Közélet

2013.05.15. 13:14

Két hete engedik, két centimétert apadt a Balaton

Két centimétert apadt a Balaton két hét alatt, a Sió-zsilip megnyitása óta: 124 centinél kezdték meg a vízeresztést és szerdán 122 volt az átlagos vízállás. Igaz, a zsilipnyitást követő első hét után még nőtt is vízszint: május 5-én a vízeresztés ellenére is 125 centit regisztráltak.

Fónai Imre

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság számadatai alapján ebben az időszakban 9,5 millió köbméternyi  csapadék hullott. A felszíni hozzáfolyás közelítőleg 12,9 millió köbméter volt, melyből a Zala 7,74 milliót szállított. A bevételi oldalon tehát 22,4 millió köbméter víz jelent meg. A tófelszín párolgása 10,3 milliós vízveszteséget jelentett, míg a Sió-csatornán a hét során 6,14 millió köbméter vizet eresztettek le. A tó vízmérlege így 6,4 milliós többletet mutatott, ezért érhette el a vízszint a 125-ös szintet (hatmillió köbméternyi víz jelent egy centiméternyi változást). Ez is azt mutatja, hogy időben nyitották ki a Sió-zsilipet és valóban szükség volt rá.Az igazgatóság szakemberei naponta bejárják a déli parti, elöntéssel veszélyeztetett területeket. A tó kilendüléséből adódó elöntést a közvetlen vízparti telkeken nem tapasztaltak. Az első hetet követően egyébként a Kis-Balaton felől érkező vízmennyiség csökkent, a Balatonba torkolló vízfolyások hozama is kisebb már és a párolgás erősödésre is számítani lehet. Ezért is csökkent mostanra 122 centiméterre a vízszint és az előrejelzések szerint további lassú apadásra van kilátás. A Sió-zsilipen változatlanul másodpercenként 15 köbméter vizet engednek le. Amint megírtuk, a két héttel ezelőtti zsilipnyitáskor előzetesen háromhetes vízeresztéssel kalkuláltak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!