március 15-én tudtam meg a hírt – mondja a tulajdonos –, a díjkiosztó ünnepség június 16-án lesz Athénban. Csak csendben jegyzem meg, hogy anno néhányan javasolták, ne bíbelődjünk a felújítással, fessük le a falakat, úgy is jó lesz...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mindent libatoll borított a szobában
[/caption]
Szerencsére a drágább és hosszadalmasabb verzió mellett döntöttek, bár eleinte szinte minden nap újabb és újabb meglepetéseket hozott. A festékrétegek lekaparása közben például a déli szobában egyszer csak kiesett egy tégla a falból, s ekkor derült ki, kandallóra bukkantak, melynek a huzata még ma is tökéletes.
– Az egész épületen látszik a tervszerűség – teszi hozzá Soóky Marietta. – Észak-déli irányban építették, a konyha és más használati helyiségek a keleti oldalon kaptak helyet, azaz reggel világosak, a lakóterek a nyugatin, vagyis este sokáig besüt a nap. Az épület kidolgozottsága is fantasztikus, minden szoba, fürdő boltíves, s ez elképesztő látványt ad a padláson.Ahogyan a 300 négyzetméteres pince is különleges, az óriási, téglával burkolt helyiség állandó hőmérsékletű, s emellett kiváló akusztikájú: nem véletlen, hogy a felújítás óta már több koncertet is rendeztek benne. Ez is lenne az egyik irány a hasznosításra, Soóky Marietta tervei szerint ugyanis a kastélynak hamarosan önfenntartóvá kell válnia.
– Mangalicát fogunk tenyészteni, a szomszédos földekre is pályázunk, van két halastavunk, melyeket hasznosítani szeretnénk – sorolja. – A helyreállított magtár rendezvényteremként is megállja a helyét, a mellett álló gazdasági épületből vendégházat szeretnék kialakíttatni. A park alapjait is leraktuk már, ültettünk száz hársfát, s ugyanennyi diófát. Mert nem egy-két évre tervezünk...

Harminc díjazott az öreg kontinensről

Europa Nostra-díjat kapott a kulturális örökség megőrzése kategóriában az alsóbogáti Inkey-Festetics-kastély. Az Europa Nostra-díj idei harminc kitüntetettjét kétszáz arra érdemesből választották ki az ítészek, akik az örökségmegőrzés, a kutatás, a példamutató elkötelezettség, valamint az oktatás-képzés és figyelemfelkeltés terén véghezvitt munkát jutalmazták. Az Europa Nostra összeurópai szervezet, mely 250 nem kormányzati, illetve nonprofit társaságot képvisel. Munkáját 150 kapcsolódó közigazgatási szerv és társulás segíti, s szakmabeliekből és önkéntesekből álló hálózata a kontinens kulturális örökségének védelmét és megőrzését tekinti fő feladatának. Az idei díjkiosztó ünnepséget az athéni Herodes Atticus ókori színházban tartják júniusban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!